11 Ağustos 2014 19:56

Sefalet ücretine karşı iş bırakma eylemi sürüyor

Afşin-Elbistan B Termik Santralinin kömür ihtiyacını karşılayan Çöllolar Kömür İşletmesini çalıştıran şirkete bağlı işçiler düşük ücretler sebebiyle iş bıraktı. Ücretlerinde iyileştirme yapılmamasına tepki gösteren işçilerin iş bırakma eylemine aileleri de destek verdi.

Sefalet ücretine karşı iş bırakma eylemi sürüyor
Paylaş

Durdu Mehmet KÖÇER
Elbistan

Afşin-Elbistan B Termik Santralinin kömür ihtiyacını karşılayan Çöllolar Kömür İşletmesini çalıştıran şirkete bağlı işçiler düşük ücretler sebebiyle iş bıraktı. Ücretlerinde iyileştirme yapılmamasına tepki gösteren işçilerin iş bırakma eylemine aileleri de destek verdi. 4 gündür şantiye dışına çıkamayan babalarını görmek için şirketin nizamiyesine gelen çocuklar, gözyaşları içinde, “Babalarımızı istiyoruz” diyerek seslerini duyurmaya çalıştı.

Yaklaşık 300 işçinin maaşlarındaki artış taleplerinin yerine getirilmemesinin ardından başlayan eylemler sürüyor. Bakanlar Kurulu tarafından alınan 'grev erteleme' kararına rağmen 4 gündür iş bırakma eylemi yapan işçilerin şantiye dışına çıkmasına izin verilmediği iddia edildi. Oy kullanmaya dahi gönderilmediği belirtilen işçilerin aileleri ise, destek amacıyla Park Teknik firmasının nizamiyesi önünde eylem yaptı. Kimisi eşi, kimisi ağabeyi, kimisi babası, kimisi de oğlu için eyleme katılanların ortak istegi ise evlerine ekmek götürmeye yetecek bir ücret oldu. Zaman zaman gözyaşlarına boğulan aileler, verilen sözlerin tutulmadığını belirterek "700 lira maaşı biz kendilerine verelim bakalım nasıl geçiniyorlar" şeklinde konuştu.

Geçim sıkıntısı yaşadıklarını kaydeden başka bir gözü yaşlı eş ise, çocuğuna ayakkabı bile alamadıklarını söyleyerek, "Çocuğum komşunun çocuğunun ayakkabısı ile babasını görmeye geldi. Sesimizi duyun. Biz hakkımızı istiyoruz" dedi.

Bölgede uzun yıllardır düşük maaşla çalışan işçiler artık bu durumun son bulmasını istiyor. Ayrıca çevresel zarara da neden olan santralin kanser gibi hastalıkları artırdığı ve yakın köylerin mahsullerine de ölçülebilir oranda zarar verdiği göz önüne alınırsa aldıkları maaş oldukça az. Geçimlerini sadece  bu işle sürdüren işçi yakınları bir hayli sıkıntılı  

Gözü yaşlı bir anne ise, “Buradaki garibanlardan ne istiyorlar” diyerek, “Bunlar gariban olmasa burada 700 lira maaşa çalışmazlar” ifadelerini kullandı

Basına konuşunca işten çıkarılacağının altını çizen bir işçi de, “Ben bu şirketin faal işçisiyim. Bu yayından sonra belki benim de çıkışım verilecek. Bizim amacımız insanca şartlarda, insanca bir maaşla çalışmak. İş durdurma falan değil. Diğer şantiyelerindeki işçilere verdikleri hakları bize de versinler. Bir de içeride mahsur kalan arkadaşlar çıkış verilecek diye tehdit ediliyorlar. Bizim hakkımız neden yeniyor” ifadelerini kullandı.

Diğer işçi yakınlarının da destek verdiği eylem uzun süre devam etti. İşçi yakınlarına şantiyeye girmelerine izin verilmedi.

ÖNCEKİ HABER

IŞİD, Iğdır\'da lanetlendi

SONRAKİ HABER

Katliamdan kaçan Êzîdîlere gözaltı dayatması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa