01 Temmuz 2011 04:49

İngiltere, 30 yılın en büyük grevini yaşadı

Dün İngiltere’de son 30 yılın en büyük grevi gerçekleşti. Bir milyona yakın kamu işçisinin katıldığı grev, başta okullar ve iş ve işçi bulma kurumlarında etkili oldu. Kamu çalışanları, emeklilik yaşının yükseltilmesi, emeklilik için yapılacak kesintinin arttırılmasına ve emekli olduktan sonra verilecek maaşın

İngiltere, 30 yılın en büyük grevini yaşadı
Paylaş
Arif Bektaş

HER TARAF DURDU

Havaalanlarındaki pasaport kontrolleri, gümrük büroları, limanlar, kurtarma ekipleri, kütüphaneler, mahkemeler, müzeler, sürücü sınav merkezleri, cezaevi çalışanları, başbakanlık dahil birçok bakanlıkta çalışanlar iş durdurarak greve katıldı. Başbakanlıktan sadece birkaç kişinin iş bıraktığını öne sürerken, sendikalardan yapılan açıklamaya göre tüm yurtta yüzde 90’a varan bir katılım yaşandı.

“Koordineli grev” olarak adlandırılan ve 5 kamu sendikasının aynı güne denk getirerek yaptıkları greve onlarca başka sendika da destek verdi. İngiltere’de “dayanışma grevi” ya da “genel grev” yasal olarak gerçekleştirilemezken, aynı güne grev kararı alan NUT, PCS, ATL, UCU gibi kamu alanlarında örgütlü olan sendikalara UNITE, UNISON, GMB gibi diğer kamu sendikaları da aktif destek verdi.

Greve çıkan işçiler bulundukları şehirlerde gösteri ve yürüyüşler de düzenleyerek hükümetin saldırı planlarını protesto etti. Bristol, Brighton, Southampton, Manchester, Towbridge, Glasgow, Cardiff gibi şehirlerde yoğun katılımlı yürüyüşler gerçekleşti. Yürüyüşlerin en büyüğü de Londra’da yapıldı. 20 binden fazla kamu çalışanının katıldığı yürüyüş, Holborn’da başlayarak iki mil uzaktaki Parlamento binasının yanına kadar devam etti. Burada toplanan kalabalığın çoğunluğu sloganlar eşliğinde hükümete tepkisini dile getirirken, yüzlerce emekçi de Central Hall’da yapılan toplantıya katıldı.

Yürüyüş boyunca, emeklilik haklarına saldırıyı kınayan sloganlar atan öfkeli emekçiler, hükümetin tutumuna karşı mücadele edeceklerini de belirttiler. Central Hall’da yapılan toplantıda, NUT, PCS, ATL ve UCU Genel Başkanları birer konuşma yaparken, milletvekili John McDonnell ve 51 yılla İngiltere tarihinin en çok milletvekilliği yaptıktan sonra emekli olan Tony Benn’in yanı sıra bazı öğretmen ve kamu çalışanı da konuşma yaptı.

SONBAHARDA 4 MİLYONLA GREV

Yapılan konuşmalarda, emekliliğe saldırının kabul edilemeyeceğini ve sonuna kadar mücadele edileceği vurgulandı. PCS Genel Başkanı Mark Serwotka konuşmasında, halkın greve büyük destek verdiğini belirtirken, hükümetin ve bakanların hem greve ve hem de emeklilik meselesine ilişkin yalan söylediklerini vurguladı. Serwotka, bir hafta sonra hükümetle yeniden görüşmelerin yapılacağını ve hala planda ısrar etmeleri durumunda başka grev kararları alacaklarını söyledi. PCS Genel Başkanı, hükümetin saldırılarına karşı, başka sendikaların da katılacağı ve toplam 4 milyon işçiyi kapsayan bir grev gerçekleştireceklerini söyledi. Ekim ayında gerçekleşmesi beklenen greve onlarca başka sendikanın da pratik destek vermesi bekleniyor.

Milletvekili John McDonnell ise konuşmasında, krizi işçilerin ve halkın yaratmadığını, yaratanların bankalar olduğunu ve ülkenin borcunun ödenmesi için de halkın cebine kimsenin el atmasına müsaade etmeyeceklerini söyledi. McDonnell, “Para zenginlerde. Birkaç mil yürüyerek finans merkezine gidip para bulabilirler. Yolu bilmiyorlarsa yardımcı da oluruz” diyerek, parlamentodakilerin hepsinin işçi düşmanı ve grev karşıtı olduklarını belirti. (Londra/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gaz bombası bir can daha aldı

SONRAKİ HABER

Gaz bombasıyla başından vurulan Gecidibi taburcu edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...