12 Ağustos 2014 12:30

14 saat sonra kurtarılan madenci: Diri diri mezarda durduk

Zonguldak'ta Erol Civelek'in sahibi olduğu Erci Madencilik Şirketi'ne ait kömür madeni ocağındaki göçükte mahsur kalan 9 madenci, 14 saat sonra sağ olarak çıkarıldı. İşçiler sağlık kontrolü için hastaneye götürüldü. Kurtarılan madencilerden Muhammet Kilitli, 'Canlı canlı mezarda durduk resmen. Kurtarılmayı bekledik' dedi.

14 saat sonra kurtarılan madenci: Diri diri mezarda durduk
Paylaş

Zonguldak'ta Erol Civelek'in sahibi olduğu Erci Madencilik Şirketi'ne ait kömür ocağında göçük meydana geldi. Göçükte mahsur kalan 9 madenci, bugün saat 16.22'de sağ olarak çıkarıldı. İşçiler sağlık kontrolü için hastaneye götürüldü.

İŞÇİLER VE AİLELERİ KAVUŞTU

Hastane servisinde müşahede altında tutulan işçilerden Ferhat Mankır, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Biz ilk önce elektrikler gitti zannettik. Sonra ana yolun göçtüğünü fark ettik. Bu defa kendi tarafımızdan da göçüğü açmaya çalıştık. Biz çalışmasaydık belki birkaç saat daha geç çıkabilirdik. Aşağıda zaten hep aynı arkadaşlarla çalışıyoruz. Birbirimizle maçtan ve farklı şeylerden konuştuk." şeklinde konuştu.

'Ocakta mahsurken aklınıza ne geldi?​’ diye soran gazetecilere, Mankır şu cevabı verdi: "Ben tiryakiyim. Sigara ve ailem geldi. Biz tehlikede olduğumuz halde madenin ne olduğunu biliyoruz. Dışarıdakiler bizim ne durumda olduğumuzu bilmiyorlar. Biz kendimizden çok dışarıdaki ailelerimizi düşündük. Perişan olmuştur diye onları düşündük."

AİLELERİN SEVİNCİ
Ayhan Günbeli, "Çalışmalara ara verilince ses kesildiğinde bir ara umutsuzluğa kapıldık. En büyük sıkıntı üşümemizdi. Durduğumuz yerden hareket etmemiz lazımdı. Uykusu gelen arkadaşları uyandırdık. Omuz omuza durarak birbirimizi ısındırmaya çalıştık. Eşim sürekli dua ederdi. O duaların kabul olacağına inandım." diye konuştu. Eşinin başından bir an olsun ayrılmayan Selda Günbeli ise "Tek istediğim sağ salim çıkmasıydı. Çok şükür çıktı." dedi.
4 yıllık madenci Cüneyt Karagünlü, "Saatler ilerledikçe umudumuz azalıyordu. Dışarı çıkınca her şey farklı oluyor. Biz kendimiz de açılsın diye çalıştık." ifadesini kullandı. Eşi Murtaza Pazarcık’ın ocakta olduğu saatlerde gözyaşlarına boğulan Erman Pazarcık, "Allah'ıma bin şükür. Başta umudum yoktu, çok üzülmüştüm. Ümidimi kesmiştim." dedi.

'CANLI CANLI MEZARDA DURDUK'
Muhammet Kilitli’nin anlattıkları ise ocaktaki ortamı gözler önüne serdi. Kilitli "Ocakta korktuk. Canlı canlı mezarda durduk resmen. Kurtarılmayı bekledik." şeklinde konuşurken 2 yıllık eşi Funda Kilitli, "Sabah umutsuzdum. Polisler gelince çalışmaya başladılar. Eşim her sabah ocaktan çıkınca beni arıyordu. Bu sabah aramadı. Hemen çavuşunu aradım, ondan öğrendim. Hemen ocağa geldim" dedi.

Müslüm Bayraklı da şunları söyledi: "Ben daha yeni gridm. 6 aylık işçiydim. İlk önce arkadaşları sakinleştirdik. Dışarıdaki elemanların bizi kurtarmasını bekledik."

Dilaver Mahallesi 7 No'lu Sahada Erol Civelek'e ait Civelek Maden Ocağı'nda gece 02.00 saatlerinde göçük meydana geldi. Olay sırasında gece vardiyası işçilerinden Yüksel Günbel, Ayhan Günbel, Cüneyt Karagünlü, Muhammet Kilitçi, Mustafa Pazarbaşı, Murtaza Pazarcık, Taner Tutal, Müslüm Bayraklı ve Ferhat Mankır isimli işçiler göçen postanın gerisinde kaldı.

Olay, gece vardiyası işçilerinin sabah evlerine gitmemesi üzerine ortaya çıktı. İşçilerden Ayhan Günbel'in babası Kemalettin Günbel, sabah oğlunun eve gelmemesi üzerine ocak ağzına geldi. Göçük olayını öğrenen baba Günbel'in polisi araması üzerine olay anlaşıldı. Olay yerine çok sayıda polis ve 112 Acil Sağlık ekibinin yanı sıra İl Afet ve Acil Durum Kurtarma ekipleri sevk edildi.

Ekiplerin başlattığı kurtarma çalışması sonrasında son tahkimatın yerleştirilmesinden yaklaşık yarım saat sonra işçiler madenden sağ olarak yürüyerek çıkarıldı. Yakınlarının alkışları arasında ambulanslara alınan madenciler daha sonra Atatürk Devlet Hastanesi ve Zonguldak Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.

Gözyaşları arasında yakınlarının çıktığını gören madenci aileleri de araçlarına binerek hastanelerin yolunu tuttu. Oğlu Ayhan Günbel'in madenden sağ çıkmasından dolayı mutlu olduğunu söyleyen anne Güler Günbel oğlunun oğlunu Antalya'dan geldiğini ve 3 senedir madende çalıştığını söyledi.

Ayhan Günbel'in babası Kemalettin Günbel ise konuşmasında "Bu iş her yerde olabilir. Ama bunların bir yere haber vermemesi suç" dedi. Kurtarma çalışmalarına katılan madenciler ise madenci arkadaşlarını sağ sağlim kurtardıkları için mutlu olduklarını söyledi. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

CHP\'de \'istifa\' ve \'kurultay\' sesleri; MYK yarın toplanıyor

SONRAKİ HABER

İstanbul\'da ebola alarmı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...