13 Ağustos 2014 18:59

‘Türkiye’de çalışmak savaş kadar tehlikeli’

TMMOB Makina Mühendisleri Odası son üç ayda Soma dışında 377 işçinin hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Açıklamada, “Türkiye’de çalışmak savaş kadar tehlikeli bir şekilde yürüyor” denildi.

‘Türkiye’de çalışmak savaş kadar tehlikeli’
Paylaş

TMMOB Makina Mühendisleri Odası son üç ayda Soma dışında 377 işçinin hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Açıklamada, “Türkiye’de çalışmak savaş kadar tehlikeli bir şekilde yürüyor” denildi.

Makina Mühendisleri Odası (MMO), Soma katliamından 3 ay sonra İstanbul Beyoğlu’daki TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesinde açıklama yaptı. Açıklamaya TMMOB MMO İstanbul Şube Yöneticisi Zafer Güzey ve İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi MMO Temsilcisi Ertuğrul Bilir katıldı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği açısından hazırlanan Soma katliamı takip raporunu okuyan Zafer Güzey, “İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin tespit edebildiği veriler bize ülkemizde iki ayda bir Soma katliamında kaybettiğimiz kadar insanımızın iş cinayetine uğradığını göstermektedir” dedi. Güzey, mayıs ayında Soma katliamı dışındaki iş cinayetlerinde en az 113, haziran ayında en az 141, temmuz ayında ise en az 123 kişinin iş cinayetlerinde yaşamını kaybettiğini belirtti. ILO verilerine göre değerlendirildiğinde iş kazası olarak tanımlanan olaylarda hayatını kaybedenlerin 5-6 katı kadar insanın da işle ilgili hastalıklardan dolayı hayatını kaybettiğini söyleyen Güzey, “Türkiye’de çalışmak, savaş kadar tehlikeli bir şekilde yürümektedir” dedi.
Hazırlanan raporda iş cinayetlerini ve katliamları sona erdirmek için taşeron çalışma sistemine son verilmesi gerektiği belirtildi. İş güvenliği uzmanlarının, teknik nezaretçilerin, işyeri hekimlerinin işverenden bağımsız olmasını sağlayacak düzenlemeler yapılması istenen raporda madenlerin kamu eliyle, işçilerin ve bölge halkının aktif katılımı ve denetimiyle işletilmesi gerektiği ifade edildi. Madenlerdeki kazalarda kurtarma görevi yapacak donanımlı ve eğitimli ekiplerin, yer altı maden işletmelerinde hazır bulunmasının sağlanması gerektiği ifade edilen raporda “İş teftiş sisteminin etkinleştirilmesi ve gerçek anlamda işlemesi sağlanmalıdır” denildi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tütün memleketinde üreticiler mağdur

SONRAKİ HABER

‘ODTÜ’nün Kuşları’ için kampanya başlatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa