14 Ağustos 2014 09:51

Kriz Merkezi Şengal'e ilişkin AKP hükümeti ile görüşecek

IŞİD’in Êzdî kenti Şengal'e dönük gerçekleştirdiği saldırıların ardından binlerce Êzdî, bulundukları toprakları terk etmek zorunda kaldı. Yaşanan durumdan kaynaklı oluşturulan Kriz Koordinasyon Merkezi üyesi ve aynı zamanda HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, konu hakkında hem AKP hükümeti hem de Federal Kürdistan Bölgesel yönetimi ile bir dizi görüşmeler gerçekleştireceklerini söyledi.

Kriz Merkezi Şengal\'e ilişkin AKP hükümeti ile görüşecek
Paylaş

IŞİD’in Êzidî kenti Şengal'e dönük gerçekleştirdiği saldırıların ardından binlerce Êzidî, bulundukları toprakları terk etmek zorunda kaldı. Yaşanan durumdan kaynaklı oluşturulan Kriz Koordinasyon Merkezi üyesi ve aynı zamanda HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, konu hakkında hem AKP hükümeti hem de Federal Kürdistan Bölgesel yönetimi ile bir dizi görüşmeler gerçekleştireceklerini söyledi.

Yoğun göç dalgasının yaşandığı Êzidî kenti Şengal'den gelen binlerce yurttaş için uygun yaşam koşullarının sağlanması ve tüm insani ihtiyaçlarının karşılanması konusunda tüm bölge halkları seferber oldu. Konu ile alakalı olarak yoğun göç dalgasının başladığı ilk günlerden itibaren Şırnak ve Mardin hattı üzerinde oluşturulan Kriz Koordinasyon Merkezi ise sınır hattında yapılan çalışmaların yanı sıra oluşturdukları bir grup heyet ile birlikte hükümet yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirilecek. Kriz Koordinasyon Merkezi içinde yer alan Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Selma Irmak, Şengal'de yaşanan son gelişmeler başta olmak üzere bundan sonraki süreçlerde yapacakları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

'ONLAR BİZDEN BARINMA DEĞİL GERİDE BIRAKTIKLARINI İSTİYORLAR'


Şengal'e yapılan saldırıların tüm insanlığa karşı yapılmış bir saldırı olduğunu dile getiren HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, IŞİD çetelerinin Şengal'li Êzidî kadınları savaş ganimeti olarak kullandığını ve Arap pazarlarında meta gibi alınıp satıldığına dikkat çekti. Habur Sınır Kapısı'nda bulunduğu süre boyunca yüzlerce Êzidî yurttaşın sorunlarını dinlediklerini ifade eden Irmak, "Onlar bizden barınma değil sadece geride bıraktıkları eşlerini, çocuklarını kendi yanlarında görmek istiyorlar" diye konuştu.

'HÜKÜMET CEPHESİNDEN ÇALIŞMA YOK'

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Şengal'deki son gelişmeler hakkında bir görüşme gerçekleştirdiklerini aktaran Irmak, Davutoğlu'nun kendilerine konu hakkında hassasiyet gösterdiklerini ve Şengal Dağı'na insani ihtiyaçların karşılanması için yardım malzemeleri gönderdiklerini ayrıca bundan sonraki süreçte de yardımları göndereceklerini söylediğini kaydetti. Irmak, yapılan bu görüşmenin ardından hükümet cephesinden herhangi bir çalışmanın başlatılmadığını dile getirdi.

'HEYETLER HÜKÜMET İLE GÖRÜŞECEK'

Hem AKP hükümeti hem de Federal Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile bir dizi görüşmeler gerçekleştireceklerini söyleyen Irmak, her iki yapıyı konuya daha duyarlı hale getirmek istediklerini ve dünyanın dikkatini Şengal'e çekmek istediklerini kaydetti. Diyalog sürecinde yer alan müzakere heyetinin de hükümet yetkililerinden randevu aldığını ve önümüzdeki günlerde kapsamlı bir görüşmenin gerçekleşeceğini aktardı.

'İNSANLARIMIZ KENDİ TOPRAKLARINI TERK ETMEMELİ'


Şengal'de yaşanan gelişmeleri Kerbela'ya benzeten Irmak, Türkiye halkları başta olmak üzere tüm dünya halklarına seslenerek Şengal'e karşı sessiz kalmamalarını istedi. Şengal'den zorunlu olarak göç eden yurttaşların kendi topraklarında kalmaları gerektiğini belirten Irmak, "Biz insanlarımızın topraklarını terk edip gelmelerini doğrusu çok tasvip etmiyoruz. Biz insanlarımızı kendi topraklarında kalarak direnişi örgütlemelerini istiyoruz" dedi.

KADIN ÖRGÜTLERİNE SESİZ KALMAMA ÇAĞRISI

Türkiye'de bulunan Kadın örgütleri başta olmak üzere tüm demokratik kurum ve kuruluşlara da seslenen Irmak, "Şengal'de yaşanan Kadın kırımına karşı kadın örgütleri daha ne kadar sesiz kalacak. Türkiye'deki bütün kadın çevrelerine sürekli çağrı yapıyoruz. Bu bütün kadınların mücadelesidir Êzidî kadınların şahsına aslında bütün kadınlara tecavüz ediliyor" şeklinde konuştu. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

\'TSK sınırda IŞİD\'e göz yumuyor\'

SONRAKİ HABER

2 yaşındaki Roni annesine kavuştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...