18 Ağustos 2014 14:04

Demre’de caretta caretta kıyımı

Antalya’nın Demre ilçesinde bulunan Sülüklü kumsalı, birkaç ay öncesine kadar Caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının en önemli yuvalama ve yaşam alanlarından biriydi. Ancak plansız turizm ve denetimsiz alan kullanımı yüzünden Sülüklü kumsalı artık carettalar için adeta katliam alanı oldu.

Demre’de caretta caretta kıyımı
Paylaş

Antalya’nın Demre ilçesinde bulunan Sülüklü kumsalı, birkaç ay öncesine kadar Caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının en önemli yuvalama ve yaşam alanlarından biriydi. Ancak plansız turizm ve denetimsiz alan kullanımı yüzünden Sülüklü kumsalı artık carettalar için adeta katliam alanı oldu. Nesli yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan caretta yavruları Sülüklü kumsalından denize ulaşamadan feci şekilde can veriyor.

Geçmişte koruma altına alınan ancak bugün koruma tabelalarının dikildiği yerde yoğun bir kullanım baskısı olduğu gözleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından otel yapımı için tahsis edilen kumsaldaki yoğun inşaat faaliyetlerinin bir süre sonra yeniden başlayacağı belirtiliyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığının tasarrufunda bulunan sahildeki iki ayrı parsel daha otel yapımı için tahsise çıkarıldı.Bugüne kadar kitle turizminden uzak kalan Sülüklü kumsalına carettalar gibi yöre halkı da giremiyor. Çünkü alanda inşa edilen 5 yıldızlı otel, plajı bariyerlerle kapatmış durumda. Sülüklü kumsalının da insan eliyle işgal edilmesinin ardından Akdeniz kıyılarındaki yaşam alanları giderek daralan Caretta caretta’ların son üreme alanlarından biri daha yok olmak üzere. (Antalya/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Keskin nişancı kuş dillerde

SONRAKİ HABER

Sağlıkçıların talepleri duyulmuyor, şiddet sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...