13 Ağustos 2014 19:42

Birleşik Metal-İş TİS teklifini Gebze'de açıkladı

Birleşik Metal-İş Sendikası, Gebze’de yaptığı basın toplantısında 2014 –2016 Grup Toplu İş Sözleşmesi ile ilgili taleplerini açıkladı . Sendika Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’nun katılımıyla Gebze’de gerçekleşen basın toplantısına sendika yönetimi dışında Gebze bölgesinden birçok üye katıldı.

Birleşik Metal-İş TİS teklifini Gebze\'de açıkladı
Paylaş

Birleşik Metal-İş Sendikası,  Gebze’de yaptığı basın toplantısında 2014 –2016 Grup Toplu İş Sözleşmesi ile ilgili taleplerini açıkladı . Sendika Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’nun katılımıyla Gebze’de gerçekleşen basın toplantısına sendika yönetimi dışında Gebze bölgesinden birçok üye katıldı.

Saat 17.00’da Birleşik Metal-İş sendikası Gebze Şubesi önünde buluşan işçiler, basın açıklamasının gerçekleşeceği Gebze Kent Meydanı’nda bulunan toplantı salonuna yürüyüş düzenledi. 500’e yakın işçinin katılımıyla gerçekleşen yürüyüşte sık sık ‘ direnen işçiler yenilmezler – direne direne kazanacağız – yaşasın işçilerin birliği’ sloganlarını attı.
Basın toplantısında konuşan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel başkanı Adnan Serdaroğlu sendikasının TİS’le ilgili taleplerini açıkladı.

Metal işçilerinin hak ve özgürlük mücadelesini ilerletebilmek için tespit ettikleri sorunlara yönelik çözümlerini kamuoyu ile paylaşmak istediklerini belirten Serdaroğlu; “Öncelikle atılması gereken adım, işyerlerindeki mevcut ücret makasının daraltılmasıdır. Bunun için ücret zammı uygulamasından önce tıpkı geçtiğimiz dönem olduğu gibi mutlaka iblağ ve iyileştirme uygulaması yapılmalıdır.

İkinci adım, ücret makasının açılmasını engellemek için yüzdeli zam uygulamasının sınırlanması ama bunu yaparken daha yüksek ücret alan işçilerin mağduriyetine yol açmamak, dengeli bir çizgi izlemektir.

Üçüncü adım, enflasyona endeksli zam sisteminin terk edilmesidir. Toplu sözleşmelerde satın alma gücünün korunabilmesi için ücret zamlarının her zam döneminde resmi enflasyonun üzerinde belirlenmesi gerekmektedir.

Son olarak, sendikal hareketin varoluşuna ters, toplu sözleşme mantığına aykırı "ücret esnekliği" sistemine, yani ucuz işçiliğe son verebilmek için yeni işe giren işçilerin ücretleri en son işe giren işçilerin ücretiyle eşitlenmesidir” diye konuştu.
Serdaroğlu daha sonra TİS sürecine ilişkin tekliflerini açıkladı.

SENDİKANIN TEKLİFİ

Saat ücreti 5,58 TL'nin altında olan işçilerin ücretleri önce 5,58 TL'ye tamamlanması. Tamamlama işleminin ardından, 8,97 TL'yi geçmemek üzere 40 kuruş iyileştirme yapılması.
Tamamlama (iblağ) ve iyileştirme işlemlerinden sonra herkese yüzde 5 artı 105 kuruş ücret zammı yapılması.

5,58 TL'nin altında ücret alanların 40 kuruşluk iyileştirme ile bunlar kendilerinden bir önce işe girenlerin ücretine eşitlenmesi.

2000 sonrası işe girenlerin için ücret zammı öncesi alınacak 40 kuruşluk iyileştirme ve kendilerinden önce işe girenlerle aralarındaki farkın azaltılması. Bu yöntemle aylık net ücreti 898 TL olan bir metal işçisinin alacağı toplam net zam - ikramiye hariç- 282 lira olacaktır. Bu miktar kıdem yılı yükseldikçe yükselecektir. (14 yıl kıdeme kadar)Net 1374 lira civarında ücreti olan bir metal işçisi ise net 305 lira ücret artışı elde edecektir.

ZAM DİLİMLERİNE YÖNELİK TALEPLER.

İkinci altı ay: Enflasyon artı 2 puan (yüzdeli zam)

Üçüncü altı ay: Enflasyon artı 2 puan:

Dördüncü  altı ay: Enflasyon artı 2 puan, (yüzdeli zam)

SOSYAL ÖDEMELER

Tüm sosyal ödemelerin asgari ücret gün sayısı olarak belirlenmesi ve bu çerçevede sosyal ödemelere yönelik yüzde 30'lar civarında bir artış

BİRLİKTE MÜCADELE ÇAĞRISI
Konuşmasının sonunda Grup toplu iş sözleşmesi sürecinin Birleşik Metal-îş Sendikasını müzakereci olduğu kadar mücadeleci olmaya zorlayan koşullara sahip olduğunu söyleyen Serdaroğlu “İşkolundaki işbirlikçi ve dayatmacı sendikal düzen biçim değiştirerek de olsa sürmektedir. Bizler grup sözleşmesinde metal işçilerinin ortak talepleri etrafmda ortak mücadelesinin yaratabildiğimiz oranda metal işçilerinin hak ve özgürlük mücadelesine katkı verebileceğimizin farkındayız. Tüm bu sorunların çözümü yolunda adım atılması ise ancak gerçekçi bir teklif ile mümkün. Bunları yok sayan, görmezden gelen teklifler metal işçilerinin umudunu kırmaktan, teslimiyeti yaygınlaştırmaktan başka işlev göremezler.
Biz metal işçilerini mücadeleye çağırıyoruz. Onlara "gerçekçi olun ve imkansızı isteyin!" diye sesleniyoruz.Çünkü imkansız denilen aslında bir adım ötemizde gerçekleştirilmeyi bekliyor.Hangi sendikadan olurlarsa olsunlar metal işçilerinin ortak mücadelesi imkansızın gerçekleştirilmesinin ön koşuludur” dedi.

İşkolundaki diğer iki sendikayı, metal işçilerinin tekliflerini gözden geçirip, ortak teklif ve ortak mücadele için adım atmaya çağırdıklarını söyleyen Serdaroğlu; “Ama öncelikle hangi sendikaya üye olurlarsa olsunlar tüm metal işçilerini sendikamızın teklifi etrafmda birleşerek mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz” diye konuştu (Gebze/EVRENSEL)


 

ÖNCEKİ HABER

‘ODTÜ’nün Kuşları’ için kampanya başlatıldı

SONRAKİ HABER

Barzani Maxmur Savunma Birlikleri\'ni ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa