18 Ağustos 2014 06:00

'Ülkemize dönmek istiyoruz'

İzmir’de Ayakkabıcılar Sitesi’nde çalışan Suriyeli Mustafa Ali’nin evini ziyaret ettik. 3 ailenin (19 kişi) yaşadığı evde sadece 2 kişi çalışıyor. Çocuklar okuyamıyor. Sağlık hizmetinden faydalanamıyorlar. Çaresiz kalan aileler Suriye’ye dönmek için savaşın bitmesini bekliyor.

\'Ülkemize dönmek istiyoruz\'
Paylaş

Metehan UD
İzmir


Ülkelerindeki savaştan kaçıp Türkiye’ye gelen Suriyeliler zor şartlar altında yaşıyor. Ucuz iş gücü olarak kullanılan Suriyelilere evler de pahalıya kiralanıyor. Yaşam mücadelesi veren Suriyeliler ise savaş bittiğinde geri dönmek istiyor.

İzmir’de Ayakkabıcılar Sitesi’nde çalışan Suriyeli mülteci İşçi Mustafa Ali’nin İkiçeşmelik’teki evine misafir olduk. Suriyeli ailelerin tamamı gibi Mustafa Ali ve ailesi de bin bir zorluklarla yaşıyor. Bir binanın bodrum katında bulunan 2 göz oda bu evde 3 aile, toplam 19 kişi birden yaşıyor.

SADECE 2 ÇALIŞAN VAR

19 kişilik nüfustan sadece 2 kişi çalışıyor. Mustafa Ali, Ayakkabıcılar Sitesi’nde çalıştığı yerde iş olursa bir şeyler kazanabilirken, evin diğer çalışanı Süleyman ise daha geçtiğimiz günlerde bir fırında iş bulmuş.

Evde 9’u kadın 10 erkek barınıyor. İki bebeğin bulunduğu evde 6 tane ilk ve ortaokul çağlarında çocuk var. Ancak bu çocukların hiçbiri okula gidemiyor. Suriyeliler, sadece eğitim engeliyle karşılaşmıyor. Sağlık hizmetine ulaşımda da önlerine yığınla setler çekiliyor. Çocuklardan birine geçtiğimiz hafta Eşrafpaşa Caddesi’nde araba çarpmış. Kaldırıldığı acilde ayağı alçıya alınmış ancak Mustafa Ali çocuğunu muayeneye götürdüğünde hastane yetkilileri çocuğun kimliği olmadığı için bakamayacaklarını söylemiş. Mustafa Ali, ayağı kırık çocuğu için 700 lira masrafta bulunduğunu söylüyor. Yine çocukların birinin ayağında yara olduğu halde yine kimliği olmadığı için hastaneye götürülemiyor.

İŞ BULAMIYORLAR

Evdeki 4 genç ise iş bulamıyor. Suriye’deyken tekstil atölyelerinde çalışan gençler Türkçe bilmedikleri için hiçbir işyerinin kendilerini kabul etmediğini anlatıyor. Gençlerin, iş aramak dışında hiçbir faaliyetleri yok. İş aramak dışında da evden de çıkmıyorlar.

Yine evde 2’si kadın 3 yaşlı insan bulunuyor. Kadınlardan birinin kaçtığı sırada aldığı darbeden dolayı omurgasında çatlaklık oluşmuş, ağrıları var. Erkeğin ise gözleri ileri derecede bozuk. Gözlüğü olmadığı için hiçbir şeyi net göremiyor. Kadınlar ise yine günlerinin tamamını evde geçiriyor.

‘ÖSO’NUN ZULMÜNDEN KAÇTIK’

Özgür Suriye Ordusunun (ÖSO) zulmünden kaçarak geldiklerini belirten Ayakkabı İşçisi Mustafa, “Mecbur kaldığımız için yaşıyoruz burada” diyor. Daha önce İstanbul’da bulunduklarını anlatan Mustafa Ali, İzmir’in İstanbul’a nazaran biraz daha ucuz olduğunu, 6 ay önce buraya geldiklerini söylüyor.

‘YARDIM ALMIYORUZ’

İş fazla olmadığı zaman az para kazandıklarını ekleyen Mustafa Ali “Hiçbir yerden yardım almıyoruz. Ne para ne de yiyecek. Suriye’de savaş öncesi bize yetecek kadar kazanıyorduk. Orada da ayakkabıcılık yapıyordum. Kazandığımız para sadece ekmeğe yetiyor. Savaş bittiğinde Suriye’ye dönmek istiyoruz” diyor.

'KOMŞULARIMIZ YARDIM ETTİ’

325 liraya kiraladıkları evi tutarken eşyalarının olmadığını, komşularının getirdiğini ifade eden Nazlı da yine komşularının yiyecek getirdiğini ekliyor. İkiz bebeklerin de annesi olan Nazlı, çocuklarının doğumu sırasında hastanede zorluk yaşadığını, hastanelerin kendilerini Suriyeli olduğu için istemediğini söyledi. Yaşadıkları zorluklardan dolayı savaş bittiğinde geri dönmek istediğini belirten Nazlı, beklentilerinin bir iş ve yaşayabilecek bir ev olduğunu dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

AB ‘Kürdistan seferi\'nde

SONRAKİ HABER

Ölüm var kusur yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa