17 Ağustos 2014 23:14

Hamas'tan İsrail'e 'Oyalama' uyarısı

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, İsrail’i Kahire’deki ateşkes görüşmelerini yavaşlatmakla, çözümü geciktirmekle suçladı. Refah’ta Filistin direnişiyle dayanışma için düzenlenen eylemde konuşan Hamas Sözcüsü, 'Önceliğimiz bir uzlaşmaya varmak ama işgalciler görüşmeleri yavaşlatmaktan vazgeçmeli' dedi.

Hamas\'tan İsrail\'e \'Oyalama\' uyarısı
Paylaş

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, İsrail’i Kahire’deki ateşkes görüşmelerini yavaşlatmakla, çözümü geciktirmekle suçladı. Refah’ta Filistin direnişiyle dayanışma için düzenlenen eylemde konuşan Hamas Sözcüsü, “Önceliğimiz bir uzlaşmaya varmak ama işgalciler görüşmeleri yavaşlatmaktan vazgeçmeli” dedi. “Ya taleplerimizi karşılayan bir anlaşmaya varılır ya da uzlaşı olmaz” diyen Sami Ebu Zuhri, “Halkımız güvende olmadan ve kuşatma tamamen kaldırılmadan İsrailliler de güvende olmanın keyfini çıkaramayacak” şeklinde konuştu.
Hamas Sözcüsü, anlaşma olmaması halinde İsrail’in bunun sonuçlarına katlanmaya hazır olması gerektiğini belirtti.

ATEŞKESTE SON GÜN YARIN

İsrail’le Gazze’deki direniş güçleri arasında varılan 5 günlük ateşkesin son günü bugün. Görüşmelerin genel olarak olumlu geçtiği aktarılsa da ateşkesin uzatılıp uzatılmayacağına dair net bir tablo oluşmadı. Pazartesi gecesi sona erecek olan ateşkesin geleceği de bugün yapılacak görüşmelerde belli olacak.

NETANYAHU’DAN TEHDİT

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, dün kabine toplantısı öncesi yaptığı açıklamada İsrail’in öne sürdüğü güvenlik şartları kabul edilmedikçe uzun dönemli bir ateşkes imzalamayacaklarını yineledi. Netanyahu, “Hamas askeri kayıplarını siyasi başarıyla örtebileceğini düşünüyorsa, füze atmayı sürdürerek bizi ödün vermeye zorlayacağını sanılıyorsa yanılıyor” dedi.

‘SİLAHSIZLANDIRMA’ DAYATMASI

İstihbarat Bakanı Yuval Steinitz de “(Gazze’nin) silahsızlandırılması konusunda ısrarcı olmalıyız” derken direnişin taleplerinden biri olan Gazze’ye havalimanı ve liman yapılması hususunda şöyle konuştu: “Silahsızlandırma olmadan liman ve havalimanı inşası roket saldırılarını iyice kolaylaştırır.”

Maliye Bakanı Yair Lapid, “Gazze’nin silahsızlandırılması sona ermeden kentin yeniden inşa edilmesi gündeme alınmayacak” derken Avrupa Birliği’nin üst düzey bürokratlarından da Cuma günü “Kalıcı bir ateşkes için Gazze’deki tüm terörist grupların silahsızlandırılması” şeklinde açıklamalar yapılmıştı.

Kabinenin “Şahin”lerinden olarak tanınan Ekonomi Bakanı Naftali Bennett ise Kahire’deki görüşmelerin hemen sona erdirilmesi çağrısı yaparak, İsrail’in tek taraflı karar alması ve Hamas’la herhangi bir biçimde anlaşma imzalamaması gerektiğini söylemişti. Bennett, “Ellerimizi bağlayan her anlaşma sadece bir sonraki savaşı hızlandıracaktı” şeklinde konuşmuştu.

DİRENİŞİN TALEPLERİ

Kahire’deki Filistin delegasyonu, ateşkes için İsrail’in Gazze Şeridi üzerinde 8 yıldır devam ettirdiği kuşatma ve ambargonun kaldırılmasını; liman ve havalimanı inşa edilmesini; 2011 yılında yeniden tutuklanan mahkumların serbest bırakılmasını ve Batı Şeria ile Gazze Şeridi arasında güvenli geçiş alanı oluşturulmasını talep ediyor.

2016 KİŞİ ÖLDÜ

Gazze’ye yönelik 5 hafta önce başlayan İsrail saldırılarında toplam 2 bin 16 kişi yaşamını yitirdi, 10 bin 193 kişi de yaralandı. Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el Kidra, Maan News’e yaptığı açıklamada ölenlerin en az 541’inin çocuk, 95’inin ihtiyar olduğunu ifade etti. Yaralıların da 3 bin 84’ü çocuk, 368’i ihtiyar. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Meclis toplanana kadar her yerde \'Kadın Forumu\'

SONRAKİ HABER

İsale hattı 11. kez patlayan Bodrum\'da trafik kaosu yaşandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...