12 Ağustos 2014 14:49

'Demirtaş'ın başarısı demokrasi güçlerinin sorumluluğunu artırdı'

EMEP Cumhurbaşkanlığı seçimlerini değerlendirdi. EMEP'in açıklamasında CHP-MHP çatısının adayına duyulan tepkinin ve sandığa gitmeyenlerin Erdoğan’ın ilk turda seçilmesini kolaylaştırdığı belirtildi. Seçimde en büyük başarıyı emek, demokrasi ve barış güçlerinin adayı olarak yarışan Selahattin Demirtaş’ın elde ettiği vurgulandı.

\'Demirtaş\'ın başarısı demokrasi güçlerinin sorumluluğunu artırdı\'
Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Cumhurbaşkanlığı seçimlerini değerlendirdi. Emek Partisi’nin açıklamasında CHP-MHP çatısının adayına duyulan tepkinin ve sandığa gitmeyenlerin Erdoğan’ın ilk turda seçilmesini kolaylaştırdığı belirtildi. Erdoğan’ın oy miktarında kayda değer bir artış olmadığı hatırlatılırken, seçimde en büyük başarıyı emek, demokrasi ve barış güçlerinin adayı olarak yarışan Selahattin Demirtaş’ın elde ettiği vurgulandı.

Erdoğan’ın iktidar olma avantajıyla devlet finansmanından, valilik, kaymakamlık, belediye, işadamları, medya vb bütün olanakları kullanarak siyaseten değil aritmetik bir başarı elde ettiği belirtilirken bunun halkın gözünde meşruiyet sağlamaya yetmeyeceği ifade edildi.

EMEP açıklamasında İhsanoğlu için de, “CHP-MHP ve etrafında oluşan siyasi cephenin seçeneği olarak ortaya çıkan ve aslında Erdoğan ile aynı ideolojik zeminden gelen İhsanoğlu’nun aday gösterilmesinin,  hem halkın beklentilerine cevap vermediği hem de ‘Erdoğan’a karşı ne olursa olsun birleşme’ taktiğinin siyasette bir karşılığı olmadığı, bu formülün tutmadığı görülmüştür” denildi.

Açıklamanın devamı şöyle:
“Kuşkusuz, bu seçimde, esas olarak, partimizin de içerisinde yer aldığı demokrasi ve barış güçlerinin adayı HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise bu güçlerin yerel seçimlerde aldığı oyu neredeyse ikiye katlayarak büyük bir başarı elde etmiştir. Demokrasi, barış, özgürlük talebine ve emekçilerin beklentilerine yanıt verecek bir politika yürüten Demirtaş’ın halkın siyasi bir özne olma isteğinin yanıtı olduğu daha geniş bir kesim tarafından görülmüştür. Seçim barajına yakın oranda oy alan Demirtaş’ın başarısı emek demokrasi ve barış güçlerinin yıllardır sürdürdüğü mücadelenin ürünüdür ve sonuç, bu güçlerin sorumluluklarını artırmıştır.
Ortadoğu'da yaşanan katliamlar, mezhepler ve kimlikler üzerinden kışkırtılan çatışmalar, savaşlar bölgede hem savaş karşıtı bir mücadelenin büyütülmesi hem de bölge halkları ile dayanışmanın sağlanması bakımından bu güçlerin önünde büyük mücadele alanları ortaya çıkarmıştır ve diğer hiçbir partinin, çatının bu sorunları çözme eğilimine girmesi mümkün değildir.
Diğer yandan; bugün emek alanında yaşanan sorunlar ile inkar edilen, asimile edilen, görmezden gelinen, ezilen tüm kimliklerin ve toplumsal kesimlerin sorunları iç içe geçmiş durumdadır ve Demirtaş’ın oy oranı, halkın sorunlarına doğru ve açık bir yanıt veren partinin ya da adayın şansının büyük olduğunu göstererek siyaset sahnesinde yer alan bütün partilere de bir ders vermiştir.  
AKP hükümeti ve artık Cumhurbaşkanı olan Erdoğan'ın liberal-muhafazakâr politikaları emekçileri köleleştirmeye, çevre ve tarihi varlıkları tahrip etmeye, kadınların eşitsizliğini ve üzerlerindeki toplumsal baskıyı artırmaya, kimlikleri ve inançları yok sayan tekçilikte ısrar etmeye devam edecek görünüyor. Bu bakımdan ezilen, baskı gören tüm bu kesimlerin mücadelesinin birleştirilmesi ve yükseltilmesi görevi de güncelliğini korumaktadır.
Kısacası  bu seçimden de mücadeleye devam sonucu çıkmıştır. Bu vesile ile tüm emek, barış ve demokrasi güçlerini birleşmeye, ortak mücadeleye çağırıyoruz. “ (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Medyada Gül krizi ve mesaj verme savaşı

SONRAKİ HABER

Yavru kedileri işkenceyle öldüren kadın serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...