16 Ağustos 2014 21:15

Ortadoğulu kadınlarla dayanışma çağrısı

Barış İçin Kadın Girişimi (BİKG) öncülüğünde kadınlar Gazze'de, Şengal'de, Rojava'da, Maxmur'da süren katliamlara karşı Kadıköy İskele Meydanından Yoğurtçu Parkı'na yürüdü. Yürüyüşün ardından da bir forum düzenlendi.

Ortadoğulu kadınlarla dayanışma çağrısı
Paylaş

Barış İçin Kadın Girişimi (BİKG) öncülüğünde kadınlar Gazze'de, Şengal'de, Rojava'da, Maxmur'da süren katliamlara karşı Kadıköy İskele Meydanından Yoğurtçu Parkı'na yürüdü.
Kadınlar bölgede süren IŞİD saldırılarını lanetlemek ve direnen kadınların mücadele deneyimlerini paylaşmak için yürüyüş ardından bir forum düzenledi.

Barış İçin Kadın Girişimi çağrısıyla bir araya gelen kadınlar Gazze'den Rojava'ya Şengal'den Maxmur'a kadınlar katliamlara karşı direniyor' ana pankartı arkasında iskele meydanında buluştu ve bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada Ortadoğu'da gerçekleşen IŞİD katliamına karşı halkların verdiği yaşam mücadelesine değinildi. Basın açıklamasının ardından  Yoğurtçu Parkı'na yürüyen kadınlar 'Kadınların bedeni savaş alanı değildir' , ‘Gazzeli, Sengalli ve Rojava'lı kadınlar yalnız değildir’, ‘Yaşasın Kadın Dayanışması’ sloganlarıyla yürüdü.

Yoğurtçu parkında yapılan forumda Gazze'den ve Rojava'dan gelen kadınların deneyimleri paylaşıldı. Gazze'den gelen Zeina Mustafa, Filistin'de yaşamak zordur, ama bir kadın olarak yaşamak daha da zordur.' dedi. 1980'den bu yana Filistin Kadınlar Birliği'nin İsrail saldırılarına karşı yürüttüğü mücadeleye değinen Mustafa, son süreçte İsrail askerlerinin özellikle hamile kadınların öldürülmesine dair bir karar çıkardığını ifade etti.

Kadınları ortak mücadeleye çağıran Mustafa'nın ardından Mazlum-Der den Gülsüm Ekinci söz aldı. Ekinci Mazlum-Der'in Kamp dışında yaşayan Suriyeli Kadınlar Raporundaki veriler ışığında, AFAD' a bağlı 220 bin kadın sığınmacı varken kamp dışında 700 bin Suriyeli kadın olduğuna dikkat çekti. Kadınların son derece sağlıksız ve yoksulluk içinde bir hayat sürdürdüğünü söyledi.

Rojava'dan gelen Axina Welat, PYD’nin Suriye'de 10 yıllık bir geçmişi var ancak kadınlara dönük saldırılar arttıkça, kadınlar da kendi birliklerini kurdular. Türkiye'deki kadınları bu direnişe destek vermeye çağırıyorum' dedi.

Konuşmaların ardından Gazze, Maxmur, Rojava ve Şengal'de çekilen savaş görüntüleri izletildi. Sinevizyon gösteriminin ardından forum kadınların deneyimlerini paylaşması ile son buldu. (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Roboskililer Êzidilere kuçak açmaya devam ediyor

SONRAKİ HABER

Tek kişilik özel uçak düştü!.. 1 ölü!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...