12 Ağustos 2014 20:22

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, veda etti

Cumhurbaşkanlığı görevini 28 Ağustos'ta Recep Tayyip Erdoğan'a devretmeye hazırlanan Abdullah Gül, Köşk'te bir veda resepsiyonu verdi. Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan'ın, seçim sonrası ilk kez buluştuğu resepsiyonda Cumhurbaşkanı Gül, kısa bir veda konuşması yaptı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, veda etti
Paylaş

Cumhurbaşkanlığı görevini 28 Ağustos'ta Recep Tayyip Erdoğan'a devretmeye hazırlanan Abdullah Gül, Köşk'te bir veda resepsiyonu verdi. Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan, seçim sonrası resepsiyonda ilk kez buluştu.

Veda resepsiyonunda Cumhuriyet Bayramı başta olmak üzere diğer resepsiyonlardaki uygulamadan farklı olarak Cumhurbaşkanı Gül ve Hayrunisa Gül, tüm konuklar geldikten sonra salona girdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resepsiyonda konuşma yapmadan önce, "Şöyle öne gelin biraz" çağrısı üzerine 12. Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindekiler konuşmanın yapılacağı kürsünün biraz daha yakına geldi. Kürsüdeki konuşmasında Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ı tebrik eden Abdullah Gül, "Artık sayın Başbakana seçilmiş cumhurbaşkanı olarak hitap edeceğim. Ona göre. Sayın seçilmiş cumhurbaşkanı muhterem hanımefendi Emine hanım, değerli misafirler, Türkiye cumhuriyetinin 11. Cumhurbaşkanı olarak görev sürem bitmek üzer. Sona gelmiş bulunuyorum. 12. Cumhurbaşkanı seçilen sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı canı gönülden tebrik ediyorum. Allah'tan muafiyetler diliyorum. Üstlenecekleri bu şerefli görevden dolayı cenabı Allah'ın hep yardımcı olmasını temenni ediyoruz" diye konuştu.

Gül, sözlerini şöyle sürdürdü; “Sayın seçilmiş cumhurbaşkanı, muhterem hanımefendi Emine hanım, değerli misafirler, hanım efendiler, beyefendiler Türkiye Cumhuriyeti’nin 11. Cumhurbaşkanı olarak 7 yıllık görev sürem bitmek üzere, sonuna gelmiş bulunuyorum. Bu vesile ile eşimle birlikte verdiğimiz bu resepsiyona geldiğiniz için hepinize hoş geldiniz diyoruz ve hepinize teşekkür ediyoruz. Geçen Pazar günü yapılan seçimlerde 12. cumhurbaşkanı olarak seçilmiş bulunan sayın başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı canı gönülden tebrik ediyorum. Emine hanımı sizi aynı şekilde ve Allah’tan muvaffakiyetler diliyorum. Kendilerine üstlenecekleri bu şerefli görevde Cenabı Allah’ın hep yardımcı olmasını temenni ediyoruz. Niyaz ediyoruz.”

Cumhurbaşkanı olarak başlıca anayasal vazifesi olan devletin kurumları arasındaki eşgüdümü sağlaması konusunda yasama, yürütme ve yargı organlarından büyük bir destek gördüğünü anlatan Gül, “TBMM, iktidar ve muhalefete mensup yönetici ve üyelerinin hükümetlerimiz, bakanlarımızın, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ve diğer kurumların, yargı organlarımızın iş birliği ve katkıları içeride ve dışarıda görevimi en iyi şekilde yerine getirmemde kuşkusuz büyük rol oynadı, katkı sağladı. Cumhuriyetimizin demokratik, laik sosyal bir hukuk devleti olarak 90 yılı aşan yürüyüşünün son 7 yılını hep beraber birlikte devam ettirdik. Dolayısıyla bugün sizlere hem veda etmek hem de teşekkürlerimi ifade etmek istiyordum.” dedi.

“GÖREVİMDEN TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNE OLAN İNANCIMI, GÜVENİMİ, UMUDUMU MUHAFAZA EDEREK AYRILIYORUM”
Görev süren boyunca devlet başkanı olarak Türkiye’nin içeride huzurunu ve istikrarını dışarıda itibarını ve gücünü korumasına önem gösterdiğini vurgulayan Gül konuşmasını şöyle tamamladı: “Toplumumuza, halkımıza, ulusal refah ve barışın yolunun demokratik çoğulculuk, insan haklarına dayalı hukuk devleti ve çağdaş eğitimden ve iyi yönetişimden geçtiği anlayışını öncülük yapmaya gayret ettim. Her zaman söylediğim demokratik hayat bir mükemmelleşme sürecidir. Bu süreç eleştiri, öz eleştiri yolu ile eksikliklerinin giderilmesini, kusurların düzeltilmesini, reformlar yolu ile ise yapılanların iyileştirilmesini içerir. Türkiye’de bugün çok şükür kusurlarını ve eksikliklerini giderme yeteneğine sahip bir demokratik olgunluğa erişmiş bulunuyoruz. Dolayısı ile görevimden Türkiye’nin geleceğine olan inancımı, güvenimi, umudumu muhafaza ederek ayrılıyorum. Ancak son günlerde başta yakın çevremiz olmak üzere bütün dünyada ne yazık ki insanlığın geldiği uygarlık düzeyine yakışmayan çok ciddi siyasi gerginliklerin ve silahlı çatışmaların, işgallerin, katliamların yaşanmakta olduğunu da endişe ile görüyorum. Dolayısıyla Türkiye’nin her zamankinden daha güçlü istikrarlı, itibarlı, saygın ve müreffeh olmasına kendi çıkarlarımızın bakımından olduğu kadar bölge ve dünya barışı içinde muhtaç olduğumu vurgulamak istiyorum. Aziz milletimiz yüzyıllara dayanan tarihsel birikiminden süzülen bir bilgeliğe sahiptir. Milletimizin kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin 21. yüzyıl dünyasında da seçkin bir yeri olacağına ve Türk milletin daima asaletini koruyacağına hiç kuşkum yoktur. Bu duygularla sizleri içten teşekkürlerimi tekrar ifade etmek istiyorum. Sağlık esenlik diliyor ve Allah emanet ediyorum.”

“ERDOĞAN SALONA GÜL’DEN SONRA GİRDİ”
Çankaya Köşkü’nde verilen resepsiyonda daha önceki resepsiyonlara göre bir değişiklik yapıldı. Konukları daha önce kapıda karşılayan Gül bu sefer davetlileri resepsiyon salonuna aldı ve davetliler ile burada tokalaştı. Gül’ün resepsiyon salonuna girmesinden sonra ise salona 12. cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan geldi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, uzun zaman aldığı gerekçesi ile resepsiyona katılanlar ile tek tek el sıkışmak yerine resepsiyonun yapılacağı salonda görüştü.

Tüm devlet erkanının davet edildiğinin öğrenildiği resepsiyona, 12. Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve bakanlar katıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yoğun programı nedeniyle resepsiyona katılmayacağını bildirmişti. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise Diyarbakır'da olması nedeniyle katılmadı. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

ABD, Maliki\'ye mesaj vermek için IŞİD\'e müdahale etmemiş

SONRAKİ HABER

Sıfır noktasında IŞİD protestosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...