17 Ağustos 2014 22:52

Meclis toplanana kadar her yerde 'Kadın Forumu'

'Her yerde kadın cinayeti, Meclis olağanüstü toplansın' diyen kadınlar bu kez Beşiktaş Demokrasi Anıtı’nda kadın cinayetlerine karşı kadınların çözümünü tartışmak üzere bir forum düzenledi. Kötü hava şartlarına rağmen kadınlar, forumu iki ayrı bölüm şeklinde gerçekleştirdi.

Meclis toplanana kadar her yerde \'Kadın Forumu\'
Paylaş

Gülşah İMREK
İSTANBUL


"Her yerde kadın cinayeti, Meclis olağanüstü toplansın" diyen kadınlar bu kez Beşiktaş Demokrasi Anıtı’nda kadın cinayetlerine karşı kadınların çözümünü tartışmak üzere bir forum düzenledi. Kötü hava şartlarına rağmen kadınlar, forumu iki ayrı bölüm şeklinde gerçekleştirdi.

İlk bölümde katılımcı kadınlara cinayet haberlerinin ve mahkemelerde en sık karşılaşılan cümlelerin yazılı olduğu kağıtlar dağıtıldı. Her kadın sıra kendisine geldiğinde kağıdında yazılı olanı okudu ve üzerine yorum yaptı. Kadınların yorumladığı olayların her biri ayrı bir kadının öldürülme sebebi olduğu için, her birinin söylediklerinden çarpıcı cümleler seçildi. İkinci bölümde ise kadın cinayetlerine karşı kadınların önerdiği çözümler konuşuldu. Kadınların söylediklerinden ortaya çıkanlar ise şöyleydi;
-Cinayetlere alışmamalıyız
-Haksız tahrik indirimine karşı mücadele etmeliyiz
-Trans cinayetlerine karşı mücadele şart
-Mülteci kadınların sorunları hepimizin sorunlarıdır
-Kadınların hayatı bürokrasiye takılıyor o nedenle tek başına yasaya odaklanmamalıyız
-Savunma yöntemlerini daha çok tartışmalıyız
-Beşiktaş’ta gerçekleştirilen bu forumu, Bağcılar, Tuzla, Ümraniye gibi ilçelerde de gerçekleştirmeliyiz
-Erkeklerin rehabilitasyon süreçlerine dair de çalışmalıyız
-Morçatı’nın 6284’ü açıklayıcı biçimde ele aldığı broşürü yaygınlaştırmak



KADIN CİNAYETLERİ NEDEN POLİTİKTİR?

Forumda söz alanlardan Cemile; "Kadınlar yanıbaşlarındaki erkekler tarafından öldürülüyor. Eşiyle cinsel ilişki yaşamadığı için, evde yoğurt olmadığı için ya da konuştuğu, sokağa çıktığı için. Gazete ve televizyonların da kadın cinayeti haberlerini ele alış biçimi, alelade işlenmiş bir cinayet ya da bir kaza süsü verir şekilde. O nedenle kadın cinayetleri politiktir" dedi.

Ardından söz alan Çağla ise, "AKP Hükümeti’nin bu sorunu çözeceğini düşünmüyorum. Bu noktaya getiren de yine onların savunduğu zihniyetti sonuçta. Mücadele kısmına gelince haksız tahrik indirimine karşı hep mücadele etmeliyiz, ancak gerekçeli karar da çok önemli" dedi.

Asiye ise trans kadınların yaşadıklarına değindi. "Trans kadınların ölümü katiller için adeta cezasızlık nedeni. Kadınlar olarak artık farklı mücadele yöntemleri denemeliyiz. Tehdit aldığını, şiddete uğradığını bildiğimiz bir kadının yalnız olmadığını nöbet tutarak gösterebiliriz" dedi.



HAKLARIMIZI BİLELİM AMA NASIL?

Forum gerçekleşirken birkaç adım ötede kadınların konuşmalarına kulak kesilmiş kadınların yanına gittiğimizde ise, ilk kez böyle bir toplantı dinlediklerini öğreniyoruz. Gülay Tay ve kardeşi, çocuklarını gezdirmek üzere parka çıkarmış. O sırada forumu görüp yaklaşmışlar. Gülay Tay iki çocuk annesi ve konuşulan şeyin kadın cinayetleri olduğunu öğrenince, "Erkeklerin eğitilmesi lazım" diyor. "Ben belki şiddete uğramıyorum ama benim eşimde; ‘Başka biriyle bir şey yaşarsan seni öldürürüm. Sen bir tek benimsin' diyor. Bu da bir şiddettir bana göre. Kadınlar kendini savunmayı öğrenmeli. Bu konuda eğitilmeli. Örneğin, ben bugün şiddete uğrasam nereye başvuracağımı bilmiyorum. Yapabildiğim tek şey erkeklerin çok fazla bulunduğu sokaklardan geçmemek. Haklarımızı bilelim ama nasıl?" diyerek sözlerini tamamlıyor.

ÖNCEKİ HABER

Ölüm var kusur yok!

SONRAKİ HABER

Hamas\'tan İsrail\'e \'Oyalama\' uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa