11 Ağustos 2014 09:37

'Türkiye cihatçı örgütler için askerlik şubesi oldu'

İHD heyetinin Rojava'ya gitmek için yaptığı başvuruya bakanlık tarafından yaklaşık bir aydır keyfi şekilde yanıt verilmezken İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Rojava'ya gitmekte ısrarcı olduklarını belirterek Türkiye'nin bölge politikasını eleştirdi. Türkdoğan, "Türkiye cihatçı ülkelerin askerlik şubesi açtığı ülke haline geldi. El Kaide, Adıyaman ve Urfa'da nasıl askerlik şubesi açar. O silah elbet dönüp dolanıp sizi vuracaktır "dedi.

\'Türkiye cihatçı örgütler için askerlik şubesi oldu\'
Paylaş

İHD heyetinin Rojava'ya gitmek için yaptığı başvuruya bakanlık tarafından yaklaşık bir aydır keyfi şekilde yanıt verilmezken İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Rojava'ya gitmekte ısrarcı olduklarını belirterek Türkiye'nin bölge politikasını eleştirdi. Türkdoğan, "Türkiye cihatçı ülkelerin askerlik şubesi açtığı ülke haline geldi. El Kaide, Adıyaman ve Urfa'da nasıl askerlik şubesi açar. O silah elbet dönüp dolanıp sizi vuracaktır "dedi.

İHD heyeti, Temmuz ayının başında Rojava'ya giderek incelemelerde bulunmak ve insan hakları ihlallerine ilişkin rapor hazırlamak için Dışişleri Bakanlığı nezdinde başvuruda bulundu. İHD'nin başvurusuna aradan geçen zamana karşın bakanlık tarafından yanıt verilmezken başvuru ise bürokratik gerekçelerde bakanlık içerisinde elden ele dolaşıyor. İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, bakanlığın tavrına tepki göstererek, Ortadoğu'da yaşananları değerlendirdi.

Türdoğan, kendilerinin Rojava'da bulunan insan hakları temsilcileri ile sürekli iletişim halinde olduklarını ve bu yıl içinde Rojava'dan bir heyetin kendilerine geldiğini ve temaslarda bulunduğunu söyledi. Türkodoğan, tüm bunlara rağmen kendilerinin Rojava'ya resmi bir heyet olarak gitmek istediğini söyledi. Türkdoğan, "Amacımız Türkiye-Rojava üzerindeki sınır geçişlerinin açılmasını ve insani konuları incelemektir" dedi.

'FİİLİ OLARAK HEYET GÖNDEREBİLİRİZ'


Türkdoğan, başvurularına halen yanıt verilmediğini, HDP grup başkanvekillerinin de girişimde bulunduğunu ancak bakanlığın ağırdan aldığını söyledi. Türkdoğan, "Bu konuda ısrarcıyız. Fiili olarak bir küçük heyeti de her an gönderebiliriz. Son yaşanan IŞİD vahşetinin ardından uluslararası insan hakları kurumlarının da bölgeye gelişini sağlamak açısından girişimlerde bulunacağız. Bizim için ağırlaştırılan prosedür Türkiye'nin Rojava'ya yönelik yaklaşımını yansıtmaktadır. Ne hepten hayır ne de evet yanıtı alıyoruz. Oyalama taktiği izleniyor" diye konuştu.

'İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARI YETERLİ TEPKİYİ VEREMEDİ'

Türkdoğan, Türkiye'nin anti Kürt ve anti Şii siyaseti ile Ortadoğu'da daha fazla ilerleyemeyeceğini belirtti. Ortadoğu'da Sünni Müslüman hat üzerinden geliştirilen politikanın tutmayacağını herkesin bildiğini vurgulayan Türkdoğan, Türkiye'nin bunu görmesi gerektiğini söyledi. Rojava ve Irak'ta yaşananlara ilişkin insan hakları savunucularının yeterli tepkiyi vermediğini belirten Türkdoğan, "Sürekli duyarlılık çağrıları yapıp bölgeye gidiyoruz. Yakında Suruç ve Birecik ile ilgili raporları açıklayacağız. Türkiye'deki demokrasi güçleri bunları görmelidir. Türkiye'nin nasıl uçuruma sürüklendiği görülmelidir. Sadece Kürtler değil Türkmenler ve mazlum Aleviler de katlediliyor. Buna sessiz kalmak yarın öbür gün Türkiye'de farklılıklara saldırıyı getirecektir. Bu vahşete yüksek sesle tepki göstermek gerekiyor" dedi.

'EL KAİDE ADIYAMAN VE URFA'DA NASIL ASKERLİK ŞUBESİ AÇAR'

Türkdoğan, direnişe geçen halklara yardımcı olunması gerektiğini de işaret ederek, Türkiye'de yaşanan tepkilerin yeterli olmadığını bunun da insan hakları değerlerinin aşındığını gösterdiğini kaydetti. IŞİD'in yaptığı katliamlara ve ilerleyişine değinen Türkdoğan, "Bu silah Türkiye'yi vuracak. Dini gericilik, kullanarak politika yürütülemez. Bu insanlar uyuşmuş gibi. Ne yaptıklarını bilmiyorlar. İnsanları insanlık adına katlettiklerini söylüyorlar. Türkiye bunun sonuçlarını çok yaşadı. Reyhanlı bombalaması var. Türkiye cihatçı ülkelerin askerlik şubesi açtığı ülke haline geldi. El Kaide, Adıyaman ve Urfa'da nasıl askerlik şubesi açar. O silah elbet dönüp dolanıp sizi vuracaktır "dedi.

Türkdoğan, Türkiye'de devam eden ateşkesin Rojava'da devam etmediklerini gördüklerini vurgularken, Türkiye'nin bu politikalardan vazgeçmesi gerektiğini ve Rojava'da kendi öz yönetimini kuran Kürtlere saygı göstermesi gerektiğini belirti. Türkdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na "PYD halen Ankara'da neden büro açamıyor" sorusunu yöneltti. Türkdoğan, Türkiye'de halen ulus devlet zihniyetinin hakim olduğunu ev bu zihniyet ile bu kadar büyük sorunlara yaklaşıldığında Türkiye'de büyük bir kaosun kaçınılmaz olduğunu belirtti. Türkdoğan, Özgür Gündem Gazetesi'nin Amman toplantısını yayınladığını hatırlatarak, bunların çok tehlikeli olduğunu ve kağıt üzerinden değişimler yapmanın halklara kaybettireceğini söyledi. (Ankara/DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Dolar seçim sonrasına 2.14 liranın altında başladı

SONRAKİ HABER

Sivas\'ta 4,0 büyüklüğünde deprem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...