14 Ağustos 2014 17:35

Roboskîliler, Êzidilere kucak açtı

IŞİD'in Şengal’e yönelik saldırılarından kaçan Êzidilerin Türkiye’ye göçü devam ediyor. Başta Silopi olmak üzere birçok kente akın eden Êzidilerin bir kısmı da Federal Kürdistan Bölgesi üzerinden Uludere’ye bağlı Roboskî köyüne geçti.

Roboskîliler, Êzidilere kucak açtı
Paylaş

IŞİD'in Şengal’e yönelik saldırılarından kaçan Êzidilerin Türkiye’ye göçü devam ediyor. Başta Silopi olmak üzere birçok kente akın eden Êzidilerin bir kısmı da Federal Kürdistan Bölgesi üzerinden Uludere’ye bağlı Roboskî köyüne geçti. Köylüler tarafından traktörlerle sınırdan alınan Êzidiler, daha sonra Roboski Derneğine getirildi. Gülyazı köyünde bulunan toplum sağlığı merkezi doktorunun kontrolünün ardından köylüler, mültecileri evlerinde misafir etti.

GÖZLERİNDEKİ KORKU TANIDIK

Pasaportu olan Êzidiler sınır kapılarındaki kontrollerin ardından Silopi’deki çadır kente yönlendirilirken, pasaportu olmadığı için askerlerce alınmayan çok sayıda Êzidi de dağlardan, Türkiye’ye geliyor. Çok sayıda Êzidi 2011’de TSK’ye ait savaş uçaklarının bombardımanıyla 34 köylünün katledildiği Roboskî köyüne sığındı. Köye gelen Êzidilere ilişkin gazetemize konuşan Hikmet Alma, “İlk olarak 20’şerli gruplar halinde geliyorlardı. Ancak son günlerde gelenlerin sayısı arttı” dedi. Gelenlerin büyük bir korku yaşadığını söyleyen Alma, “Roboskîliler olarak Êzidilerinin gözlerindeki korkuyu anladık. Çünkü biz de bir katliama uğradık” dedi.

ASKER SINIRDA BEKLETTİ

Êzidileri sınırdan almaya gittiklerinde askerlerin kendilerine izin vermediğini, yaklaşık 3 saat sınırda bekletildiklerini belirten Alma, “Askerlere Êzidileri almadan kesinlikle köye dönmeyeceğiz dedi. Bunun üzerine geçişe izin verildi” dedi. Êzidi mültecilerin sağlık durumunu sorduğumuz Alma, “Sadece Haftanin’den Roboskî’ye gelmek için 5 saat yol yürümüşler. İçlerinde çocuklar, yaşlılar ve sağlık durumu kötü olanlar var” dedi.

IŞİD’İN ELİNE GEÇMEMEK İÇİN

Köye çağırdıkları doktorların sağlık taraması yaptığı ve hemen tedaviye başladığını anlatan Alma, “Çok korkmuşlardı, bu ölüm korkusu değil IŞİD’in eline geçme korkusu” dedi. Gelenlerin dramatik hikayesini de anlatan Alma, “Biri sakat olan annesini, sırf IŞID’in eline geçmesin diye kendi elleri ile boğmuş. Tüm kadınların yanında bıçak var. IŞID’in eline geçtiklerinde kendilerini öldürmek için yanlarında taşıyorlar” dedi. Roboskî’de şu anda 25 kişinin konakladığını söyleyen Alma, “Silopi’ye yerleşen akrabalarının yanına gitmek istiyorlar. Ayrıca  Roboskî’ye komşu olan Yemişli köyünde de 150 Êzidi okulda barınıyor” dedi. (Şırnak/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

42 bin kişi intihar etmek istedi

SONRAKİ HABER

ABD: Êzidiler için operasyona gerek yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...