18 Ağustos 2014 06:00

Romanda tasvirin usta kalemi: Balzac

Asıl adı Honore Balssa olan Honore de Balzac aramızdan ayrılalı bugün tam 164 yıl oldu. Dünya edebiyatının en büyük yazarlarından biri olarak tarihe geçen Balzac, edebiyatta tasvirin “baba”larından biriydi.

Romanda tasvirin usta kalemi: Balzac
Paylaş

Asıl adı Honore Balssa olan Honore de Balzac aramızdan ayrılalı bugün tam 164 yıl oldu. Dünya edebiyatının en büyük yazarlarından biri olarak tarihe geçen Balzac, edebiyatta tasvirin “baba”larından biriydi. “Her büyük servetin arkasında bir suç gizlidir.” sözünün de sahibi olan yazar, Köylü İsyanı, Goriot Baba, Vadideki Zambak, İnsanlık Komedisi ve Kibar Fahişelerin İhtişamı ve Sefaleti gibi kült romanlar kaleme aldı.

20 YIL 100’E YAKIN ESER

“Hayat herkes için acı, çünkü benim boş yere dilediklerime sahip olmuş nice insanlar gördüm, onlar da mesut değil.” diyen Balzac mutsuz bir çocukluk geçirdi. Hukuk öğrenimini yarıda bırakıp pek çok başarısız iş denemesinin ardından edebiyata yönelen yazar, 20 yıllık edebiyat hayatında 100’e yakın roman ve öykü kaleme aldı.1829’da yazdığı “Les Chouans” isimli, Türkçeye 1974’te Köylü İsyanı ve 1977’de Şuanlar olarak çevrilen tarihi romanı Balzac’ın edebiyat dünyasında tanınmasını sağladı. 1830’lardan sonra bir toplum tarihi yazmak amacıyla, eski ve yeni romanlarını üç bölüm altında toplamaya karar verdi: Örf ve adet incelemeleri, felsefi incelemeler ve çözümleyici incelemeler. Bu tasarı 1834-1837 arasında 12 cilt olarak gerçekleşti. 1840’ta bu yapıtların hepsine Dante’yi anımsatan bir başlık koydu: “İnsanlık Komedisi”. 1842-1848 arasında 17 ciltlik bir baskı yapıldı. 1869-1876 arasında da 24 cilt olarak yayınlandı. Eserlerinde aynı kahramanlara tekrar tekrar yer verme düşüncesini geliştiren Balzac, bunu gerçekçiliğin baş romanı kabul edilen ve 1834’te yayınlanan “Goriot Baba” ile de gerçekleştirmiş oldu.

GERÇEKÇİLİĞİN ÖNCÜSÜ

1850’de 51 yaşındayken 18 yıldır aşkını sürdüğü Kontes Evelina Hanska ile evlendikten iki ay sonra hayatını kaybeden Balzac, ardında 85’i tamamlanmış, 50’si taslak halinde eser bıraktı. “Güzel Imperia”da “İnsanoğlu ancak bebekken bol bol güler. Yaşam merdivenini tırmandıkça bu içten gülme, yağı bitmiş kandil gibi söner. Bu da şu demektir: neşelenmek için insanın masumiyete ve temiz kalpliliğe gereksinimi vardır. Bu özellikleri olmayan kişiler dudaklarını büzer ve sanki bir kötülüğü gizlemek istermişçesine surat asar.” diyen Balzac gerçekçilik akımının öncülerinden kabul edilen, mantıksal bir sıra izleyen olayların her şeyi gören bir gözlemcinin ağzından anlatıldığı eserler verdi. Kahramanların tutarlı bir biçimde sunulduğu, kuralları belli “klasik roman tekniğini”ni Balzac’ın kurduğu benimsenir. Olağanüstü bir gözlem yeteneği ve güçlü bir hafızaya sahip olan Balzac, eserlerinde nedenselliği, arka plan ile karakterler arasındaki ilişkiyi açıklamakta gerçek bir ustadır. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Ne mutlu her şeyden vazgeçene’

SONRAKİ HABER

Suriye uçakları IŞİD kontrolündeki bölgeleri vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...