10 Ağustos 2014 06:00

‘33 kişiydik, 9 kişi kaldık’

IŞİD’in Şengal’de Êzidilere yaptığı katliamın acıları Türkiye’de de yankılanıyor. Katliamlar sebebiyle yaşam alanlarından göç etmek zorunda kalan Êzidi ailelerin bir kısmı Türkiye’ye sığındı.

‘33 kişiydik, 9 kişi kaldık’
Paylaş

Duygu KARAÇAN
İstanbul


IŞİD’in Şengal’de Êzidilere yaptığı katliamın acıları Türkiye’de de yankılanıyor. Katliamlar sebebiyle yaşam alanlarından göç etmek zorunda kalan Êzidi ailelerin bir kısmı Türkiye’ye sığındı. Dün ve önceki gün yaklaşık 200 Êzidi ailesi, sınırdan geçerek Mardin’in Bacin köyüne geldi. Bacin köyünde Êzidi aileler için misafirhane kuruldu.

Mardin’de yaşayan aileler, katliamdan kaçan Êzidilere evlerini açtı. Midyat’ın Beyazsu köyünde yaşayan Nadire Akyüz ve oğlu Amed Akyüz, evlerinin kapılarını Êzidi ailelere açtı.

PEŞMERGEYE ÖFKE

Akyüz ailesinin evine sığınanlardan Mirzaye yaşadıklarını şöyle anlatı: “Gece saat 01.00 sularında evde olduğumuz sırada silah seslerini duyduk. Hemen ışıklarımızı kapatıp yere uzandık. Sesler kesilince sokağa çıktık ve peşmergelerin geri çekildiğini gördük. Peşmergeler geri çekilince, bizler savunmasız kaldık ve bir saat sonra IŞİD bize tekrar saldırdı. Bunu gören insanımız, canını kurtarmak için dağlara kaçtı. Kim, ne tarafa gitti, bilmiyoruz... Herkes kendi ailesini kurtarmanın derdine düştü. Bizim ailemiz 33 kişiydi, şu an 9 kişi kaldık. Diğer aile bireylerimiz öldü mü, yaşıyor mu bilmiyoruz. Peşmergelere öfkeliyiz, savunmasız olan halkı yalnız bıraktılar, kaçtılar. İki günümüz yollarda, aç susuz geçti. Gerilla ile karşılaştık, bize su ve yemek verdiler ve yol boyunca bizi korudular, Laleş’in güneşi hep yanlarında olsun. Yalvarıyoruz, birileri Apo’ya buraya sığındığımızı ve perişan olduğumuzu söylesin. Barzani, halkına ihanet etmiştir. Bize Halepçe’yi yaşattılar.”

Mirzaye ve ailesinin Midyat’a bağlı Bacin Êzidi köyünün misafirhanesine, ailelerini aramaya gittiklerini ifade eden Amed Akyüz, bölge halkının seferber olduğunu, açıkta kalan Êzidi aileleri misafir etmek için Nusaybin, Kızıltepe ve Midyat’tan bölgeye gelenlerin olduğunu bildirdi. Ayrıca Mardin’de Sarıköy, Sivrice, Dıke köylerinin de Êzidilere açıldığı öğrenildi.

ÖNCEKİ HABER

Sözleşme sözde kalmasın

SONRAKİ HABER

\'Dünyanın gözü önünde başımız kesildi\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...