14 Ağustos 2014 13:27

ABD'de 'polis terörü' tepki çekti

ABD'nin Missouri eyaletinde silahsız bir gencin polis tarafından öldürülmesiyle başlayan sokak protestolarına karşı polisin kalabalığı dağıtma yöntemleri eleştirilerin hedefi oldu. 18 yaşındaki Michael Brown polis tarafından vurulmuş, görgü tanıkları Brown'un teslim olup ellerini havaya kaldırmasına rağmen polisin ateş ettiğini söylemişti.

ABD\'de \'polis terörü\' tepki çekti
Paylaş

ABD'nin Missouri eyaletinde silahsız siyah bir gencin polis tarafından öldürülmesiyle başlayan sokak protestolarına karşı polisin kalabalığı dağıtma yöntemleri eleştirilerin hedefi oldu. 18 yaşındaki Michael Brown polis tarafından vurulmuş, görgü tanıkları Brown'un teslim olup ellerini havaya kaldırmasına rağmen polisin ateş ettiğini söylemişti. St. Louis kentinin Ferguson kasabasında yaşanan olayda polis ise bir arbede yaşandığını iddia etti.

Olayın ardından başlayan sokak gösterilerine karşı polisin kullandığı yöntemlerin ise 'orantısız güç' olduğunu ifade edenler polisin tavrını eleştirdi. Sosyual medyada paylaşılan fotoğraflardan birisinde polisin protestocuların üzerine bomba imha ekiplerinin kullandığı patlamalara karşı dayanıklı zırhlı araçlarla geldiği görülüyor. Paylaşılan diğer fotoğraflarda ise polisin üzerindeki askeri kamuflaja ve elindeki otomatik silahlarla dikkat çekiliyor. St. Louis polisinin protestolara çok sayıda gaz bombasıyla müdahale etmesi de sosyal medyada eleştiri konusu haline geldi.

'POLİS ASKER DEĞİLDİR'
Küçük bir kasaba olan Ferguson'un polisin tepkisi nedeniyle bir gecede savaş alanına döndüğünü belirten Twitter kullanıcıları, "Polisler asker değildir. Askerler askerdir. Eğer asker olmak istiyorsanız orduya yazılın ve çöle gidin. ABD savaş alanı değil!" şeklinde mesajlar paylaştı.

ABD emniyet güçlerinin askeri bir yapılanmaya dönüştüğüne dair iki kitap yazan ABD'li Radley Balko, "Gördüğümüz fotoğraflarda ayrım gözetmeksizin kullanılan bir şiddet var. Sokakta insanları durdurup üzerlerine silah doğrultuyorlar" dedi. Bu tür görüntülerin kriz anlarında karşılaşılan rutin olaylar halini almaya başladığını ifade eden Balko, "Protestoyu sadece bölgeyi polisle doldurup olağanüstü hal ilan ederek durdurabileceklerini zannediyorlar" diye ekledi.

Ferguson polisi ise göstericilere karşı biber gazlı ve plastik mermili müdahaleyi savundu ve "Göstericilerin bir kısmı 'dağılın' çağrılarına uymadı ve polise taş atarak saldırdı" dedi.

2 GAZETECİ TUTUKLANDI
Öte yandan, Washington Post Gazetesi muhabiri Wesley Lowery ve Huffington Post muhabiri Ryan J. Reilly polis tarafından tutuklandı. Polisin olaylar sırasında gazetecilerin kimliklerini göstermesini istediği, gazetecilerin bunu reddetmesinin ardından tutuklandıkları; ancak kısa süre sonra serbest bırakıldıkları öğrenildi.

Hufgington Post muhabiri Reilly, Twitter hesabından yaptığı açıklamada polis tarafından tartaklandığını, ilgili polisin adını ve numarasını sormasına rağmen yanıt alamadığını belirtti. Reilly, polisin olaylara askeri bir güç gibi müdahale ettiğini ve polisin kendilerinin gazeteci olup olmadığı konusunda ise yüzde yüz emin olmadığını belirtti.

The Los Angeles Times Gazetesi’nden Matt Pearce ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada Ferguson polis yetkilileri ile görüştüğünü belirterek, polisin tutuklanan şahısların gazeteci olduklarını bilmediğini söylediğini aktardı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Astoria AVM\'de direnen işçiler kazandı

SONRAKİ HABER

Uyuşturucuyla mücadele, bir yılda çöktü!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...