11 Ağustos 2014 16:07

Blackstone: Avronun zayıflaması zor

Brian Blackstone’un The Wall Street Journal Türkiye’de yayımlanan haberinde, Avrupa Merkez Bankasının (AMB) avro politikalarını irdeledi.

Blackstone: Avronun zayıflaması zor
Paylaş

Brian Blackstone’un The Wall Street Journal Türkiye’de yayımlanan haberinde, Avrupa Merkez Bankasının (AMB) avro politikalarını irdeledi. Analizine “Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi döviz stratejisti mi?​” sorusuyla başlayan Blackstone, şunları ifade etti:

Draghi geçtiğimiz hafta perşembe günü yaptığı basın toplantısında merkez bankası yetkililerinin genelde benimsedikleri döviz piyasası hakkında yorum yapmama tutumunu bir kenara bıraktı ve avronun son dönemdeki değer kaybını ele aldı.

AMB’nin rekor düşük seviyelerde olan faiz oranlarını değiştirmeme kararı almasının ardından düzenlenen basın toplantısında Draghi, “Kurun zayıflayacağını gösteren temel göstergeler iki üç ay öncesine kıyasla çok daha iyi” diye konuştu.

Peki bu göstergeler neler? Draghi’ye göre Avro Bölgesi’ne gerçekleşen sermaye girişi ile ticaret fazlasının azalması, diğer merkez bankalarının elindeki avro miktarının düşmesi, Avro Bölgesi’nde faiz oranlarının düşük enflasyon ortamına ayarlanacağı beklentileri kurun zayıflayacağına işaret ediyor.

Dahası AMB, faizleri yükseltme konusunda Fed’in bir hayli gerisinde. Draghi bu konu hakkında da, “Piyasalar, Avro Bölgesi ile ABD’de para politikasının uzun bir süre farklı bir yolda olacağını düşünüyor” dedi.

Draghi’nin döviz piyasasına ilişkin görüş bildirmesi, AMB’nin enflasyonu yükseltmeye çalışırken karşı karşıya olduğu sorunlara dikkat çekiyor. Yüzde 0.4 olan enflasyon yüzde 2’nin altı olan hedefin oldukça uzağında.

ENFLASYON ÇOK DÜŞÜK

Faiz oranları zaten rekor düşük seviyelerde, AMB’ye park edilen mevduatlara uygulanan faiz ise negatife çekildi. Bu nedenle AMB’nin standart araçlarla yapabileceği pek bir şey kalmadı. Yetkililer, eylül ayında verilmeye başlanacak yeni dört yıllık kredilerin özel sektöre verilen kredileri artıracağını umut ediyor.

Ancak ekonomik görünümün karamsar olduğu düşünüldüğünde kredilere olan talebin yüksek olup olmayacağı belli değil. Geriye kur kalıyor. Avro son üç ayda ABD doları karşısında yaklaşık yüzde 5 değer kaybetti. Avronun yalnızca dolar değil diğer para birimleri karşısında da değer kaybetmeye devam etmesi Avro Bölgesi’nde enflasyonu yükseltebilir. Bu da Draghi’nin avronun düşüşüne neden sarıldığını açıklıyor ancak yine de bu sonucu garantileyecek politikalar uygulamaya ayak diriyor: AMB’nin bilançosunu geniş çaplı kamu ve özel varlıklarında alım yaparak büyütmek.Draghi basın toplantısında parasal genişlemenin bir seçenek olduğunu söyledi. Ancak zayıflık konusunda önemli bir alarm vermemesi çıtanın hâlâ çok yüksek olduğunu gösteriyor.

Parasal genişleme seçeneği rafta kalmaya devam ettiği sürece AMB ancak avronun zayıflamasının işini kolaylaştırmasını umut edebilir ama bundan emin olamaz. (İstanbul/DHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Gül, \'Partime döneceğim\' dedi ama...

SONRAKİ HABER

Kuzey Kutbu’nda petrol ortaklığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...