15 Ağustos 2014 18:55

Köylüler altın madenine karşı Çanakkale'ye çıkarma yaptı

Karadağ Köyü'nde yapılan altın madeni çalışmalarına karşı mücadele eden köylüler, Çanakkale'ye çıkarma yaparak eylem gerçekleştirdi. Davul ve zurnalar eşliğinde Truva Atı'nın önünde oynayan Karadağ Köyü sakinleri, altıncı şirketin Karadağ'ı terketmesini istedi.

Köylüler altın madenine karşı Çanakkale\'ye çıkarma yaptı
Paylaş

Ali Can GÜN
Çanakkale

Karadağ Köyü'nde yapılan altın madeni çalışmalarına karşı mücadele eden köylüler, Çanakkale'ye çıkarma yaparak eylem gerçekleştirdi. Davul ve zurnalar eşliğinde Truva Atı'nın önünde oynayan Karadağ Köyü sakinleri, altıncı şirketin Karadağ'ı terketmesini istedi.

Golf Çay Bahçesi'nde toplanan Karadağ Köyü sakinleri, ellerindeki 'Diren Karadağ' , 'Altıncı Şirket Karadağ'ı terket' , 'Toprağın üstü altından değerlidir' , 'Ölüler Altın Takmaz' yazılı dövizlerle birlikte yürüyüşe geçti.

DAVULLU ZURNALI EYLEM

Truva Atı'nın önüne gelen Karadağ köylüleri burada davul ve zurna eşliğinde oyun oynayarak altıncı şirketi protesto etti. Ellerindeki dövizlerle birlikte yaklaşık 10 dakika oyun oynayan köylüler, altıncı şirketin Karadağ Köyü'nü terketmesini talep etti. Daha sonra tekrar yürüyüşe geçen köylüler, 'Çanakkale uyuma Karadağ Köyü'ne sahip çık' sloganları ile İskele Meydanı'na kadar ulaştı.

KUKLA CEMAL DİKKAT ÇEKTİ

Karadağ Köyü sakinlerinin düzenlediği eylem yürüyüşünün önünde yer alan 'Cemal' isimli kukla ise dikkat çekti. Pandomim sanatçısının elinde tuttuğu 'Cemal' isimli kukla da 'Diren Karadağ, Cemal Seninle' mesajıyla köylülere destek verdi. Vatandaşların ilgi gösterdiği kukla ise yürüyüşün maskotu haline geldi.

'KÖYÜMÜZDE ALTIN ARAMA ÇALIŞMASI İSTEMİYORUZ'

Çanakkale'ye çıkarma yaparak önemli bir eyleme imza atan köy halkı, Karadağ köyünde altın arama çalışması istemediklerini belirterek; "Buradan yetkilileri uyarıyoruz. Biz köyümüzde yaşamak istiyoruz. Bu nedenle Karadağ köyünde altın arama çalışmasına karşıyız. Altın arama çalışmasının yapılmaması için her türlü mücadeleyi vereceğiz. Eylemlerimiz bununla da sınırlı kalmayacak. Altın arama çalışması iptal olana kadar da eylemlerimizi sürdüreceğiz" dedi. Altın arama çalışmasını protesto etmek amacıyla düzenlenen yürüyüşte yer alan çocuklar da ellerinde taşıdıkları fotoğraf ve yazılarla altın arama çalışmasına tepki gösterdi.

VEKİL SARIBAŞ: KARADAĞ KÖYÜNÜN YANINDAYIZ

CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş ise, "Karadağ Köyü halkı bu direnişine sonuna kadar devam edecek biz de onlara destek vereceğiz. Mağdur olan her kesimin yanında olduğumuz gibi Karadağ köyünün de yanındayız. Devlet insanları için vardır. Yaşama hakları elinden alınan Karadağ köylüleri bu anlayışa isyan ederek karşılık veriyor. Bu nedenle Karadağ köyünde altın arama çalışmaları yapılmamalıdır" diye konuştu.

MUHTAR DİZMAN: DİRENİŞİMİZ DEVAM EDECEK

Golf Çay Bahçesi'nden başlayan protesto yürüyüşü İskele Meydanı'nda sona erdi. Burada bir konuşma yapan Karadağ köyü Muhtarı Ramazan Dizman, "Karadağ ve çevre köyleri olarak insanın en doğal hakkı olan yaşam hakkını savunmak için buradayız. Karadağ ve çevresindeki köyler, Eczacıbaşı ESAN Şirketi tarafından yapılacak olan maden arama sondaj faaliyetlerine tepki için buradayız. Bizler, köyümüzde sondaj istemiyoruz. Yaşama hakkımızın bizde kalmasını istiyoruz. Maden şirketlerine verilen bu ruhsatların iptal edilmesini istiyoruz. Karadağ köylüsü olarak direnişimize sonuna kadar devam edeceğiz" dedi. Yapılan konuşmanın ardından çeşitli sloganlar atan köy halkı, eylemini sonlandırdı.

ÖNCEKİ HABER

Cumhurbaşkanlığı seçimi kesin sonuçları açıklandı

SONRAKİ HABER

‘Suriyelilerden değil AKP hükümetinden hesap sorulmalı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...