15 Ağustos 2014 13:30

KONDA: Seçime dair yanılgımız nedeniyle özür dileriz

Kamuoyu araştırma şirketi KONDA, cumhurbaşkanlığı seçimine dair yayınladıkları araştırma ile sonuçlar arasındaki farkın fazla olması nedeniyle özür açıklaması yaptı. Açıklamada, 'Yayınladığımız oy dağılımı ile gerçekleşen arasında kabul edilebilir hata payı ötesindeki yanılgımız nedeniyle kamuoyundan özür dileriz' denildi.

KONDA: Seçime dair yanılgımız nedeniyle özür dileriz
Paylaş

Kamuoyu araştırma şirketi KONDA, cumhurbaşkanlığı seçimine dair yayınladıkları araştırma ile sonuçlar arasındaki farkın fazla olması nedeniyle özür açıklaması yaptı. Açıklamada, “7 Ağustos tarihli Cumhurbaşkanlığı seçiminin olası sonuçlarına dair açıklamamızdaki oy dağılımı ile gerçekleşen arasında kabul edilebilir hata payı ötesindeki yanılgımız nedeniyle kamuoyundan özür dileriz.” denildi.

KONDA'dan Tarhan Erdem imzasıyla yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"1. KONDA 28 yıllık hayatı boyunca her bir seçimden 3 gün önce o seçime dair anketini açıklamaktadır. Asli işlerinden birisi seçim araştırmaları olan bir şirketin, eğer müşterilerinden gelen bir kısıtlama yoksa elindeki bulguyu kamuoyu ile paylaşmasının doğal ve hatta sorumluluğu olduğu kanaatindeyiz. Kaldı ki yasalar araştırma yapmayı değil, belirli bir sürede yayın organları üzerinden araştırma aracılığıyla propaganda yapmayı yasaklamaktadır. Bu nedenle de yasalara aykırı bir iş yaptığımızı düşünmüyoruz.

2. Geçmişimizdeki başarıların gururunu, başarısızlıkların mahcubiyetini ve sorumluluğunu taşımaktan kaçınmadığımızın bilinmesini isteriz. Kamuoyunun, bulgularımız ile siyasi yorum ve tutumlarımızı ayrı tutmaktaki hassasiyetimizi, yazıp, söylediklerimizden de izleyebildiğini düşünüyoruz. KONDA'ya güveninin derinliği ile doğru orantılı olarak tepki gösterenlerden özellikle özür diler, duygularını anladığımızı not etmek isteriz.

3. KONDA BAROMETRESİ adıyla beş yıldır, abonelik sistemine dayanan, her ayın ilk haftası bir araştırma yapılmakta ve sonuçları aboneleri dışında (abonelerin izni ile seçimden 3 gün önceki kamuoyu açıklaması haricinde) hiçbir ay, kimseye gönderilmemekte, çıkan haberler tekzip veya teyid edilmemektedir.

4. Açıkladığımız araştırma 2-3 Ağustos 2014 tarihinde gerçekleştirilmiş olup, örneklem ve diğer tüm aşamalarına dair yöntem ve teknikleri, başarılı olduğumuz 30 Mart Yerel Seçimlerine dair yaptığımız araştırma ile birebir aynıdır.

5. İlk incelemelerimizde, oluşan yanılgının kaynağı olabilecek yöntem ve uygulama hatasına rastlanmamıştır. Yine de Yüksek Seçim Kurulumdan sandık bazlı sonuçlar alındıktan sonra teknik inceleme tekrarlanacaktır.

6. KONDA'nın yaptığı tüm araştırmaların verileri, eğer müşterinin kısıtlaması yoksa akademik çalışmalara ve akademisyenlere açıktır. Bu ilkeden hareketle kurumsal üyesi olmadığımız halde Türkiye Araştırmacılar Derneğimin oluşturacağı inceleme heyetine de tüm işlemlerimiz açık olacaktır.

7. KONDA, anketlerin seçmeni maniple edebileceğini, siyasi hayatın temel unsuru olan partilerin seçmen üzerindeki etkilerinin yerine geçecek bir güç sahibi olabileceğini düşünmemekte, seçmenin sağduyusuna, tercihlerine ve beyanlarına güvenmektedir.” ifadelerine yer verildi. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

DİSK-AR: Hesaplama yöntemiyle işsizlik oranı gizleniyor

SONRAKİ HABER

İşten atılan arkadaşları için iş bıraktılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...