18 Ağustos 2014 21:53

PETKİM işçisi İstanbul’a getirildi

Petkim’de geçtiğimiz cuma günü etilen fabrikasında gaz boşaltılması sırasında hava sıcaklığının da etkisiyle gazın alev alması sonucu Hazar Doğan isimli işçi yanarak yaralandı. 2010 yılında PETKİM’de iş başı yapan ve evli olan Hazar Doğan, kazanın yaşandığı yerde ilk yardım müdahalesinden sonra ambulansla İzmir’de tek yanık ünitesinin olduğu Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Burada acil serviste ilk müdahalesi yapılan işçi yatak olmadığı için İstanbul Kartal’daki hastaneye sevk edildi.

PETKİM işçisi İstanbul’a getirildi
Paylaş

Turan KARA
İzmir


PETKİM’de geçtiğimiz cuma günü etilen fabrikasında gaz boşaltılması sırasında hava sıcaklığının da etkisiyle gazın alev alması sonucu Hazar Doğan isimli işçi yanarak yaralandı. 2010 yılında PETKİM’de iş başı yapan ve evli olan Hazar Doğan, kazanın yaşandığı yerde ilk yardım müdahalesinden sonra ambulansla İzmir’de tek yanık ünitesinin olduğu Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Burada acil serviste ilk müdahalesi yapılan işçi yatak olmadığı için İstanbul Kartal’daki hastaneye sevk edildi.

PETROL-İŞ ‘RUTİN’ DEDİ

Bilgi almak için PETKİM’de herhangi bir yetkili ile görüşme talebimize olumlu yanıt verilmezken, Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, kazanın herhangi bir ihmal veya önlem eksikliği taşımadığını belirtti. Şube İdari Sekreteri Menderes Akdağ, işverenin iş güvenliğine yaklaşımının olumlu olmasına rağmen bu kazaların yaşandığını belirterek, “Duruşlarda ve ‘start-up’larda böyle kazalarla karşılaşabiliyoruz. Hazar arkadaşımızın yaşadığı kazada da rutin bir işlem sonucu beklenmeyen bir durumun oluşmasından kaynaklanıyor. Havanın sıcaklığı hesaplanmamış ve salınan gaz alev almış. İş kazası raporu tutulan ve sisteme de iş kazası olarak geçen bir kaza. Havanın aşırı sıcak olmasından gazın alev aldığı düşünülüyor” dedi. Menderes Akdağ yaşanan olayın daha da büyümemesini işyerindeki revir, doktor ve ilkyardım önlemlerinin eksiksiz olmasına bağlayarak, “İlk müdahaleyi olay anında arkadaşları tarafından yanık önleyici jel sürerek yapmışlar daha sonra doktor geldi, ilk müdahaleyi tamamlayarak hastaneye götürdük. Her işyerimizde yeterli ilkyardım donanımı bulunması sonucun büyümesini engelledi” dedi.

‘TEKNİK DEĞİL’

PETKİM’deki işçiler ise PETKİM yönetiminin işçi sağlığı ve iş güvenliği konusuna teknik olarak önem vermekle beraber işçiler üzerindeki iş yükünün artması, rekabet ortamı yaratılarak kendileri üzerindeki stresin artırılması ve fazla mesai alabilmek amacıyla yapılan çalışmanın bütün teknik önlemleri zayıflatarak iş kazalarını artırdığı görüşünde.

“Bu iş kazasını da bunun örneği olarak düşünüyorum. Önce işçi sağlığı ve iş güvenliği düşünülerek hareket edilseydi hava sıcaklığı ve diğer etmenler de hesaba katılırdı. Bu işyeri riskli bir işyeri ve rekabetçi ortamda yetersiz sayıda işçiyle harala gürele üretim yapılacak bir yer değil. Bir facia yaşanırsa Soma gibi bile olmaz. Soma’da sadece madendeki işçiler ve aileleri etkilendi ancak burada bütün bir şehri risk altına sokmak demektir. Bunun bilinciyle hareket edilmesi gerek ve işçi sağlığı ve iş güvenliği konusu teknik bir sorun olmaktan çıkarılmalı” derken bir başka işçi ise “Koca İzmir’de ufacık bir yanık ünitesi olan bir hastane var. Aliağa havzasının yanık hastanesine ihtiyacı var ama yetkililer dikkate almıyor” diyerek yanık hastanesine olan ihtiyacı dile getiriyor.

ÖNCEKİ HABER

Parkomat işçileri belediye başkanına ulaşamadı

SONRAKİ HABER

Aksaray\'a giden Êzidîlere ölüm tehditleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...