11 Ağustos 2014 16:19

'Bu tükürüğün muhatabı hükümet'

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Kliniğinde çalışan sağlık emekçileri, yaşadıkları şiddete isyan etti. 10 gün önce bir asistan hekimin darbedildiği klinikte önceki gün de bir asistan hekim hasta yakını tarafından darbedilmek istendi. Hasta yakını darbedemediği asistan hekime hakaret etti, yüzüne tükürdü. Önlem alınmasını isteyen asistan hekimler ise dün iş bıraktı.

\'Bu tükürüğün muhatabı hükümet\'
Paylaş

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Kliniğininde çalışan sağlık emekçileri, yaşadıkları şiddete isyan etti. 10 gün önce bir asistan hekimin darbedildiği klinikte önceki gün de bir asistan hekim hasta yakını tarafından darbedilmek istendi. Hasta yakını darbedemediği asistan hekime hakaret etti, yüzüne tükürdü. Önlem alınmasını isteyen asistan hekimler ise dün iş bıraktı.

Asistan hekimlere İstanbul Tabip Odası ve SES Aksaray Şubesi de destek verdi. Onkoloji bölümü önünde bir araya gelen asistan hekimler saat 14.00’e kadar oturma eylemini sürdürdü.

‘ÇALIŞMAK İSTEMİYORUZ’

Güvenlik önlemleri alınmadığı sürece çalışmak istemediklerini söyleyen Asistan Dr. Çiğdem Oruç, yaşananların uygulanan sağlık politikalarının bir sonucu olduğunu dile getirdi. Hekimlerin değersizleştirildiğine dikkat çeken Oruç, “İnsani olmayan koşullarda sağlık hizmeti veriyoruz. Doktor başına düşen hasta sayısı düşürülmediği sürece bu şiddet artarak devam edecek” dedi. Şiddetin hekimlerin çalışmasını birebir etkilediğini vurgulayan Asistan Dr. Betül Çınar da genç hekimler olduğunu ve iyi hizmet verecek potansiyele sahip olduklarını söyledi.

‘TEDİRGİNİZ’

Asistan Dr. Ada Bulut Sinoplu ise, hasta ve hasta yakınlarına bilgi verirken tedirginlik yaşadıklarını belirtti. Hasta yakınlarından her an sözlü veya fiziksel şiddete maruza kalırız endişesiyle çoğu kez hasta yakınlarıyla iletişim kurmaktan kaçındıklarını da hatırlatan Sinoplu, “Kendimizi daha güvenli olabilecek alanlarda kısa iletişim kurmaya başladık. Ya da güvenlikle birlikte gidip konuşuyoruz. Elektronik kapıların  olduğu yerlerde konuşmaya çalışıyoruz” dedi. Bunun yaratılan şiddet ortamının bir sonucu olarak ortaya çıktığını söyleyen Sinoplu, “Uğradığımız şiddet sonucu iyi hizmet verememekteyiz” diye konuştu.

‘KORKARAK ÇALIŞIYORUZ’

Saat 12.30’da yapılan açıklamada konuşan Asistan Dr. Esma Şengenç, insanlardan korkarak kaçarak yapılacak bir mesleği yapmak istemediklerini söyledi. Şengenç: “Bir Dünya Bankası projesi olan sağlıkta dönüşüm projesinin AKP hükümetince uygulamaya  geçilmesiyle artık daha kısa sürede daha çok hasta bakmamızın , daha çok ameliyat yapmamızın, hastalara ayırabileceğimiz süre kısıtlı olduğu için daha çok tetkik isteyerek zaman kazanmamızın istendiği bir düzende çalışmaktayız” diye konuştu. “Doktor efendi dönemi bitti” söylemleriyle hedef gösterildiklerini dile getiren Şengenç, yaşanan aksaklıkların sorumlusunun kendileri olmadığını söyledi.

Şiddetin her alanda toplumun bir parçası haline geldiğini söyleyen İstanbul Tabip Odası Yöneticisi Samet Mengüç, sağlıkta dönüşüm programıyla birlikte bu şiddetin daha da artacağı uyarısında bulundu. Üzgün ve öfkeli olduklarını söyleyen  SES Aksaray Yöneticisi Selma Ateş Yılmaz, “Yaşamın her alanında mağdur edilmiş, barınma hakkı elinden alınmış, sağlık hakkı, eğitim hakkı elinden alınmış, yaşamın her alanından kovulmuş yoksul emekçi halkımız, bu tükürüğün muhatabı biz değiliz. Çünkü bu sistemin yaratıcısı biz değiliz. Biz de sizin gibi bu sistemin mağdurlarıyız. Bu yüzden bu tükürüğün muhatabı karar vericiler, bakanlık, hükümet ve her kademeden yöneticilerdir. Lütfen tükürüğünüzü, şiddetinizi bu karar vericilere yöneltin” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kuzey Kutbu’nda petrol ortaklığı

SONRAKİ HABER

IŞİD saldırısında yaşamını yitiren Gazeteci Fırat toprağa verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...