13 Ağustos 2014 12:16

Passolig reklamında 9 kusurlu hareket...

E-Bilet’in (Passolig) reklamları, birçok hukuksuzluğu içinde barındırıyor.

Passolig reklamında 9 kusurlu hareket...
Paylaş

Futbolda fişlemenin ve yandaşlara kolay rant aktarımın yolunu açacak olan E-Bilet’in (Passolig) reklamları taraftarın tepkisini çekiyor. Reklamlar aynı zamanda birçok hukuksuzluğu da içinde barındırıyor.

Çalık grubuna ait Passolig kart uygulamasında satışların beklenenin çok altında kalması nedeniyle firma reklamlara yöneldi. Birçok televizyon kanalında gün içinde onlarca defa gösterilen reklamdaki hukuksuzlukları ve aldatmacaları Twitter’da @futbolhukuku adlı hesap ortaya koydu.

İşte Passolig reklamındaki hukuka aykırılıklar :

“Reklamda , henüz PassoLig kart almayan taraftar kitlesinin şiddete eğilimli, fanatik ve kural tanımaz eğilimleri olan kişiler olarak yansıtılması, ICC Uygulama ve Esasları’nın toplumsal sorumluluk ( md.4) ilkesine açıkça aykırı olduğu gibi, söz konusu öğeler ayrımcılık da içermektedir. Bu nedenle insan onurunu ve kişilik haklarını zedeleyici reklam, 6502 s.k.nun 61. maddesine ve yönetmelik (md 5 ) hükümlerine de açıkça aykırıdır.

Reklamda ürünün değeri ve tüketici tarafından ödenecek toplam fiyat bakımından yanıltıcı ibareler yer almaktadır. Reklamda Passolig kartın sadece 15 TL bedelle satılacağı söylense de uygulamada, bazı kulüplerin Passolig kartları daha yüksek bedelle satılmaktadır. Ayrıca kartın, maç bileti başına 2 TL işlem ücreti bulunması gibi, ödenecek bedelin asli bir unsuru ve hizmet bedeli hakkında bilgi verilmemektedir.

Bu suretle eksik bilgi verilerek kartın; en özellikli en ekonomik spor yaşam eğlence kartı olduğuna ilişkin kullanılan ifade ve yapılan tanıtım da, abartılı bir iddia olup, ICC Uygulama ve Esasları’nın doğruluk ( md.5) ilkesine açıkça aykırı bulunmaktadır. Reklam bu yönüyle , 6502 s.k.nun 61. maddesine ve yönetmelik (md 7 ) hükümlerine de açıkça aykırıdır.

Reklamda ”En ekonomik kart” olarak tanıtılan Passolig’in bu nesnel üstünlük iddiasının kanıtlanması gerektiğinden , ICC Uygulama ve Esasları’nın doğruluk ( md.5) ve kanıtlama / destekleme ilkesine (md.8) aykırılık oluşmaktadır. Reklam , bu yönüyle 6502 s.k.nun 61. maddesine ve yönetmelik (md 7 ve md 13) hükümlerine de aykırıdır.

Reklamda, kartın bir banka kartı olduğunun ve reklam verenin banka kimliğinin belirli olmaması ve açıklanmaması nedeniyle , ICC Uygulama ve Esasları’nın reklamın kimliği ilkesine (md.10 ) aykırılık bulunmaktadır.

Reklamda diğer banka kartları ile yapılan karşılaştırma ve sonucunda Passolig kartın en ekonomik ve özellikli kart olduğuna ilişkin ifadeler, karşılaştırmanın yanıltıcı olmaması gerektiğine ve ICC Uygulama ve Esasları’nın dürüst rekabet ilkelerine (md.11) aykırılık oluşturmaktadır. Reklam, bu yönüyle 6502 s.k.nun 61. maddesine ve yönetmelik (md 7 ve md 14) hükümlerine de aykırıdır.

Reklamda e-bilet sisteminin uygulandığı liglerde mücadele eden bütün futbol kulüplerinin onayı alınmaksızın, tüm kulüplere ait amblem ve logolarının kullanılması, ticari itibardan haksız yararlanma teşkil ettiğinden, ICC Uygulama ve Esasları’nın 15. maddesine aykırılık teşkil etmektedir. Reklam, bu yönüyle 6502 s.k.nun 61. maddesine ve yönetmelik (md 7 ve md 15) hükümlerine de aykırıdır.

Passolig kart sistemi, ilgililerin T.C. kimlik numarası ve pek çok kişisel verisi ile kişilerin fotoğraflarından oluşan biyometrik verilerine ilişkin amaç dışı kullanım, sınırsız süre ile saklama ve sınırsız işleme gerçekleştirme unsurları bakımından; özel yaşam, kişilik hakları ve kişisel verilerin korunmasına ilişkin temel hak ihlali gerçekleştirilmektedir. Bu husus ICC Uygulama ve Esasları’nın 19. maddesi bakımından, Verinin Korunması ve Kişilik Haklarına Saygı ilkesine açıkça aykırıdır.

Reklam , bu yönüyle 6502 s.k.nun 61. maddesine ve yönetmelik (md 5 ) hükümlerine de aykırıdır.”

Taraf-Der, taraftarları Passolig’in hukuksuz reklamıyla ilgili şikayette bulunmaya çağırdı. Reklam Özdenetim Kurulu‘na başvuru yapmak için formu doldurup kurulun mail adresi olan rok@rok.org.tr adresine gönderebilirsiniz.

Passolig reklamlarından biri şöyle:

ÖNCEKİ HABER

Sivas davasındaki zamanaşımı kararı AYM\'ye taşındı

SONRAKİ HABER

DÜ\'de öğrenci merkezi inşaatı çöktü: 4 işçi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...