16 Ağustos 2014 07:26

Üsküdar'da belediye inşaatında çökme

Üsküdar'da yapımı halen devam eden belediye binası ve kongre merkezi inşaatının istinat duvarı çöktü. Çökme sonucu meydana gelen toprak kaymasında, iki gecekondu yıkıldı.

Üsküdar\'da belediye inşaatında çökme
Paylaş

Üsküdar’da yapımı halen devam eden belediye binası ve kongre merkezi inşaatının istinat duvarı çöktü. Çökme sonucu meydana gelen toprak kaymasında, iki gecekondu yıkıldı. İstinat duvarının çevresinde bulunan binalar da polis ekipleri tarafından boşaltıldı. Yakın binalarda oturanlar, gelecekten endişeli!

Üsküdar Çavuşdere Caddesi’nde yapımına devam edilen Üsküdar Belediyesi Kongre Merkezi, Şehir Otoparkı, Belediye Binası ve Kapalı Spor Salonu inşaatının istinat duvarı, saat sabaha karşı 05.00 sıralarında henüz bilinmeyen bir nedenle çöktü. İstinat duvarının çökmesi sonucu meydana gelen toprak kaymasında da Zenciler Sokak’ta bulunan ve daha önceden boşaltılan iki gecekondu yıkıldı.

Gürültüyü duyan mahalle sakinlerinin ihbarı üzerine olay yerine çok sayıda polis, sağlık ve itfaiye ekibi sevk edildi. Olay yerine gelen polis ekipleri, çökmenin meydana geldiği noktayı güvenlik şeridi ile kapattı. Çökmenin olduğu inşaat alanının civarındaki binalar da boşaltıldı. Çok sayıda vatandaş, meydana gelen çökme sonrası sokaklarda döküldü.

‘BİRDEN PATLAYACAĞINI BEKLEMİYORDUK’

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, istinat duvarının çöktüğü Çavuşdere Caddesi’ne gelerek açıklamalarda bulundu.
Burada birkaç gündür ufak tefek hareketlenmelerin olduğunu belirten Türkmen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gerekli önlemleri aldık. Arkadaki gecekondularda oturan vatandaşlarımızı tahliye etmiş olduk. Hazırlıklıydık o anlamda ama birden patlayacağını doğrusu beklemiyorduk. Çökmenin ciddi bir sebebi de yok. Ani bir hareketlenme. Son zamanlarda iklim değişikliği dolaysıyla ciddi yağmur aldı Üsküdar’ımız. Zannederim bu yağmur sularının oluşturduğu toprak altındaki boşalmadan kaynaklanıyor. Yoksa teknik anlamda inşaatımızın projesinden kaynaklanan problem yok. Vatandaşlardan bu yönde şikayet olmadı. Biz tespit ettik. Zaten çok yakın binalar yok. Birkaç tane gecekondu vardı onları boşaltmış olduk. Diğer binaları da tedbiren boşaltmış olduk.”

ZARARI TELAFİ EDECEĞİZ

İnşaatın arka tarafındaki gecekonduların zarar gördüğünü belirten Türkmen, “Onları da zaten tahliye etmiştik. Hemen derhal gerekli önlemleri de aldık. İnşaatımızın ana binasında herhangi bir sıkıntı yok. İnşaat devam edecek. Gerekli tedbirleri aldık. Yanı başında birkaç binayı da boşalttık. Kimseyi de mağdur etmeyeceğiz. Gerek kısa, gerek uzun vadede komşularımızın zararı varsa telafi edeceğiz” dedi. 

Başkan Türkmen ‘Vatandaşlarım rahat olsun, kimseyi mağdur etmeyeceğiz” dese de mahalleli tepkili ve tedirgin.

Belediye ekipleri, istinat duvarında yaşanan çökme sonrasında duvarın sağlam kalan beton kazıklı kısmına dozerlerle destek toprağı yığdı.

MAHALLE SAKİNLERİNDEN TEPKİ

Bazı mahalle sakinleri, Türkmen’e tepki gösterdi. Özgür Cihan Akkurt adlı mahalle sakini, “Bir anda bir ses geldi, ev yıkıldı. Gecekonduydu. Bir hafta önce gittik, yetkilileri uyardık. Sabaha kadar deliyorlar burayı. Can güvenliğimiz yok dedik, Hilmi Başkan bizi kovdu, gönderdi. Bizi kimse uyarmadı, tahliye olmadı. 3 tane gecekondu yıkıldı. Bir tane itfaiye gelmedi. Burada insan var mı, yok mu?​” şeklinde konuştu.

Çökmeyle birlikte tamamen yıkılan gecekondunun kalıntılarını çeken basın mensuplarının yanına gelen Halit Özdoğan isimli vatandaş, çöken istinat duvarının yanı başında sağlam duran sarı binada yaşadığını, çökme sırasında hastanede olduğunu, geri geldiğinde ise görevlilerinin eve girmesine izin vermediğini söyledi.

Çöken istinat duvarının yanında duran bir otomobil ise adeta santim farkıyla kayan torağa kapılmaktan kurtuldu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

\'Daha dün barış içinde yaşıyorduk\'

SONRAKİ HABER

Zonguldak\'ta fındık işçileri zehirlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...