14 Ağustos 2014 06:00

Üretim zorlaması İmbat’ta sürüyor

Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği katliamın yaşandığı Soma Kömürlerinin Eynez’deki maden ocağının hemen yanındaki İmbat Madencilik’e ait ocakta, işçiler üzerindeki “üretin” baskısı sürüyor.

Üretim zorlaması İmbat’ta sürüyor
Paylaş

Emine UYAR
İzmir


Soma’da 301 madencinin hayatını kaybettiği katliamın yaşandığı Soma Kömürlerinin Eynez’deki maden ocağının hemen yanındaki İmbat Madencilik’e ait ocakta, işçiler üzerindeki “üretin” baskısı sürüyor.  

4 binin üzerinde işçinin çalıştığı İmbat’ta, bir vardiyada yaklaşık 1300 işçi yerin altına iniyor ve üretim kaybı olmaması için vardiya değişimleri yer altında yapılıyor. Çalışma süresi ise 8 saati geçiyor. 7.30’da ocağa giren işçiler ancak 16.15’te çıkabiliyor. İşçiler servisten iner inmez güvenlikçiler tarafından baskının başladığını ve bunun yer altından çıkıp tekrar servise bininceye kadar sürdüğünü dile getiriyor.  İmbat Madencilik de Soma Kömürleri gibi Eynez havzasında bulunuyor ve çıkarılan kömür ve ocak aynı özellikleri taşıyor. Dolayısıyla kömür kızışması, ocak yangınları gibi riskler de aynı. İmbat’taki üretim sistemi Soma Kömürleri’ne göre daha ilkel. Bir işçi, “Yarı mekanize sistem var. Dinamit patlatılıyor. Bu sistemde tavan daha güvenli, önceden gamalama (ağaç tahkimat) yaparak ilerliyorduk” diyor. Ocakta denetim yapılıp yapılmadığını sorduğumuz işçi, en son Meclis Araştırma Komisyonunun geldiğini, başkaca bir denetimden haberinin olmadığını belirtti.  Maden Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Aykut Akdemir, içeride olması gereken işçi sayısının, 10 dakika içerisinde bütün işçilerin ocağı boşaltabileceği kadar olması gerektiğini belirtti.

Soma’da katliamı hazırlayan ve şu an İmbat’ta da uygulanan ‘üretim zorlaması’ sorununun çözülmesi gerektiğini belirten Akdemir, “Burada bir sistem sorunu var ve tartışmalar bunun üzerinden yapılmıyor. Sistemi oluşturacak olan da, madenlerin denetlenmesinden sorumlu olan da Maden İşleri Genel Müdürlüğüdür (MİGEM). Türkiye’deki bütün maden kazalarından MİGEM ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Güvenliği Kurumu sorumludur” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Bir dolandırıcının itirafları

SONRAKİ HABER

Ayakkabı işçileri yeniden eylemde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...