15 Ağustos 2014 18:19

Dünyanın Öyküsü sayfalarda

14 Şubat Dünyanın Öyküsü dergisi, 4. sayısıyla yaza, öyküye, romana ve eleştiriye “#HiştHişt” diye sesleniyor. Yeni sayısında edebiyatımıza yön veren yazarlardan Füruzan’a odaklanan dergide, 6’sı çeviri 20 yeni öykü var.

Dünyanın Öyküsü sayfalarda
Paylaş

14 Şubat Dünyanın Öyküsü dergisi, 4. sayısıyla yaza, öyküye, romana ve eleştiriye “#HiştHişt” diye sesleniyor. Yeni sayısında edebiyatımıza yön veren yazarlardan Füruzan’a odaklanan dergide, 6’sı çeviri 20 yeni öykü var.

Dergi, çeviri öykülerden Dünyanın Öyküsü’nü sayfalarına taşıyor. Christian Fürchtegott Gellert, Katherine Mansfield, Adil Temukkuyev, Avadh Kishore, Kristin Dimitrova gibi yazarlar derginin konukları arasında.

Mevlüt Âsar, Ülkü Yalım Günay, Yıldız Ramazanoğlu, Berna Durmaz, Aslı Solakoğlu, Emel Kayın, Serkan Türk, Semrin Şahin, M. Barış Övün, Ayşegül Kocabıçak ve Oğuz Ziya Anıl da yeni öyküleriyle yer dergide yer alıyor. Nurullah Kuzu ise Sus Mahalli’ni Erdal Can’a adıyor.

Şairin Öyküsü bölümüne bu sayıda Hüseyin Ferhad konuk oluyor. Bu sayının konuk ressamı Onay Akbaş. Eserlerinde yaşamın trajik yanlarını komikleştirerek çözümlenmesi zor bir bilmeceye dönüştüren sanatçı, çizimleriyle dergiye renk katıyor.

FÜRUZAN’IN ÖYKÜLERİ VE KADININ SOSYAL KONUMU

Parasız Yatılı öyküsünün 43., Kırk Yedililer adlı öyküsünün ise 40. yılı dolan Füruzan, 14. Uluslararası Ankara Öykü Günleri’nde bir panele konu olmuştu: Panel katılımcılarından Ayşe Sarısayın, Birsen Ferahlı, Serap Gökalp, Tuğba Çelik ve Nilüfer Altunkaya yazılarıyla dosyaya katkı sunarken, hem önemli bir hekim hem de yazar olan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Selçuk Erez de “Füruzan’ın Öyküleri ve Kadının Sosyal Konumu”nu ele alıyor.

Adnan Binyazar, “Söylemin Artalanı”nı yazarken, Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Saatin Arka Yüzü’nde “Varoluşun Ritmi”ni yazdı. Saçlıoğlu, yazısında, kağıt kalemle yazmakla klavyeyle yazmak arasında varoluşa uzanan farklara değiniyor.

Ayşegül Tözeren, Eleştiriden Sonra isimli köşesinde soruyor: “Yazar, ürün verdiği türlerin eleştirmeni midir?​” Köşe yazısının başlığı: “Öykü Hayvanı’nı uyandırmak.”

Sibel Öz, Uluslararası Ankara Öykü Günleri Derneği Öykü Ödülü’nü paylaşan Murat Saat üzerine yazdı.

Selçuk Orhan, öykü ya da roman değerlendirmelerinde sıklıkla karşımıza çıkan bir terimi irdeliyor: “Samimiyet”

Birsen Karaca, “Rus Edebiyatının Çağdaşlaşma Serüveni”ni derginin sayfalarına taşıyor. Gül Durmaz’ın yazısının konusu ise, Hikaye Dergiciliğinin Mecrasını Değiştiren Dergi: Seçilmiş Hikayeler

Kadir Yüksel her sayıda bir eski, bir yeni öykü kitabını ele aldığı köşesinde bu sefer Melike Uzun’un ikinci öykü kitabı Kürar ile Şahap Sıtkı İlter’in 1970 yılında yayımlanan Acı adlı kitabını inceliyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Nazlıaka: Kendisi ayakkabıyı değil ayakkabı kutusunu tercih eder

SONRAKİ HABER

Macaristan edebiyatı İstanbul’da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa