15 Ağustos 2014 06:00

Premier Lig'de yeni sezona doğru -3

Premier Lig tanıtımımızın son gününde Liverpool, Everton, Southampton, WBA, Swansea City, Aston Villa ve Leicester City'yi değerlendirdik.

Premier Lig\'de yeni sezona doğru -3
Paylaş

PREMIER LİG'DE YENİ SEZONA DOĞRU -1

PREMIER LİG'DE YENİ SEZONA DOĞRU -2

Anfield Road Suarez’i özleyecek

Mithat Fabian SÖZMEN

Liverpool kenti geçtiğimiz sezon rakipler için bir cehennemi andırıyordu. Anfield Road’da Kırmızılar, Goodison Park’ta Maviler(Everton) toplamda oynadıkları 38 maçtan 29 galibiyet çıkardılar. Her ikisi de başarılı bir sezonu geride bıraktı ve Liverpool’da Brendan Rodgers, Everton’da Roberto Martinez genç yaşlarına rağmen ligde pek çok şeyi değiştirebilecek bir teknik direktör kuşağının temsilcileri olarak takdir topladı. Liverpool, önemli transferlerine rağmen en iyi oyuncusu Luis Suarez’i satarak(satmak zorunda kalarak) geriye doğru bir adım attı, Everton ise kadrosunu güçlendirse de Manchester United ve Tottenham’ın toparlanmasıyla 5.’likten düşebilir.

LIVERPOOL

Geçtiğimiz sezon ne yaptı?
Üzdü! Ben gibi, Liverpool’a özel sempati beslemeyenleri de üzdü. 24 yıl sonra o kadar yaklaşılmışken, şampiyonluk kazanılmalıydı. Son 3 haftada kaybedilen 5 puan unutulması zor bir hayal kırıklığı yaşattı. Yine de 101 gol atıp 84 puan toplamak ve şampiyonun 2 puan gerisinde kalmak da önemli bir başarıydı.

Hocası kim?
Brendan Rodgers İngiliz futboluna yeni bir heyecan getirdi. Swansea sonrası Liverpool’da onun top hakimiyetini önceleyen anlayışı Ada’da pek çoklarına ilham veriyor. Rodgers sisteminin en önemli özelliklerinden biri de formasyonlar arası geçişkenliği kolaylıkla sağlayabilmesi. 4’lü savunmadan 3’lüye, 3’lü forvetten 2’liye bu kadar sorunsuz geçebilen bir takım yaratmak kolay değil.

Kimler geldi kimler gitti?
Geçtiğimiz sezonki başarıda en büyük pay sahibi Luis Suarez’di ve Uruguaylı fenomen artık yok.  75 milyon sterlin dahi onun saha içinde Liverpool’a kattıklarını telafi etmeye yetmeyecek gibi duruyor. Kırmızılar, kaleci Pepe Reina’yı da Bayern Münih’e gönderdi. Harcayacak bol parası olan Rodgers piyasada bir hayli aktifti. 25 milyon sterline Adam Lallana, 20 milyona Lazar Markovic ve Dejan Lovren, 10 milyona Emre Can, 4 milyona da Rickie Lambert transfer edildi. 10 milyon harcanan Divock Origi ise takıma seneye katılacak.

EVERTON

Geçtiğimiz sezon ne yaptı?
Çok başarılılardı. 72 puanla sezonu 5. bitirdiler ve Tottenham Hotspur’la Manchester United’ı geride bırakmayı başardılar.

Hocası kim?
İspanyol Roberto Martinez de tıpkı Rodgers gibi, Swansea geçmişi olan ve genç yaşına rağmen başarıyı yakalayan bir isim. Özellikle geçtiğimiz sezon Martinez’e büyük özgüven kattı.

Kimler geldi kimler gitti?
Martinez, geçtiğimiz yıl kiralık olarak forma giyen Romelu Lukaku’yu 28 milyon sterline Chelsea’den transfer etti. Bir başka kiralık isim Gareth Barry de 2 milyon sterlin karşılığı Manchester City’den alındı. 4 milyon sterline getirilen Bosna Hersekli orta saha oyuncusu Muhammed Besic  de gelecek vaat ediyor.

SWANSEA CITY

Geçtiğimiz sezon ne yaptı?
Hücum futboluyla zevk verdiler ancak 2011’de yükseldikleri Premier Lig’deki en başarısız sezonlarıydı. Bunda Avrupa kupası yükü de rol oynadı elbette. 42 puanla ligi 12. sırada tamamladılar ve 54 gol atıp 54 gol yediler.

Hocası kim?
10 yıl kulübün formasını terleten Garry Monk, emekliliği sonrası Mayıs ayında takımın başına getirildi. Tecrübesiz olduğu kesin, onun haricinde kapalı kutu.

Kimler geldi, kimler gitti?
Sol bek Ben Davies ve kaleci Michael Vorm Tottenham Hotspur’a gitti. Kaleye Lukasz Fabianski, savunmaya Stephen Kingsley, orta sahaya Gylfi Sigurðsson, Jefferson Montero, Adnan Maric, forvete ise Bafetimbi Gomis gibi önemli takviyeler yapıldı.

SOUTHAMPTON

Geçtiğimiz sezon ne yaptı?
Tarihinin en iyi Premier Lig performansını gösterdi. Tottenham’a terfi eden Pochettino’nun öğrencileri 56 puanla ligi 8. tamamladı ve Gordon Strachan’lı 2003 takımının başarısını, daha gösterişli bir futbolla egale etti.

Hocası kim?
Mauricio Pochettino ile geçen başarılı sezonların ardından Hollandalı Ronald Koeman takımın başına getirildi. Bu, Koeman’ın 15 yıllık teknik direktörlük kariyerindeki 8. takımı olacak.

Kimler geldi kimler gitti?
Geçtiğimiz yıllardaki başarılarda pay sahibi olan pek çok isim yüksek meblağlara satıldı. Rickie Lambert, Luke Shaw, Adam Lallana, Callum Chambers, Dejan Lovren karşılığında 90 milyon sterlini aşan bir para kulüp kasasına girdi. Koeman şu ana kadar Hollanda liginden tanıdığı santrfor Graziano Pelle, sol açık Dusan Tadic ve kaleci Fraser Forster’ı renklerine bağladı. Ryan Bertrand Chelsea’den, Saphir Taider Inter’den kiralandı.

WBA

Geçtiğimiz sezon ne yaptı?
Yalnızca 7 galibiyet alabildi ve son 3 maçını kaybetse de 36 puanla ligde kalmayı başardı. 15 beraberlikle bu alanda ligin lideriydi.

Hocası kim?
Preston North End ve Sheffield Wednesday’den kovulduktan sonra David Moyes’in asistanlığını yapan Alan Irvine takımın başına getirildi. Irvine’nin takıma 5-3-2 oynatması bekleniyor.

Kimler geldi kimler gitti?
Irvine, 5’li savunmayı güçlendirmek için hamleler yaptı. Sol bek Sebastien Pocognoli Hannover’den, Joleon Lescott ve Chris Baird ülke içinden kadroya katıldı. Heracles’ten  Jason Davidson, Rosenborg’dan Kosta Rikalı Cristian Gamboa da diğer dikkat çeken transferler.

ASTON VILLA

Geçtiğimiz sezon ne yaptı?
Yıllardır olduğu gibi yine kümede kalmak için uğraştı. Futboluyla taraftarının canını sıktı. Sezonu 38 puanla 15. tamamladı.

Hocası kim?
Paul Lambert hayli karışık bir Aston Villa’da durumu kurtarmaya çalışıyor ama işi kolay değil. Asistan olarak getirilen Roy Keane, Lambert’ın tepesinde Demoklesin kılıcı gibi sallanıyor doğrusu.

Kimler geldi kimler gitti?
Lambert, baskılara dayanamadı ve tecrübeli isimlere el attı. Philippe Senderos, Joe Cole ve Kieran Richardson “tecrübe harekatı”nın ürünleri olarak kadroya katıldı. Geçtiğimiz sezonu Liverpool’da kiralık geçiren Aly Cissokho da Valencia’dan alındı.

LEICESTER CITY

Geçtiğimiz sezon ne yaptı?
Championship’in tozunu attı. 102 puan topladı ve en yakın rakibinin 9 puan önünde Premier Lig biletini aldı.

Hocası kim?
Nigel Pearson 2011’den beri kulübün başında ve geçtiğimiz yılki başarıda da büyük pay sahibi. Championship’te çok gol atan 4-4-2’sini Premier Lig’e taşıması bekleniyor.

Kimler geldi kimler gitti?
8 milyon sterlin harcanan, 1.90’lık Arjantinli golcü Leonardo Ulloa takımın en önemli transferi. Bunun haricinde Villa’dan Marc Albrighton, Brighton’dan Ulloa’nın takım arkadaşı Matthew Upson da kadroya katıldı.

ÖNCEKİ HABER

\'Haliç tersanesi korunmalıdır\'

SONRAKİ HABER

Bağımlı hastaya ayakta tedavi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...