10 Ağustos 2014 22:50

Êzidîler IŞİD zulmünü anlattı: Kızlarımızı alıp götürdüler

IŞİD’in Şengal’i işgal etmesiyle birlikte canlarını kurtarmak için yurtlarını terk etmek zorunda kalan Êzidîlerin bir bölümü sınırı geçmeyi başarıp Şırnak’ın Silopi ilçesine ulaştıktan sonra buradan da Urfa’nın Viranşehir ilçesine bağlı Êzidi köyleri olan Burç (Birc), Oğlakçı ve çevre köylere yerleşti. Şengal’in Telafer, Zorava ve Gohbel bölgelerinden gelen Êzidîler, yaşadıklarını anlattı.

Êzidîler IŞİD zulmünü anlattı: Kızlarımızı alıp götürdüler
Paylaş

IŞİD’in zulmünden kaçıp Viranşehir’e (Wêranşer) sığınan Êzidîler, bir an önce yakınlarının kurtarılması için tüm Kürtlerin ve uluslararası kuruluşların harekete geçmesini istedi.
IŞİD’in  Şengal’i işgal etmesiyle birlikte canlarını kurtarmak için yurtlarını terk etmek zorunda kalan Êzidîlerin bir bölümü sınırı geçmeyi başarıp Şırnak’ın Silopi ilçesine ulaştıktan sonra buradan da Urfa’nın Viranşehir ilçesine bağlı Êzidi köyleri olan Burç (Birc), Oğlakçı ve çevre köylere yerleşti. Şengal’in Telafer, Zorava ve Gohbel bölgelerinden gelen Êzidîler, yaşadıklarını anlattı.

‘HPG, YPG KURTARDI’

Şengal’de yaşanan vahşeti gözyaşları içerisinde anlatan Leyla Cirdo, zulümden kaçanların dağlara sığındığını, kaçamayanların ise IŞİD’in eline geçtiğini ve onlara ölümden beter işkenceler yapıldığını söyledi. Cirdo, yaşadıklarını şu sözlerle ifade etti: “Ancak namusumuzu ve canımızı kurtardık. Allah belalarını versin. Êzidîler, aç, susuz ve silahsız. Ben ve çocuklarım dağlara sığınıp, orada bir gece kaldık. Oradaki savaşçılar (HPG-YPG) bizi kurtardı. Kaçamayanların hepsini Telafer’e götürdüler. Öldürdüklerinin haricindekileri de ölümden beter ettiklerini duyduk.”

PEŞMERGEYE TEPKİ
IŞİD’in Şengal’e girmesi sırasında peşmergelerin hiçbir şey yapmadan bölgeyi terk ettiğini söyleyen Gevrê Cirdo da “Namus ve canlarımızı kurtarma derdindeydik. Peşmergeler bizi savunmasız bıraktı. Sadece PKK kuvvetleri yardımımıza geldi” dedi.

Şengal’in dağlarına sığınan binlerce Êzidî’den çok sayıda çocuk ve yaşlının susuzluktan hayatını kaybettiği Birleşmiş Milletler UNESCO verilerine de kaydedilirken, Cirdo tüm Kürtlere şöyle seslendi: “Akrabalarımız şimdi dağlarda aç, susuz. Êzidîlere her şeyi yaptılar. Namus ve şerefimizi götürdüler. Kızlarımızı alıp götürdüler. Bir an önce bize yardım edin, bizi bu düşmanlarımızdan kurtarın. Peşmergeler kaçmakla yetinmedi; erkeklerimizin ellerindeki silahları da götürdüler. Bu yüzden erkeklerimiz öldürüldü, kızlarımız götürüldü. Geri kalanlar dağlara sığındı. Bir an önce kadınlarımızı ve kızlarımızı bu kafirlerin elinden kurtarın.”

BARZANİ’YE ELEŞTİRİ

Mesud Barzani’nin tutumuna ve peşmergenin geri çekilişine öfkeli olan Fadıl Ali de “Barzani, bizimle aynı kandan olduğunu unutmasın. Biz Êzidî gençleri, peşmergenin önünde ölmeye hazırız. Yeter ki bu ayıbından vazgeçsin ve geri dönüp Şengal için mücadele etsinler” dedi.

Şengal’de yaşanan katliamdan ve peşmergenin kendilerini kaderlerine terk etmesi üzerine dağlara sığındıklarını belirten Fadıl Ali, daha sonra da Rojava sınırına yürüyerek canlarını kurtarmaya çalıştıklarını söyledi. YPG güçlerine ulaşana kadar 40 Êzidi’nin katledildiğini ağlayarak anlatan Ali, “YPG güçlerine ulaştık onların yardımıyla kurtulduk. Ama ailelerimiz akrabalarımız hâlâ orada IŞİD’in katliamıyla yüz yüze” diyerek bir an önce kurtarılmalarını istedi.

AİLELERDEN HABER YOK

Bir yıl önce evlenerek Şengal’den Viranşehir’in Birc köyüne gelin gelen Xoxê Kasika ise, IŞİD saldırılarının yaşandığı ilk gün ailesiyle telefonla görüştüğünü, ardından bir daha haber alamadığını söyledi. Sonrasında kendisine ulaşmayı başaran ailesinin Habur sınır kapısından geçmek için pasaport ve paraya ihtiyacı olduklarını belirttiğini dile getiren Kasika şunları anlattı: “Bize yardım et, para gönderebiliyorsan gönder, buradan kurtulalım’ dediler. Ama yardım edemedim. Paramız olmadığı için ailem ve akrabalarımın tamamı orada kaldı. Telefon görüşmesinden sonra bir daha haber alamadım. Yaşıyorlar mı onu bile bilmiyorum.”

Birc köyünde yaşayan Êzidî Şêxî Bişar Kasiki ise Êzidilere seslenerek, “Gelin kapımız hepinize açık” dedi. Kasika, IŞİD’in Suriye-Irak arası rahat geçiş sağlayabilmek için Şengal’e saldırdığını belirterek IŞİD’in kadınları kaçırmasının hiçbir şekilde izah edilemeyeceğini söyledi. IŞİD zulümden kurtulmayı başaran Êzidîler şimdi çaresizlik içinde köydeki diğer Êzidîler ile birlikte güneşe dönerek Şengal’deki akrabalarının da kurtulması için dua ediyor. (UrfaDİHA)


Êzidi bebeğe pasaport engeli!

Arif ARSLAN

IrakFederal Kürdistan’ın Sincar Bölgesi’nde yaşayan ve IŞİD’ten kaçarak Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı Kumgeçidi köyüne yerleşen Nefiya Xeyro- Süleyman Haşim Xamur çifti, pasaportu olmadığı için 6 aylık bebeklerini bir yakınlarına bırakmak zorunda kaldı.

Sincar (Şengal) Bölgesi’ndeki IŞİD saldırısından kaçarak Beşiri ilçesindeki Êzidi köylerine yerleşen Êzidi ailelerinin sayısı 200’e ulaştı. Kumgeçidi köyüne yerleşen Xamur çifti ise, pasaportu olmadığı için 6 aylık erkek bebeklerini, Irak’ın Zaho kentindeki bir yakınlarına bırakmak zorunda kaldı. Süleyman Haşim Xamur, “Eşim ve üç çocuğumla birlikte sınırdan pasaportla geçiş yapabildik. Riyan (4), Hasan (6) ve Rimas’ı (8) Türkiye’ye getirebildik. Fakat oğlumuz 6 aylık Aydın’ı pasaportu olmadığı için beraberimizde getiremedik. Onu sınırda Zaho ilçesindeki bir yakınımızın yanına bıraktık. Biz şimdi sadece oğlumuzun gelmesini istiyoruz. O gelsin bize yeter” dedi. Nefiya Xeyro Xamur da, bebeği Aydın’ı beraberlerinde getirememenin üzüntüsünü yaşadığını söyledi.

Beşiri Belediye Başkanı Mustafa Öztürk, Başkan Yardımcısı Dicle Erdem ile birlikte Êzidiler’in yerleştiği köyleri ziyaret ederek, sorunları hakkında bilgi aldı. Kumgeçidi köyüne gelerek buradaki Êzidi aileler ile görüşen Başkan Öztürk, “Yeni gelecek Êzidiler’e kapımız açık. Onlara her türlü yardımı ve desteği vermeye hazırız” dedi. Bir süre Belediye bünyesindeki Musa Anter halk evinde konaklayan Şengal’den gelen Êzidiler’den 44 aile, Beşiri’nin Oğuz köyüne yerleşti. Belediyenin ağırladığı Êzidi aileleri, köylerine getirmeyi bir görev bildiğini söyleyen Êzidi şeyhlerinden Yusuf Uca, “Konuklarımıza köyümüzün kapısını sonuna kadar açtık” dedi. (BatmanDİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

YSK: Oyların salt çoğunluğunu Erdoğan\'ın aldığı anlaşılmaktadır

SONRAKİ HABER

AKP muhabirimizi Haliç Kongre Merkezi\'ne almadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...