12 Ağustos 2014 06:00

TEMA karıştı

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince ve ismini vermek istemeyen bir TEMA yöneticisi geçtiğimiz günlerde gazetemizde yayınlanan “İzmir TEMA neden kapatıldı?” başlıklı haberimiz üzerine gazetemizi arayarak haberdeki bazı bilgilerin doğru olmadığını söyledi.

TEMA karıştı
Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir


İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince ve ismini vermek istemeyen bir TEMA yöneticisi geçtiğimiz günlerde gazetemizde yayınlanan “İzmir TEMA neden kapatıldı?​” başlıklı haberimiz üzerine gazetemizi arayarak haberdeki bazı bilgilerin doğru olmadığını söyledi.

TEMA İzmir Temsilciliğinin kapatılması ilgili haberimizde, 15 yıl TEMA gönüllüsü olarak çalışmış bir TEMA’cının, temsilciliğin kapatılmasının ardındaki gerçeklerle ilgili iddiaları yer alıyordu. Bu iddialar arasında bazı enerji yatırımlarının sahipleri arasında bulunan kişilerin adları verilerek bunların TEMA Mütevelli heyetinde yer aldıkları, İzmir TEMA’nın da bu projelerin doğaya verdiği-vereceği zararlar nedeniyle karşı çıktıkları için vakfın üst yönetimdeki sermayedarlar tarafından kapatıldığı ileri sürülüyordu. Temsilciliğin kapatılmasına gerekçe olarak gösterilen 4 neden ise hem 15 yıllık TEMA gönüllüsü, hem de 9 yıldır İzmir temsilciliğini yapan Alaattin Hacımüezzin tarafından “sudan bahaneler” olarak nitelendiriliyordu.

SUDAN DEĞİL RÜZGARDAN

Haberin ardından ilk tepki TEMA’nın ilk gönüllülerinden, Orman Mühendisliği Odası Eski Genel Başkanı Salih Sönmezışık’tan geldi. Sönmezışşık, TEMA Mütevelli heyetindeki Rüzgar Enerji Santrali (RES) şirketi sahiplerinin olayla ilgisini kastederek, “Anlaşılan İzmir temsilciliğinin kapatılması sudan değil rüzgardan sebeplerle olmuş” değerlendirmesi yaptı. Haber, TEMA’nın tabanın yanı sıra, yıllardır bu vakfın sermaye ile olan ilişkilerini, vakfın tepesindeki büyük patronların çevreyi kirleten, doğaya zarar veren yatırımlarına dikkat çekerek ‘teşhir’ etmeye çalışan yaşam savunucuları tarafından da ilgiyle karşılandı.

TEMA’NIN TEPESİNDEN GELEN TELEFON

Habere olan bu ilginin TEMA’nın en tepesinde de var olduğu, haberin hemen ertesi günü vakfın en üst yöneticisinin telefonuyla anlaşıldı. Ortak bir dost kanalıyla bize ulaşan yöneticinin adını kendisi “kayıt dışı” olmasını rica ettiği için veremiyoruz. Uzun telefon görüşmesinde özetle İzmir temsilciliğinin yıllardır İzmir’deki çevre sorunlarına yaklaşımının yanlış olmasının yanı sıra iç çatışma ve uyumsuzluklar nedeniyle kapatıldığını ileri sürdü. Vakfın müzik konserlerinin ötesinde elle tutulur bir çalışması kalmamasından yakındı. “Tüm temsilciliğin kapatılması yerine yöneticiler değiştirilse çözüm olmaz mıydı?​” sorusuna da “Hayır. Yeni bir yapılanma ve anlayış getirmek gerekiyordu” diye yanıtladı. Haberde adı geçen TEMA mütevelli heyeti üyelerinin de Türkiye’nin en büyük sermaye gruplarının sahipleri olduğunu, bu nedenle enerji, maden vs. alanlarda yatırımları olabileceğini ama bu durumun TEMA’nın mücadele anlayışını değiştirmeyeceğini ileri sürüyordu.

Vakfın haberimizle ilgili İnternet sitesinden yaptığı  bir açıklamada da “Hangi meslek grubundan olursa olsun hiç bir Mütevellimizin, Yönetim Kurulu üyemizin veya gönüllümüzün kendi çıkarlarına göre Vakfı yönlendirilmesi söz konusu dahi olamaz. Böyle bir teşebbüs de bugüne kadar yaşanmamıştır” denildi. İzmir temsilciliğinin kapatılması da “daha etkin ve dinamik bir yapının oluşturulması”na bağlandı.

ÖZİNCE: SERMAYEDAR DEĞİL EMEKÇİYİM

Geçtiğimiz günlerde arayan İş Bankası Genel Müdürü ve TEMA Mütevelli Heyeti Üyesi Ersin Özince’de adının Karaburun’daki RES’lerin sahibi olarak geçmesinden rahatsızlığını aktardı. Özince özetle “Bu bilgi doğru değil. Ben yıllardır İş Bankasında maaşla çalışan birisiyim, emekçiyim. Hayatımın hiçbir döneminde kapitalist olmadım, olamadım. Cüzdanımdan başka da bir şeyim yok” dedi. Özince, kendisini TEMA’ya vakfın kurucuları Hayrettin Karaca ve Nihat Gökyiğit’in “Biz artık yaşlandık, vakfın gençleşmesi lazım” diye soktuklarını, vakfın yönetimindeki çatışmalardan kaynaklı böylesi bir olayda adının geçmesine üzüldüğünü iletti.

KİMSE AĞZINI AÇMIYOR

Hem adının yazılmamasını isteyen TEMA yöneticisi, hem de Özince’nin anlattıklarından sonra görüştüğüm, haberdeki bilgilerin kaynağı TEMA gönüllüsü, verdiği bazı bilgileri düzeltti. Özince’nin Karaburun’daki RES’lerin sahibi olduğu yönündeki bilginin doğru olmadığını kabul ederken, TEMA yöneticisinin iddialarını ise yalanladı. Kendilerine iletilen temsilciliğin kapatılma gerekçelerini sıralayan TEMA gönüllüsü bu gerekçelerin hâlâ ‘bahane’ olduğunu, yöneticinin geldiği günden bu yana kendi doğrultusunda değiştirmeye çalıştığını ileri sürdü. Tema gönüllüsü, “Eski yöneticilerden hiç kimse kalmadı. Hiç kimse ağzını açmıyor. Herkesin bu vakıfta çok emekleri var. Vakfa zarar gelmesin diye konuşmuyorlar. Ama İnternet’ten Mütevelli Heyeti üyelerinin çoğunun itiraz ettiğimiz çevre bozgunlarıyla ilgileri var” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Asker, sınırda köylüleri taradı: 4 yaralı

SONRAKİ HABER

IŞİD saldırıları Kürtleri birleştirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...