10 Ağustos 2014 21:41

Hayvan otlayacak uygun saha kalmadı

Orman alanlarında küçükbaş hayvanlara yeterli otlatma sahası ayrılmıyor. Antalya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk, “Bu çobanı çobana kırdırmak, hayvanı da imha etmek demektir” dedi.

Hayvan otlayacak uygun saha kalmadı
Paylaş

Orman alanlarında küçükbaş hayvanlara yeterli otlatma sahası ayrılmıyor. Antalya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk, “Bu çobanı çobana kırdırmak, hayvanı da imha etmek demektir” dedi.

Antalya’da birliğe kayıtlı yaklaşık 4 bin 500 küçükbaş hayvan yetiştiricisi olduğunu söyleyen Öztürk, bölgede önceki yıllara oranla küçükbaş hayvan sayısında önemli düşüş yaşandığını aktardı. Bunun en büyük nedeninin otlak sahalarının kısıtlanması ve mera alanlarının ıslah edilememesi olduğunu dile getiren Zeliha Öztürk, “Her şeyden önce mera alanlarımızın daraltıldığını, tahrip edildiğini görüyoruz. İnsanlar meralarına sahip çıkmıyor. Bu da mera tahribatları ve hayvanları doyuramayan meraların ortaya çıkmasına neden olmuş. Meralarımızın ıslah edilmemesi, ayrıca orman sahalarının daraltılması da sıkıntı” diye konuştu.

‘ÇOBANI ÇOBANA KIRDIRIYORLAR’

Özellikle ormanlık alanlarda otlatma sahası planlarıyla ilgili ciddi sıkıntıları olduğunu vurgulayan Zeliha Öztürk, otlatma saha planlarının yanlış uygulamalar yüzünden 10 bin hayvanın bulunduğu bir köyde,  bin hayvanlık otlatma planı yapıldığını kaydeden Zeliha Öztürk, “Bu aslında çobanı çobana kırdırmak demek. Bu canlı hayvan ve beslenmek zorunda. Dolayısıyla siz 10 bin hayvanlık bir köyde bin hayvanlık otlatma sahası planı yaparsanız bu hiçbir işe yaramaz, tam tersine çobanı çobana kırdırmak, hayvanı da imha etmek demektir. Adı da otlatma planı oluyor. ‘Ben yaptım oldu’ zihniyetiyle yapılmış otlatma planlarıyla bu memleketin sorunu çözülemez, ancak küçükbaş hayvancılık imha edilebilir” dedi.

‘UZAYDA MI HAYVANCILIK YAPACAĞIZ?​’

Antalya bölgesinde günümüz itibariyle 1 milyon 300 bin civarında küçükbaş hayvan bulunduğunu aktaran Zeliha Öztürk, bunlardan ancak 150 bini için otlatma sahası planı yapıldığını, geri kalanlar içinse ‘Herkes başının çaresine baksın’ denildiğini öne sürdü. Yeni çıkan Büyükşehir Yasası ile birlikte yetiştiricilerin tapulu arazilerinde bile hayvancılık yapamayacağını anlatan Zeliha Öztürk, “Köylerde de hayvancılığı yapamazsak nerede yapacağız, uzaya mı çıkacağız?​” diye sordu. (Antalya/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Seçimin kazananları ve kazanamayanları

SONRAKİ HABER

Bir günde üç genç, bonzai yüzünden hastanelik oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...