01 Temmuz 2011 08:23

Çözülmek istenirse çare çok

Tututklu milletvekili krizinin çözümü için YARSAV Eski Başkanı ve Yargı-Sen Genel Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’ndan öneri geldi. Eminağaoğlu’nun önerisi krizin çözülmek istenmesi durumunda bunun bir çok yolu olduğunu da gösterdi.Eminağaoğlu, “Adalet Bakanı ya da Yargıtay Başsavcısı

Çözülmek istenirse çare çok
Paylaş

Eminağaoğlu, “Adalet Bakanı ya da Yargıtay Başsavcısı, CMK’da bulunan, kanun yararına bozma maddesini işletirlerse sorun en kısa yoldan çözülür” dedi.

Japonya’nın milli gün kokteyline katılan Eminağaoğlu Gazeteport’a yaptığı açıklamada “Krizin çözümündeki formül, Adalet Bakanı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının elindedir. Ceza Muhakemeleri Yasasının 309 ve 310’uncu maddelerinde, Bakan ile Başsavcıya yüklenen görevler var. Onlar görevlerini yaparsa sorun hukuken çözülecektir. Bu yolun kullanılmaması anılan organların hukuku gözetmedikleri anlamına gelir. Bulundukları nokta yönünden hukuk ekseninde bir duruş sergilemedikleri anlamı çıkar” şeklinde konuştu.

KANUN YARARINA BOZMA

Eminağaoğlu’nun işaret ettiği CMK’nın bu maddeleri ‘Kanun yararına bozma’ başlığını taşıyor. Maddede şöyle deniliyor; “Hakim veya mahkeme tarafından verilen ve istinaf veya temyiz incelemesinden geçmeksizin kesinleşen karar veya hükümde hukuka aykırılık bulunduğunu öğrenen Adalet Bakanlığı, o karar veya hükmün Yargıtayca bozulması istemini, yasal nedenlerini belirterek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına yazılı olarak bildirir.  Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, bu nedenleri aynen yazarak karar veya hükmün bozulması istemini içeren yazısını Yargıtayın ilgili ceza dairesine verir. Ceza dairesi ileri sürülen nedenleri yerinde görürse, karar veya hükmü kanun yararına bozar. Bu yetki, resen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından da kullanılabilir.” (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Gerekirse dört yıl sürer

SONRAKİ HABER

Ankara’ya ‘SES’lendiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...