13 Ağustos 2014 23:04

Haydar el İbadi’ye uluslararası destek

Irak’ta, cumhurbaşkanı tarafından yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Haydar el İbadi’ye Kürt Bölgesel Yönetimi yanında, başta Amerika ve İran olmak üzere bir çok ülke destek açıklamasında bulundu.

Haydar el İbadi’ye uluslararası destek
Paylaş

Irak’ta, cumhurbaşkanı tarafından yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Haydar el İbadi’ye Kürt Bölgesel Yönetimi yanında, başta Amerika ve İran olmak üzere bir çok ülke destek açıklamasında bulundu.

Irak Federal Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum’un, hükümeti kurma görevini Şii Ulusal İttifakı adayı Haydar el İbadi’ye vermesini desteklediğini açıkladı.

Masum’u, Irak Anayasasına göre hareket ettiği için tebrik eden Barzani, yeni hükümeti kurmak üzere görevlendirilen İbadi’nin ülkenin geleceği için hayırlı olmasını diledi.
İran Dışişleri Bakanlığı da yazılı açıklamasında, ‘İran İslam Cumhuriyeti, Irak’ta siyasi sürecin tamamlanması yolunda atılan adımları ve parlamento seçimlerinin üçüncü turunun başarı ile gerçekleştirilmesini destekliyor. Seçimlerde elde edilen başarıdan ve yeni hükümetin kurulma sürecinin ülke anayasasında belirlenen süre içerisinde başlatılmasından dolayı Irak halkını, hükümetini ve dini mercilerini kutluyoruz’ dedi.

SUUDİ KRALI, İBADİ’Yİ TEBRİK ETTİ

Suudi Arabistan Kralı Abdullah da, yaptığı açıklamada hükümeti kurmakla görevlendirilen İbadi’yi tebrik etti. Kral Abdullah, Irak Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanını da yeni görevlerine seçilmeleri dolayısıyla kutladı.

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Arabi de, tüm kesimleri barındıran geniş kapsamlı bir uzlaşı hükümetine destek verdiklerini belirtti.  

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: OLUMLU GELİŞME

Türkiye Dışişleri Bakanlığının yaptığı yazılı açıklamada da, Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum’un yeni hükümeti kurmak üzere İbadi’yi görevlendirmesinin önemli ve olumlu bir gelişme olduğunu bildirdi

ABD DESTEK VERDİĞİNİ AÇIKLAMIŞTI

İbadi’nin hükümeti kurmakla görevlendirmesine Amerika da destek vermişti. ABD Başkanı Barack Obama, Irak’ta Haydar el İbadi’nin yeni hükümeti kurmakla görevlendirilmesini memnuniyetle karşıladıklarını belirtmiş, Maliki ise ABD’nin desteğine tepki göstermişti.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da, Haydar el İbadi’yi telefonda tebrik etmişti. Biden, Obama’nın destek mesajını iletmişti. Açıklamada “Atanmış Başbakan, geniş çaplı, IŞİD’e karşı koyabilecek ve her kesimden Iraklılar için daha iyi bir gelecek sağlayacak bir hükümeti kurmak için hızla harekete geçme niyetini ifade etti.” dendi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kavgacı siyaset Çankaya üzerinden yürüyecek

SONRAKİ HABER

‘İsrail’in yeni avukatı Clinton

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...