12 Ağustos 2014 14:09

Medyada Gül krizi ve mesaj verme savaşı

Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmasının ardından gözler AKP, yeni genel başkan ve başbakanının kim olacağına döndü.

Medyada Gül krizi ve mesaj verme savaşı
Paylaş

Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmasının ardından gözler AKP, yeni genel başkan ve başbakanının kim olacağına döndü.  Dün yapılan AKP MKYK’si medyanın en çok ilgilendiği konuların başında geldi. Gazetelere Abdullah Gül’ün partiye döneceğine dair yaptığı açıklama ve 27 Ağustos’taki kongre yansıdı. Kongre kararının tarihi, ve açıklamalar ortada bir kriz olduğunu gösterdi.

Bakın gazeteler bu krize nasıl yer verdi.

SORUN YOKMUŞ GİBİ DAVRANANLAR

Hükümet yanlısı gazeteler Abdullah Gül’ün açıklamalarını küçük bir biçimde, düz görmeyi tercih etti. “Abdullah Gül: Siyasete dönüyorum” şeklinde haberler verildi. Bazı gazeteler ise Erdoğan’ın şaşaalı fotoğrafları ve haber grafikleri ile süslediği sayfasında Gül’ün açıklamalarını yok saydı.

MESAJ KAYGISI OLANLAR

Cemaat medyası Erdoğan’a ince bir mesaj gönderdi. AKP içerisinde Abdullah Gül gibi bir ismin varlığı hatırlatıldı. Örneğin Zaman ve Bugün gazeteleri haberi daha düz verir gibi davrandı ama sözlerin manşet ve sürmanşet olması ile o ‘düz’lük derinleştirildi.

Bugün gazetesi “Kurucusu Olduğum Partime DÖNECEĞİM” dedi. ‘Kurucusu olmak’ ve "döneceğim" kelimesinin büyük harflerle yazılması  Aslında bu "parti Recep Tayyip Erdoğan’ın değil Gül’ün de partisi" mesajını içerir nitelikteydi.

Zaman ise manşetten “Partime Döneceğim” dedi. Zaman’ın Gül’ün ağzından verdiği “Benim Partim” mesajı dikkat çekti.

Taraf, Bugün ve Zaman gibi kelime oyunları yapmadı. Derdi neyse direkt söyledi: Kılıçlar çekildi.



27 AĞUSTOS VURGUSU

Ve muhalif gazeteler... Aslında Cemaat medyasını da bu kategoride görebiliriz. Zira Cemaat medyası gibi muhalif medya da AKP içinde huzursuzluk olacağını yazdı. Özellikle  kongrenin 27 Ağustos’ta yapılacak olması, yani AKP MKYK’sinin Gül’ün görev süresinin dolmasından bir gün önceye kongre kararı alması, Gül’ün üzerinin çizildiğine dair yorumlar, muhalif medya tarafından ele alındı. Bu durumun da AKP’de huzursuzluk yaratacağı aktarıldı

KISA KISA

Gazetelerin ‘Gül krizini’ nasıl gördüğüne dair birkaç örnek
Bugün: Kurucusu Olduğum Partime DÖNECEĞİM
Yeni Şafak: Gül: Partime Döneceğim
Milliyet: Gül’süz Kongre
Taraf: Kılıçlar Çekildi
Star: Gül: Partime Döneceğim
Aydınlık: Gül’e Kongre Darbesi (MEDYA SERVİSİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Fenerbahçe\'nin yeni teknik direktörü belli oldu

SONRAKİ HABER

\'Demirtaş\'ın başarısı demokrasi güçlerinin sorumluluğunu artırdı\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...