09 Ağustos 2014 17:31

Obama, IŞİD’e neden müdahale etti?

ABD'nin IŞİD'e müdahalesi Arap basınında da tartışılıyor. Al Kuds Al Arabi'nin başyazısında müdahalenin ne anlama geldiği masaya yatırıldı.

Obama, IŞİD’e neden müdahale etti?
Paylaş

Al Kuds al Arabi
Başyazı


ABD, IŞİD, Kürdistan’da Kürt kuvvetleri tarafından hezimete uğradıktan sonra örgüte karşı hava saldırısına başladı. Örgüt, önemli ve stratejik birçok yere hükmetmekte ve etkinliğini sürdürmektedir. Bunların başında Irak’ın en büyük barajı olan Musul Barajı gelmektedir. Bunun yanı sıra, petrol alanları yer almaktadır. IŞİD’in bu bölgelere hükmetmesi, yüz binlerce Hıristiyan’ın, Êzidi’nin, Şahbak’ın ve Türkmen’in açlık ve susuzlukla karşı karşıya kalarak dağlara sığınmasına yol açtı.

1500 YILDAN BU YANA İLK KEZ

Kuzey Irak’taki insanlık dramı dün ortaya çıkmadı. Musul’un 10 Haziranda IŞİD tarafından düşürülmesiyle başladı. Bu gelişme bin 500 yıldan bu yana ilk kez bu ilden Hıristiyanların göçüne yol açtı.

Geçmiş haftalar boyunca Irak’ın en büyük kilisesi olan Keldani Kilisesi Patriği Baba Sakko'nun, “Dünyada bütün vicdan sahiplerine” yönelik tehlike ile ilgili haykırışları kulakları sağır etti. Tabii Obama’nın kulağını da.

AZINLIKLAR ABD’NİN UMURUNDA DEĞİL

Peki sonunda Obama’yı harekete geçiren sebep nedir? Perşembe günkü konuşmasında söylediği gibi, gerçekten soykırım yaşanma korkusu mu? IŞİD’in  Musul’da yaşattığı acı iki aydan beri devam ediyor. Suriye’deki katliamları ve insanlığa karşı işlediği suçlar ise iki yılını doldurdu.

Konuşmasında “kadim bir dini inanış” olarak nitelendirdiği Êzidiler veya diğer azınlıklar onun kalbine Hıristiyanlardan daha mı yakın?

ABD’NİN MÜDAHALE NEDENLERİ

Gerçekte ise Amerika’nın harekete geçmesinin Irak’taki azınlıkların kurtarılması, IŞİD’in ortadan kaldırılması veya zayıflatılmasıyla bir ilgisi yok. Aşağıdaki verilere bakmak Amerika’nın bombardımanının nedenlerini anlamaya yeterlidir.

1. KÜRT BÖLGESİNİN DÜŞMESİNİ ÖNLEMEK

Obama, Amerikan çıkarlarını koruyan strateji bakımından büyük önem taşıyan Kürdistan yarı özerk yönetiminin düşmesini önlemek ve korumak için müdahale etti. Öyle ki bu yapı “yeni İsrail” olarak nitelendirilmektedir. Mesut Barzani’nin Kürtlerin geleceği için referandumdan söz ettiğinde, Tel Aviv’in açıklamalarını ve iki tarafı bağlayan güçlü ekonomik ilişkileri hatırlamada fayda vardır. Öyle görünüyor ki Washington’da Barzani acil durumu; kuvvetlerinin Şengal’de ve diğer yerlerde IŞİD’in önünden kaçmasıyla başladı.

2. PETROL ŞİRKETLERİNİN AÇIKLAMALARI

Obama’nın müdahalesi, petrolün tedarikine açık bir müdahale olan Exxon Mobil, Chevron, Woody gibi  petrol şirketlerinin IŞİD’in ilerlemesi nedeni ile personelini Irak’ın kuzeyinden çekeceğini açıklamasından birkaç saat sonra geldi.

3. IŞİD’İN BÖLGE ÜLKELERİNİ TEHDİDİ

Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin düşmesi, Irak’ın doğusundaki ve kuzeyindeki bölge ülkelerinin IŞİD tarafından tehdit edilmesinin önünü açacaktır. Bu gelişme ise Amerika’nın hayati çıkarlarını tehdit edecektir.

4. IŞİD’İN BAĞDAT’A SALDIRI İHTİMALİ

Musul barajının düşmesi, Suriye ve Irak’ta meydan okumaya devam eden IŞİD fetih kuvvetlerinin zirvesini temsil etmektedir. Bu gelişme, aylarca sürecek olan sokak savaşı ve katliamlar anlamına gelecek olan Bağdat’ı hedeflemeyi teşvik edecektir. Neticede Bağdat çatışmaları, bildiğimiz Irak’ı ilelebet sona erdirecektir.

5. KARA HAREKATININ SIKINTILARI

Amerikan hava saldırıları, hedeflerini gerçekleştirmede başarısız olacaktır. IŞİD’e karşı mücadele, kara saldırısı gerektirmektedir. Obama, el Kaide’yi ve kardeşi olan terörist örgütleri Irak’a sokmaktan birinci derecede sorumlu olan selefi Bush’un günahını tekrarlamamak için kara harekatını reddetmektedir. Diğer yandan Irak işgali sırasında işledikleri suçlar nedeni ile kara harekatı herhangi bir popülerlikten yoksundur.

6. HAVA SALDIRISI IŞİD’İN PROPAGANDA MALZEMESİ

Irak genel kurmay başkanının geçen gün talep ettiği gibi, Amerikan müdahalesi tek başına sahadaki güç dengelerini değiştirmeyecektir. (Beyaz Saray, IŞİD’in ortadan kaldırılmasından ve zayıflatılmasından bahsetmemektedir.) Lakin bu çağrılar, başarılı bir uluslararası medya kampanyası ile dünyanın çeşitli yerlerinde gençleri silahlandırmak için bir propaganda malzemesine dönüşmüştür.  

IŞİD BÖLGESEL BİR SORUN

Bu gelişmelerden, bazılarının dediği gibi, Erbil’i savunan halk güçleriyle çatışan IŞİD “dehşet saçarak” kazanamayacaktır. Ve komplo teorilerinden uzak olarak, IŞİD’in bölgesel bir sorun olmasıyla beraber durum; tahrik edenler ve destekleyenlerin duraklama ihtiyacını göstermektedir. Özellikle Arsel’de Lübnan ordusuna karşı gerçekleştirdiği başarılı saldırıdan ve Mısır sınırına saldırmak için binlerce IŞİD’linin Libya’ya taşındığı haberlerinden sonra.

Arapçadan çeviren: Ali KARATAŞ

ÖNCEKİ HABER

‘Gezi cezası’na iptal kararı

SONRAKİ HABER

Uzgel: IŞİD’e kırmızı çizgiler hatırlatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...