01 Temmuz 2011 08:18

TGC : Hopa Cumhuriyet Savcılığının isteği hukukla bağdaşmıyor

TÜRKİYE Gazeteciler Cemiyeti bir basın açıklaması yaparak Hopa Cumhuriyet Savcılığının Metin Lokumcu’nun cenaze töreninde çekilen tüm fotoğraf ve görüntüleri istemesinin, bu talebe uygun davranmayanlar için adli işlem yapılacağını duyurmasının  “Hukukla bağdaşmadığını, Basın Kanunu’na ve Türki

TGC : Hopa Cumhuriyet Savcılığının isteği hukukla bağdaşmıyor
Paylaş

TÜRKİYE Gazeteciler Cemiyeti bir basın açıklaması yaparak Hopa Cumhuriyet Savcılığının Metin Lokumcu’nun cenaze töreninde çekilen tüm fotoğraf ve görüntüleri istemesinin, bu talebe uygun davranmayanlar için adli işlem yapılacağını duyurmasının  “Hukukla bağdaşmadığını, Basın Kanunu’na ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne aykırı” olduğunu açıkladı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti  Hopa Cumhuriyet Savcılığının 31 Mayısta Başbakan Erdoğan’ın mitinginde çıkan olaylarda hayatını kaybeden Metin Lokumcu’nun cenazesinde çekilen tüm görüntü ve fotoğrafları  gazetecilerden istemesini, bu isteğe uygun davranmayanlar için soruşturma açılacağını belirtmesini “zorlama” olarak değerlendirdi. Cemiyet ayrıca gazetecilerin kamu görevi yaptığını, kamu görevlisi olmadığını hatırlatarak savcılığın talebinin  hukukla bağdaşmadığını,  Basın Kanunu’na ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne aykırı olduğunu duyurdu.

Cemiyetin açıklaması şöyle:
“Hopa Cumhuriyet Savcılığının yayın organlarında gösterileri ve güvenlik güçlerinin müdahalesini gösteren fotoğrafları ve TV kayıtlarını istemesini,  verilmemesi halinde soruşturma açılacağını belirtmesini bir zorlama olarak değerlendiriyoruz.
Cumhuriyet Savcılığı olasıdır ki, delil toplama amacıyla böyle bir yola başvurmuştur.
Ancak hemen belirtelim ki, istek 5187 sayılı Basın Yasası’nın 12. maddesine aykırıdır.  Söz konusu madde şöyledir:
‘Süreli yayın sahibi sorumlu müdür ve eser sahibi bilgi belge dahil her türlü haber kaynaklarını açıklamaya ve bu konuda tanıklık yapmaya zorlanamaz.’
Basın Yasası’nın 3. Maddesi’nin  radyo ve TV yayınlarının yasaklanması için kullanılmakta oluşu ve TCK’nın basın yayın fiillerini tanımlayan 6. Maddesi yoluyla, 12. maddedeki güvencenin  tüm yayın organlarını kapsadığı anlaşılmaktadır. Bu nedenlerle Cumhuriyet Savcılığının isteğinin yasaya aykırı olduğunu, aksi taktirde uygulanılacağı belirtilen TCK’nın 257. Maddesinin de  kamu görevlileriyle ilgili olduğunu ayrıca vurgulamak isteriz.
Gazetecilerin kamu görevi yaptığı, kamu görevlisi olmadığı ise bir başka gerçektir.
Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi de gazetecileri basın özgürlüğünü korumak  için çaba harcamaya ve ödün vermemeye çağırmaktadır.
Cumhuriyet savcılığının isteklerinin hukukla bağdaşmadığını kamuoyunun bilgisine sunarız.” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İHD artan polis şiddetini protesto etti

SONRAKİ HABER

BÜYÜK GÖZALTI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...