14 Ağustos 2014 06:00

Çatışan taraflar gazeteciye dokunamaz!

Gazeteci örgütleri, haber takibi yaparken IŞİD saldırısı sonucu öldürülen gazeteci Deniz Fırat ve Hakkari’de silahla vurulan İHA muhabiri Ayhan Dinç ile ilgili yaptığı açıklamasında, çatışma bölgelerine giden gazetecilerin evrensel kriterlere göre dokunulmazlığı olması gerektiğini hatırlattı.

Çatışan taraflar gazeteciye dokunamaz!
Paylaş

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, IŞİD saldırısı sonucu Mahmur’da öldürülen Fırat Haber Ajansı Muhabiri Deniz Fırat ile Şemdinli’deki çatışmada yaralanan İhlas Haber Ajansı muhabiri Ayhan Dinç için bir açıklama yayınladı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin açıklamasında, savaş ve çatışma bölgelerine giden gazetecilerin can güvenliklerinin her gün biraz daha tehlikeye girdiğini, bu konuda gazetecilerin evrensel kriterlere göre dokunulmazlığı olması gerektiğini aktardı. TGC, “Çatışmacı taraflar, gazetecileri kollamak bir yana zaman zaman özellikle hedef almaktadır. Son olarak IŞİD teröristlerinin Mahmur’a yönelik saldırısı sırasında, bölgede gazetecilik yapan Fırat Haber Ajansı muhabiri Deniz Fırat, atılan bombanın şarapnel parçalarının vücuduna isabet etmesi sonucu yaşamını yitirmiştir.” denildi.

Öldürülen gazeteciler arasına Deniz Fırat’ın da eklendiğini belirten TGC, Fırat’ın ailesine, yakınlarına ve Fırat Haber Ajansına başsağlığı diledi.

Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Yeşilova köyünün Irak sınırında haber takibi yapan İhlas Haber Ajansı muhabiri Ayhan Dinç’in de silahla vurulduğunu belirten TGC,  şöyle dedi: “Kolundan yaralanan meslektaşımız, Şemdinli Devlet Hastanesinde tedavi altına alınmıştır. Meslektaşımız Ayhan Dinç’e acil şifalar diliyor, İhlas Haber Ajansı ailesine de ‘geçmiş olsun’ diyoruz” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, savaşan ve çatışan taraflara halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için görevlerini yapan gazetecilerin can güvenliğini korumaları gerektiği de hatırlatıldı.

TGS, GEÇMİŞ OLSUN VE BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ

TGS de açıklama yaparak, Deniz Fırat katledilmesini ve Ayhan Dinç’in saldırıya uğramasını kınadı. TGS açıklamasında, “Meslektaşımız Deniz, dünya basınının görmezden geldiği çatışma ve katliamları, günlerce çatışma bölgesinden Kürt basınına aktarıyordu. TGS olarak, meslektaşımız Deniz’in ailesinin, dostlarının, çalışma arkadaşlarının üzüntüsünü paylaşıyoruz, başsağlığı diliyoruz. Yine Şemdinli’de askerin açtığı ateş sonucu kolundan yaralanan ve Şemdinli Devlet Hastanesinde tedavisi yapılan İHA muhabiri Ayhan Dinç’e acil şifalar diliyoruz.” dedi.


TGS: GAZETECİ ÇELİK’İN YANINDAYIZ

Türkiye’de ’basın ve ifade özgürlüğü üzerindeki ağır baskılar nedeniyle ülkesini terk etmek zorunda kalan meslektaşımız ve Özgür Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hayrettin Çelik’e verilen 9 yıllık hapis cezası, Yargıtay tarafından onaylandı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), “KCK” adı altında 2009 tarihinde yapılan operasyonlarda hakkında “örgüt üyeliği” iddiası ile dava açılan Gazeteci Hayrettin Çelik’e verilen cezayı özgür medyaya verilen gözdağı olarak niteledi.

TCK VE TMK DEĞİŞTİRİLSİN

TGS, basın ve ifade özgürlüğü önünde engel olan TCK ve TMK’nın değiştirilmesini ve Çelik’in ülkeye dönüşünü sağlayacak koşulların sağlamasını talep eden bir açıklama yaptı. Sendika, “Gazeteciler Sendikası olarak, dün olduğu gibi bugün de hapis cezalarıyla tehdit edilen, sürgüne zorlanan tüm meslektaşlarımız ve Hayrettin Çelik ile dayanışma içinde olduğumuzu belirtiyoruz” dedi.  (MEDYA  SERVİSİ)



ÖNCEKİ HABER

Premier Lig\'de yeni sezona doğru -2

SONRAKİ HABER

Bir dolandırıcının itirafları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa