18 Ağustos 2014 19:46

Ukrayna için ufukta uzlaşma görünmüyor

Ukrayna’da ABD ve AB’nin kışkırtmasıyla başlayan iç çatışmalar, dinmek yerine daha da artma yönünde ilerliyor. Berlin’de yapılan dışişleri bakanları toplantısında da bir uzlaşma mesajı çıkmadı.

Ukrayna için ufukta uzlaşma görünmüyor
Paylaş

Ukrayna’da ABD ve AB’nin kışkırtmasıyla başlayan iç çatışmalar, dinmek yerine daha da artma yönünde ilerliyor. Ukrayna ordusuna ait birliklerin referandumla bağımsızlığını ilan eden Lugansk ve Donzk kentlerine yönelik gerçekleştirdiği saldırılar ve Rusya tarafından gönderilen 280 TIR’lık yardım konvoyuna için vermemesi üzerine yükselen gerilimin ortasında Berlin’de yapılan dışişleri bakanları toplantısında da bir uzlaşma mesajı çıkmadı.

Almanya, Fransa, Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarının katıldığı toplantıda bölgede son haftalarda yükselen tansiyon yeniden ele alınırken, bir uzlaşmanın olması için tarafların daha fazla bir araya gelmesi gerektiğini vurgu yapıldı.

Toplantıya katılan bütün dışişleri bakanları bazı konularda “ilerlemeler” sağlandığını söylemesine rağmen, bunların neler olduğu konusunda ise en küçük bir ipucu verilmedi.
Toplantıya ev sahipliği yapan Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, ateşkes ve Rusya-Ukranya sınırının daha iyi kontrol edilmesi konusuna yoğunlaştıklarını ifade ederken, zor durumdaki sivillere insani yardımın da ele alındığını dile getirdi.

Toplantıya katılan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimki, toplantıda konuşulanlar konusunda ülkelerinin liderlerini bilgilendirdiler. Buna göre, dörtlü zirvenin bundan sonra devam edip etmeyeceği ya da hangi biçimde devam edeceğine karar verilecek. Klimki, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Sonuç alınması için daha bir çok 5 saatlik toplantıların yapılması gerekiyor” dedi.

Özellikle Almanya taraflar arasında bir uzlaşmanın sağlanmasını ve çatışma durumunun daha fazla uzatılmamasını istiyor. Zira, mevcut çatışma halinin devam etmesi Almanya’nın Rusya’daki çıkarlarını önemli ölçüde zedeliyor. Hatırlanacağı gibi AB’nin yaptırım kararlarına Rusya’da benzer şekilde yanıt vermişti.
Berlin’deki görüşme öncesinde Lugansk’ta Rusya yanlısı güçler Mig 29 tipinde bir savaş uçağını düşürmüştü. (Köln/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

İdil Biret, genç piyanistlerle sahnede

SONRAKİ HABER

Alberto Barbera’dan ‘Sivas’a övgü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...