12 Ağustos 2014 06:00

Doğumevinde vahim iddia: 11 ünite yanlış kan, can aldı

Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yanlış verilen kan, hamile bir kadının canını aldı. Kan grubu 0 RH pozitif olmasına rağmen, 11 ünite 0 RH negatif kan verilen 34 yaşındaki Eda Yeşil, doğum esnasında hayatını kaybetti.

Doğumevinde vahim iddia: 11 ünite yanlış kan, can aldı
Paylaş

Birkan BULUT
Ankara


Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yanlış verilen kan, hamile bir kadının canını aldı. Kan grubu 0 RH pozitif olmasına rağmen, 11 ünite 0 RH negatif kan verilen 34 yaşındaki Eda Yeşil, doğum esnasında hayatını kaybetti. Bebek kurtarılırken, eşi Ayhan Yeşil, hatanın sorumlularının ortaya çıkması için yargıya başvurdu.

11 ÜNİTE YANLIŞ KAN VERİLDİ

Doğum için 23 Temmuz’da Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesine giden Yeşil çiftinin hayatı karardı. Yaşadıklarını gazetemize anlatan Ayhan Yeşil, doğum için eşinin ameliyata alındığını ancak birkaç saat sonra bütün doktorların telaşla koşuştuğunu anlattı. Yeşil, doktorların rahmi almak zorunda kaldıklarını dile getirdi. Eşi çok fazla kan kaybettiği için kan aradıklarını aktaran Yeşil, kan grubu 0 RH pozitif olmasına rağmen eşine tam 11 ünite kan 0 RH negatif kan verildiğini ifade etti. Yeşil, “Numune hastanesine gittiğimizde doktora söyledim, şok oldu. Yanlış kan grubu vermenin çok tehlikeli olduğunu, bir üniteye bile cesaret edilmemeliyken, nasıl 11 ünite kan verildiğini sordu” dedi.

Yeterli yoğun bakım ünitesi olmadığı için Ankara Numune Hastanesine sevk edildiklerini belirten Yeşil, yanlış kan verildiği için eşinin tüm organlarının durduğunu dile getirdi. Ancak her şeye rağmen eşinin yaklaşık 12 gün yoğun bakımda tutulduğunu belirten Yeşil, birkaç gün sonra Etlik Hastanesine gidip doktorla görüşmek istediğini, ancak hiçbir bilgi alamadığını söyledi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Anne hayatını kaybederken, bebeği kurtuldu ve sağlık durumu iyi. 9 yaşındaki oğlu Hüseyin Berk ve yeni doğan kızıyla kaldığını söyleyen Yeşil, savcılığa suç duyurusunda bulundu. Yeşil, “Bizim canımız yandı, başkasının canı yanmasın. Umarım Adli Tıptan gelecek raporda doktor hatası çıkmaz. Ama çıkarsa, bu yanlışı yapan doktorun cezasını çekmesini istiyorum” dedi.

DOKTORDAN DUALI YANIT

Ameliyat devam ederken doktorlardan bilgi isteyen Ayhan Yeşil’e doktordan dualı yanıt geldi. Yeşil, eşinin durumunu sorduğunda bir doktorun kendisine; “Anestezi ‘25 dakikadan sonra bırakın’ dedi ama biz Kadir Gecesi olduğu için çok uğraştık. Hatta içeride dualar okudum, evde de okuyacağım” dediğini aktardı. Bu sözler karşısında donup kaldığını söyleyen Yeşil, bir doktorun bilgi vermek yerine neden böyle bir şey söylediğine anlam veremediğini ifade etti.

BAŞHEKİM, İDDİALARI REDDETTİ

Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Leyla Mollamahmutoğlu ise yanlış kan verilme iddialarını reddetti. “Bu teknolojiyle olabilir  mi?​” diyen Mollamahmutoğlu, ellerinde olmayan ölümlerin gerçekleştiğini savundu. Hastanenin donanımı ve yaklaşımının bir hastaya bunu yapmayacak düzeyde olduğu söyleyen Mollamahmutoğlu, birçok riskli gebeliğin bu hastanede çözüldüğünü ifade etti. Mollamahmutoğlu’nun verdiği bilgiye göre Sağlık Bakanlığı, ölümle ilgili inceleme başlattı.

ÖNCEKİ HABER

Türk Metal üyesi işçiden mektup: Bu taslak bizim değil

SONRAKİ HABER

Obama: Rusya müdahalesi kabul edilemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...