10 Ağustos 2014 23:01

İsrail hem saldırıyor hem de tehdit ediyor

İsrail yaptığı açıklamada, Hamas roket atmaya devam ettiği sürece Mısır’da yapılan ateşkes görüşmelerine dönmeyeceğini bildirdi. Kahire’deki Filistin heyeti ise İsrail heyetinin dönmemesi durumunda görüşmelerden çekileceğini belirtti. İsrail heyeti Gazze’deki 3 günlük ateşkes sona ermesine saatler kala Kahire’den ülkesine dönmüştü.

İsrail hem saldırıyor hem de tehdit ediyor
Paylaş

İsrail yaptığı açıklamada, Hamas roket atmaya devam ettiği sürece Mısır’da yapılan ateşkes görüşmelerine dönmeyeceğini bildirdi. Kahire’deki Filistin heyeti ise İsrail heyetinin dönmemesi durumunda görüşmelerden çekileceğini belirtti. İsrail heyeti Gazze’deki 3 günlük ateşkes sona ermesine saatler kala Kahire’den ülkesine dönmüştü.

Tel Aviv’deki haftalık kabine toplantısında konuşma yapan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, “İsrail ateş altında müzakere yapmayacaktır.” dedi.
Öte yandan ateşkes görüşmelerinin yapıldığı Kahire’deki Filistin Heyetinin Başkanı Azzam Ahmet, yaptığı açıklamada, “Eğer onlar (İsrail) dönmeyeceklerini doğrularlarsa, biz Kahire’yi yarın terk edeceğiz.” dedi.

Mısır her iki tarafla ayrı ayrı görüşüyor. Hamas, İsrail’in var oluşunu kabul etmezken, İsrail de Hamas’ı terör örgütü olarak adlandırıyor.

İSRAİL ÇOÇUKLARI ÖLDÜRÜYOR

İsrail savaş uçakları Gazze’nin güneyindeki Han Yunus kentini ve Deyr Belah bölgesini bombaladı. Saldırılarda biri çocuk iki kişi öldü. Ölenlerin sayısı 11’e yükseldi. İsrail savaş uçakları Gazze’nin güneyindeki Han Yunus kentini ve Deyr Belah bölgesini bombaladı. Saldırılarda biri çocuk iki kişi öldü. Son 24 saatte ölenlerin sayısı 11’e yükseldi.
Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail savaş uçaklarının Han Yunus’ta bir evi bombalaması sonucu bir Filistinli kadının yaşamını yitirdiğini, eşinin ise yaralandığını söyledi.

Enerji santralinin İsrail tarafından bombalaması nedeniyle elektrik ve suyun kesik olduğu kentte halk yardımlarla ayakta kalmaya çalışıyor. Binlerce ağır yaralı komşu ülkelerde tedavi olmak için sınır kapılarının açılmasını beklerken,  hastane yetkilileri ilaç ve tıbbi malzeme sıkıntısı yaşandığını, binlerce yaralıya mevcut şartlar nedeniyle gerekli sağlık hizmetinin verilemediğini söyledi.

BİNLERCE ÖLÜ VE YARALI

7 Temmuz’dan bu yana Gazze’ye düzenlenen İsrail saldırılarında, 1918 kişi hayatını kaybetti.  İsrail, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze’ye, 7 Temmuz’da havadan ve denizden saldırılar başlatmış, 17 Temmuz’da karadan saldırıya geçmişti. Yaklaşık bir ay süren saldırılardan sonra, salı günü TSİ 08.00’de başlamak üzere, İsrail ile Filistinli gruplar arasında 72 saatlik ateşkes ilan edildi. Ateşkesin cuma günü saat 08.00’de sona ermesi üzerine İsrail’in saldırıları yeniden başladı.

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, İsrail Adalet bakanı Tzipi Livni’nin “Hamas’ın boğulması konusunda Mısır ile aralarında uzlaşı olduğu” açıklamalarını ‘kirli’ olarak niteledi ve Kahire’den açıklama beklediklerini söyledi.

Sami Ebu Zuhri El Cezire’ye yaptığı açıklamada “Livni’nin Hamas’a yönelik açıklamaları provokatiftir. Hamas’ı boğmak için Mısır ile aralarında koordinasyon olduğunu iddia ediyor. Bunlar çok kirli açıklamalar. Bu sözler karşısında Mısır’ın sessizliği devam etmemeli. Mısır Dışişleri Bakanlığının bu açıklamalara cevap vermesi gerekir” dedi.
İsrail basını Livni’nin, “İsrail hükümeti, Mısırlıları ve Hamas’a hiçbir yardımda bulunmayan ve üzerinde baskı kuran her tarafı destekliyor” ifadelerini aktarmıştı.

ONBİNLER GAZZE İÇİN YÜRÜDÜ

İngiltere’nin başkenti Londra’da ve Güney Afrika’nın Cape Town kentinde on binlerce kişi Gazze için yürüdü. Stop the War Coalition (Savaşı Durdurun Koalisyonu) tarafından Londra’da düzenlenen yürüyüş şehrin merkezindeki Oxford Circus’tan başladı, göstericilerin yayınlarını protesto ettiği BBC binasının önünden geçerek, ABD Büyükelçiliği önünden Hyde Park’a devam etti.

Press Association’ın haberine göre yürüyüşe katılanlar “Özgür, özgür Filistin” sloganı attı.

Gösteri, cuma günü sona eren ateşkesin ardından başlayan saldırıların hemen ertesinde gerçekleşmiş oldu. İngiltere çapında aynı zamanda Gazze’deki savaşın kurbanları için yapılan acil yardım çağrısında da 24 saatten az bir süre içinde 4.5 milyon sterlin toplandı.
Başbakanlık ofisi ayrıca İngiltere’nin bölgeye doktorlar, hemşireler ve anestezi uzmanlarından oluşan bir sağlık ekibi yollayacağını da açıkladı. Sağlık personelinin önümüzdeki 48 saat içinde bölgeye varması bekleniyor.

Güney Afrika’nın Cape Town şehrinde de on binlerce kişi Filistin için yürüdü. Beyaz ırkın üstünlüğüne dayanan Apertheid rejimin sona ermesinden bu yana şehrin tanık olduğu en büyük gösteri olarak nitelenen yürüyüş Filistin için Ulusal Koalisyon isimli grup tarafından yapıldı. Koalisyonun içinde dini gruplar, sendikalar ve siyasi partiler var. Yürüyüşe apartheid rejimin sona ermesinde önemli rol oynayan Nobel barış ödüllü Başpiskopos Desmond Tutu da katıldı.

Birleşmiş Milletlerin verilerine göre Gazze’de ölen kişi sayısı çoğunluğu sivil 1900 kişiden fazla. İsrail tarafında ise 3’ü sivil 67 kişi hayatını kaybetti.(DIŞ HABERLER)


 

ÖNCEKİ HABER

AKP muhabirimizi Haliç Kongre Merkezi\'ne almadı

SONRAKİ HABER

Almanya’da katliam protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...