15 Ağustos 2014 06:00

Bağımlı hastaya ayakta tedavi!

Gazi Üniversitesi Rektörlüğünün verdiği karar ile Alkol Madde ve Tedavi Ünitesinin kapatılmasının ardından, hastaların tedavileri sürdürülemiyor. Hastaların ayakta tedavi edilmesinin zor oluşunun yanı sıra kapatılan merkez için yeni bir bina gösterilmemesi ise durumu daha da zorlaştırıyor.

Bağımlı hastaya ayakta tedavi!
Paylaş

Berivan BALKAY
Ankara


Gazi Üniversitesi Rektörlüğünün verdiği karar ile Alkol Madde ve Tedavi Ünitesinin kapatılmasının ardından, hastaların tedavileri sürdürülemiyor. Hastaların ayakta tedavi edilmesinin zor oluşunun yanı sıra kapatılan merkez için yeni bir bina gösterilmemesi ise durumu daha da zorlaştırıyor. Hastalar, tedavileri devam edemediği için kendi aralarında ‘kayma’ olarak adlandırılan yeniden alkole başlama durumuyla karşı karşıya kalıyorlar.

Hastaların son durumu ile ilgili gazetemize konuşan Prof. Dr. Zehra Arıkan, acilen yeni bir tedavi merkezine ihtiyaç olduğunu ifade etti. Arıkan, “Şu an hastaların tedavi görebileceği yalnızca Ankara Numune Hastanesi AMATEM var fakat bu yeterli değil. Bana hastaları kendi kliniğimde yatırıp tedavi edebileceğimi söylüyorlar fakat klinikte en fazla 3-4 kişiyi tedavi edebiliyoruz. Dolayısıyla bu mümkün değil. Ayrıca klinikte en ağır hastalar tedavi ediliyor” diye konuştu. Rektörlüğün bağımlılık tedavisinin nasıl yapılacağı hakkında bilgi sahibi olmadığının bu sözlerden anlaşıldığına dikkat çeken Arıkan, şu anda ayakta tedavinin sürdürülmeye çalışıldığını fakat kimi hastaların ayakta tedaviyi sürdüremeyecek kadar ağır durumda olduğunu belirtti. Arıkan, “Bize tekrar bir tedavi yeri açılmalı. Yönetime hem yazılı hem de sözlü olarak ilettik. Fakat hiçbir geri dönüş alamadık” dedi.

‘BİZE YARDIMI REDDEDİYORLAR’

Hasta yakınları da aynı şekilde endişeli. AMATEM’in kapatılmasının rektörlük tarafından basit bir durum olarak görüldüğünü belirten hasta yakını A.B, bağımlılığın herhangi bir ağrı kadar çabuk tedavi edilebilir olmadığını ifade etti. A.B, “Ayakta tedavi dediğimiz şey, hastanedeki tedaviyle aynı değil. Ayakta tedavi ile direnç gösteren ama çok zorlanan hastalar var. Vali yardımcısına da gittik. Ama sadece sözle ‘tamam’ dediler. Ayrıca bu işin siyasi boyutu olduğunu da düşünüyorum. Çünkü o koltuklarda oturup bu kararları verenler, yalnızca kendilerini iyi birer Müslüman görüp bizlere yardım etmeyi reddediyorlar” diye konuştu. Seslerini kimsenin duymadığını söyleyen A.B, ünitenin kapatılmasının sonucunda çok büyük bir can pazarının ortaya çıkacağını ifade etti.

‘YENİ MERKEZ GÖSTERİLMELİ’

Daha önce tedavi gören hastalardan M.Ü. ise,  ünitenin kapatılması sonrasında hastaların “kayma” olarak adlandırılan yeniden alkole başlama durumunun başladığını ifade etti. Bu sıkıntıların yeni bir tedavi merkezi açılmaması durumunda daha da artmasından endişe ettiklerini söyleyen M.Ü, “Yatışlar durduruldu. Hastalar tedavilerini sürdüremiyor ve dolayısıyla sıkıntılar yaşanmaya başladı. Acilen tedavi gören hastalar için yer gösterilmeli” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Premier Lig\'de yeni sezona doğru -3

SONRAKİ HABER

Fotoğrafın devleri geliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...