13 Ağustos 2014 23:18

Azadiya Welat 9 yaşında

Üzerindeki tüm baskılara rağmen Azadiya Welat, günlük yayın hayatında 8’inci yılını geride bıraktı. “Çavê we ronî” ile 15 Ağustos 2006 yılında günlük yayın hayatına başlayan gazete Kürtlerin siyasal, sosyal ve kültürel alandaki gelişmeleri takip ettiği belli adreslerden biri konumuna geldi.

Azadiya Welat 9 yaşında
Paylaş

Hasan YOLDAŞ
Diyarbakır


Üzerindeki  tüm baskılara rağmen Azadiya Welat, günlük yayın hayatında 8’inci yılını geride bıraktı. “Çavê we ronî” ile 15 Ağustos 2006 yılında günlük yayın hayatına başlayan gazete Kürtlerin siyasal, sosyal ve kültürel alandaki gelişmeleri takip ettiği belli adreslerden biri konumuna geldi. Azadiya Welat’ın imtiyaz sahibi Ramazan Ölçen, gazetenin çalışma gücünü Kürt Yazarlar Musa Anter ve Gurbetelli Ersöz’den aldığını söyledi.

8 YILDA 9 KAPATMA

Türkiye’de Kürtçe yayın yapan tek günlük gazete olan Azadiya Welat gazetesi. Yarın 9’uncu yılına giriyor. Günlük yayına başladığı 15 Ağustos 2006’dan bugüne kadar 9 kez kapatılan Azadiya Welat gazetesinin genel yayın yönetmenlerinden tutalım da yazı işleri, editörü, muhabiri ve imtiyaz sahibine kadar defalarca çalışanları gözaltına alındı, para cezaları kesildi, kapatıldı ve baskının her türlüsünü yaşadı.

2003 yılında sürgün hayatına son vererek, Diyarbakır’a taşınan Azadiye Welat Gazetesi verilen cezalar ve açılan davalar nedeniyle, çok sayıda imtiyaz sahibi ve yazı işleri müdürü değiştirdi. Kapatılma dönemlerinde ise Rojev, Dengê Welat, Welat ve Hawar isimleriyle gazeteler çıkarıldı.

Azadiya Welat’ın sürgünde başlayan ve Kürdistan topraklarıyla yeniden yayın sürecini anlatan gazetenin imtiyaz sahibi Ramazan Ölçen, gazetenin çalışma gücünü Kürt yazar ve aydını olan Musa Anter ve Gurbetelli Ersöz gibi onlarca basın şehitlerinden aldığına dikkat çekti. Welat adıyla ilk gazetenin 1992’de 12 Eylül 1980 askeri cunta darbesiyle yok edilmek istenen bir halkın ihtiyaçları doğrultusunda tüm zorluklara rağmen çıkarıldığını söyleyen Ölçen, tüm baskı ve imha politikalarına rağmen gazetenin bugüne ulaşabildiğine vurgu yaptı. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

‘İsrail’in yeni avukatı Clinton

SONRAKİ HABER

Dünya Basın Fotoğrafları 2014 sergisi İstanbul’da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...