11 Ağustos 2014 08:29

Cumhurbaşkanı seçimi dünya basınında

Dünya basını Türkiye’de halkın ilk kez sandık başına giderek cumhurbaşkanı seçmesine ilgi gösterdi. Uluslararası medya, seçimleri resmi olmayan sonuçlara göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kazandığını duyurdu.

Cumhurbaşkanı seçimi dünya basınında
Paylaş

Dünya basını Türkiye’de halkın ilk kez sandık başına giderek cumhurbaşkanı seçmesine ilgi gösterdi. Uluslararası medya, seçimleri resmi olmayan sonuçlara göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kazandığını duyurdu.

Associated Press (AP) haber ajansı, Erdoğan’ın seçimde zaferini ilan ettiğini belirtti. 91 yıllık cumhuriyet tarihinin dönüm noktası olan ve halkın direkt cumhurbaşkanını seçtiğin seçimde Başbakan Erdoğan’ın 5 yıl daha yönetimde kalacağını kaydetti. AP, Erdoğan’ın 3 dönemlik başbakanlık görevini bırakarak, yerine yeni birini de atayacağını bildirdi.

Reuters haber ajansı ise Erdoğan’ın Türkiye’nin ilk cumhurbaşkanı seçimini yüzde 50’den fazla oy alarak kazandığını kaydederek, rakiplerinin ise bu sonuc ile devletin daha fazla otoriterleşeceği endişesini dile getirdiğini aktardı.

BBC ise Erdoğan’ın seçim zaferi ile ikinci tura gerek kalmadığını bildirerek, 3 dönem başbakanlık yapan Erdoğan’ın cumhurbaşkanı makamını güçlendirmek istediğini ifade etti.

RUS BASINI: ERDOĞAN İCRACI CUMHURBAŞKANI OLMAYI PLANLIYOR


Türkiye’de 12.'si gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimlerini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kazanması Rus basınında da yer aldı. Russia Today (RT), Erdoğan’ın icracı bir cumhurbaşkanı olmak istediğini vurguladı.

Türk halkının ilk kez doğrudan Cumhurbaşkanı seçtiğine dikkat çeken RT, balkonda yaptığı konuşmada Erdoğan’ın Yeni Türkiye’yi kurmak istediğini aktardı. Erdoğan’ın seçim çalışmalarında Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda kendisine verilen tüm yetkileri kullanacağını açıkladığını hatırlatan RT, tam bir icracı cumhurbaşkanı olabilmek için Erdoğan’ın anayasal değişiklik planladığını yazdı. 1980 darbesi sonrası yazılan anayasaya göre gerekli görmesi durumunda cumhurbaşkanı bakanlar kuruluna başkanlık yapabiliyor.

Ria Novosti haber ajansı, muhalif aday İhsanoğlu’nun sonuçlarla ilgili yaptığı değerlendirmede kendisinin yüzde 40’a yakın oy alarak başarılı olduğunu ifade ettiğini, Erdoğan’ı da tebrik ettiğine dikkat çekti.

Itar-Tass haber ajansı, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven’in yüzde 51,7 ile Erdoğan’ın kazandığı açıklamasına yer verdi. Resmi olmayan ilk sonuçların yarın açıklanacağını kaydeden Itar-Tass, ikinci turla ilgili hazırlıkların da iptal edildiğini duyurdu.

Kommersant gazetesi Türkiye’de 55,9 milyon seçmenden 40,9 milyonunun sandığa gittiğini, Erdoğan’ın da sandığa gidenlerin yüzde 52’sinin oyunu aldığı bilgisini paylaştı.
(HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Darbeden bu yana en düşük katılımlı seçim

SONRAKİ HABER

Dolar seçim sonrasına 2.14 liranın altında başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...