17 Ağustos 2014 15:40

Hem dağa hem taşa hem sularına sahip çıkıyorlar

Sivas’ın Hafik ilçesi Aktaş köyü halkı, sularını ve yaşam alanlarını tehdit eden maden çalışmalarına karşı harekete geçti. Yerleşim alanına 200 metre mesafede yapılan, orman ve kaynak sularını yok etme pahasına çalışmalarını sürdüren maden ocağının kapatılması için yürüyüşe geçen köylüleri, maden şirketi jandarma korumasında karşıladı.

Hem dağa hem taşa hem sularına sahip çıkıyorlar
Paylaş

Sivas’ın Hafik ilçesi Aktaş köyü halkı, sularını ve yaşam alanlarını tehdit eden maden çalışmalarına karşı harekete geçti. Yerleşim alanına 200 metre mesafede yapılan, orman ve kaynak sularını yok etme pahasına çalışmalarını sürdüren maden ocağının kapatılması için yürüyüşe geçen köylüleri, maden şirketi jandarma korumasında  karşıladı.   

Sivas Hafik Gürlevik Dağı ve Beydağı çevresinde yoğunlaşan madenciliğin bir ayağını da Gürlevik Dağı eteklerinde bulunan Aktaş köyüne 200 metre mesafede, Durmaz ve Aytemiz Maden şirketleri tarafından yürütülen çalışmalar oluşturuyor. Aktaş köyü 35-40 civarında köyün beslendiği kaynak sularının başlangıç nok-tasında yer alıyor. Kırka yakın köyü etkileyen ve sonrasında Kızılırmak’a karışan su kaynaklarının hemen yanı başında yapılan madencilik çalışmaları, Aktaş köyü başta olmak üzere diğer köyleri de tedirgin etmeye başladı. Son yapılan analiz sonuçlarında yine Gürlevik Dağı eteğinde bulunan Yalıncak köyünün sularında ciddi oranda arsenik miktarının bulunması nedeniyle köylü bir yıldır içme sularından faydalanamıyor. Yaptıkları eylem sonucu Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yetkililer gelene kadar maden çalışmalarının durdurulmasını sağlayan ve nöbete başlayan Aktaş köylüleri, yaşam alanlarını sonuna kadar savunacaklarını ve en kısa zamanda madenin durdurulması için hukuki bir süreç de başlatacaklarını ifade ettiler. (Sivas/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul için kuvvetli yağış ve hortum uyarısı!

SONRAKİ HABER

Beyaz altında hasat zamanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...