16 Ağustos 2014 12:48

Êzidi vekilden 'pasaport dayatması'na tepki

Êzidi Milletvekili Viyan Daxîl’in tedavisi İstanbul’da bulunan Amerikan Hastanesi’nde sürüyor. HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, EMEP GYK Üyesi Nuray Sancar ve beraberindeki heyet Daxîl’i ziyaret etti.

Êzidi vekilden \'pasaport dayatması\'na tepki
Paylaş

Şengal Dağı’na sığınan Êzîdi’lere yardım götürürken düşen helikopterden yaralı kurtulan Êzidi Milletvekili Viyan Daxîl’in tedavisi İstanbul’da bulunan Amerikan Hastanesi’nde sürüyor. HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, EMEP GYK Üyesi Nuray Sancar ve beraberindeki heyet Daxîl’i ziyaret etti. Sağlık durumunun iyi olduğu gözlenen Daxîl, kendisini ziyaret eden heyetle neler yaşadıklarını paylaştı ve taleplerini iletti.

Ziyaret sırasında konuşan EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan Irak Parlamentosu Milletvekili Daxîl’e, “Sizin Irak Parlamentonuzda insanlık için yaptığınız çağrının karşılık bulmasını ümit ediyoruz” dedi. “Türkiye’de yaptığımız çalışmalarda, bölgedeki katliamın son bulması için mücadele ediyoruz. Bu katliamın bir an önce son bulması ve can havli ile göç etmek zorunda halan Êzidî halkının her türlü temel ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini dile getiriyoruz” diyen Gürkan, geçmiş olsun dileklerini de ilettikten sonra, EMEP olarak her türlü kıyım ve şiddete maruz kalan bölge halkları ile dayanışma içinde olacaklarını söyledi.

‘KATLİAMIN SORUMLULARINDAN HESAP SORACAĞIZ’

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ise, “Biz Türkiye’deki demokrasi güçleri, sosyalistler, Ortadoğu’daki halklar üzerinde çeteci güçlerin saldırılarına karşı mücadele ediyoruz. Şengal Dağı’nda yaşanan büyük bir insanlık dramıdır. Bu büyük trajedinin asıl sorumlularını biz biliyoruz ve hesap soracağız” dedi. Mevcut hükümetin başbakanın, şimdiki cumhurbaşkanının yaptığı açıklamaları samimi bulmadıklarını ifade eden Tüzel, “Çetecileri yeterince beslediler, şimdi bu insanlık dramı karşısında ister istemez Êzîdi halkına bir kamp açmak durumunda kaldılar. Biz Ortadoğu’daki bütün halkların özgür, demokratik yaşamalarını hedefliyor ve bunun için mücadele veriyoruz” diye konuştu.

‘TÜM DÜNYADA SINIR KAPILARI AÇILSIN’

Gerçekleştirilen ziyaretlerden dolayı memnuniyetini dile getiren Daxîl, “Burada yaşayan halkın çabası, hükümete baskı yaparak sınır kapılarının açılması ve kamplara yerleştirilen tüm insanların da ihtiyaçlarının karşılanması” dedi. “Türkiye kamp kurmasa da Êzîdi’lerin daha önce yerleştiği köyler var. Türkiye sınırları içinde göçen Êzîdi’lerin bu köylere yerleştirilmesi ve akrabalarının yanına gönderilmesi bizim talebimizdir” diyen Daxîl, Türkiye sınırında pasaportla girişlerin sağlanması meselesindeki ısrarcı tutumu da eleştirdi.

Daxîl, “Êzîdi halkı olarak kendi yurdumuza dönmekten korkuyoruz. Bu yüzden diğer tüm ülkelerden bütün sınır kapılarını bize açmalarını talep ediyoruz. Kendi topraklarımızı ve inanç merkezlerimizi terk etmek istemiyoruz. Fakat insanların yaşam hakkı her şeyden önce geliyor” diye konuştu.

GAZETECİLER HASTANEYE ALINMADI

Ziyaret sonrası hastane içerisine alınmayan basın mensuplarına açıklama yapan Tüzel ve Gürkan, Irak Parlamentosu’nda yaptığı konuşma ile Viyan Daxîl’in tüm Êzîdi halkının sesi olduğuna dikkat çekti.

Katliamlara “dur” denilmesi gerektiğini vurgulayan Gürkan, Türkiye tarafına göç eden Êzîdi halkının barınma, sağlık gibi en temel ihtiyaçlarının karşılanması için acilen gerekli mekanizmaların oluşturulması gerektiğinin altını çizdi. Bir taraftan kamplar kurulurken, bir taraftan Êzîdi köylerine geçişlerin sağlanarak Êzîdi halkının koruma altına alınması gerektiğini ifade eden Gürkan, aynı zamanda sınırlarda kapıların koşulsuz açılması ve bu katliama ortak olunmaması gerektiğini söyledi. Gürkan, Êzîdi halkıyla dayanışma içerisinde olacaklarını hatırlatarak, tüm Türkiye halkları ile emek ve demokrasi güçlerini, bölge halklarıyla dayanışmaya ve birlikte mücadele etmeye çağırdı.

Tüzel ise, “Vekilimizin şahsında bu saldırıların durdurulması için, Êzîdi halkına ve bu katliamlarla karşı karşıya kalan bütün ezilen halklara yanlarında olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz. Bir an önce vekilimizin de ayağa kalkarak, birlik beraberlik içerisinde direnen Kürt halkının, Êzîdi, Türkmen, Süryani bütün bu halkların mücadelesine yeniden destek vermesini diliyoruz” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Almanya istihbaratı yıllarca Türkiye\'yi dinlemiş

SONRAKİ HABER

Öcalan: 30 yıllık savaş sonuçlanma aşamasındadır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...