30 Haziran 2011 11:02

İstanbul öykücüsünü kaybetti

Durup durup şarkılar mırıldanan bir kızınaklından geçivermem değilse nedir ki şiir...Yukarıdaki dizelerin yaratıcısı, Edebiyatımızın Usta Kalemi  Hulki Aktunç’u kaybettik. Öykülerinde geleneksel anlatı ögelerini modernitenin olanaklarıyla ustaca harmanlayan Hulki Aktunç 62 yaşında aramızdan ayrıldı. Öyküc&uu

İstanbul öykücüsünü kaybetti
Paylaş

aklından geçivermem değilse nedir ki şiir...

Yukarıdaki dizelerin yaratıcısı, Edebiyatımızın Usta Kalemi  Hulki Aktunç’u kaybettik. Öykülerinde geleneksel anlatı ögelerini modernitenin olanaklarıyla ustaca harmanlayan Hulki Aktunç 62 yaşında aramızdan ayrıldı. Öykücü, Şair ve Ressam Aktunç’un cenazesi yarın Erenköy Galip Paşa Camii’nde kılınacak öğle namazından sonra Karacaahmet Mezarlığında babasının yanına defnedilecek.

1949’da İstanbul’da doğan Hulki Aktunç yazı yaşamına dönemin önemli dergilerinden Yeni Ufuklar’da  1968  başlamıştı. Yazar Hulki Aktunç, Uzun süren bir kanser tedavisi ardından  29 Haziran 2011’de hayata gözlerini yumdu.
Aktunç, kendisine özgü bir üslup geliştirdiği öykülerinde ve romanlarında, bir yandan ülkemiz düzyazı/anlatı geleneklerini günümüze doğru değerlendirirken, bir yandan da öncü anlatım denemelerine girişir. Aktunç’un şiiri de bugünün insanında aradığı ‘kendiliğinden-şiirsel-bakış’ın araştırılması ve saptanmasının peşindedir; şiirimizin henüz tükenmemiş olanaklarını sınaya sınaya gelişir ve yeni bir ‘şiirsel blok’ yaratmaya yönelir.

İlk kitabı Gidenler Dönmeyenler ile Türk Dil Kurumu Öykü Ödülü’nü, Bir Çağ Yangını romanı ile Abdi İpekçi Ödülü’nü, Bir Yer Göstericinin Hayatı ile Yunus Nadi Öykü Ödülü’nü kazandı. 1976 sonrasında şiire özel bir ağırlık verdi. İnsan Aşklarının Külüdür ile Halil Kocagöz Şiir Ödülü’nü, Istıraplar Ansiklopedisi ile de Cemal Süreya Ödülü’nü aldı. İrlanda’da gerçekleştirilen şiir çeviri seminerleri doğrultusunda bazı şiirleri İngilizceye çevirilmiş ve Twelfth Song başlığıyla yayınlanmıştı. On yılı aşan bir çalışmanın ürünü olan Büyük Argo Sözlüğü, gerek Türkiye’de, gerek yurtdışı Türkoloji çevrelerinde yoğun ilgi gördü. Güz Her Şeyi Bilir  ile 1998 yılında tekrar öykü yazmaya başlamıştı.  Erotologya adlı deneme kitabı içinde bulunduğumuz coğrafyanın kendisine özgü erotizmini çözümlemeye çalışan ilk yapıt sayılır. İki öyküsü, filme dönüştürülmüştür: Aşka Kimse Yok, filminin yönetmenliğini Osman Sınav yapmıştı. Bir Yer Göstericinin Hayatı ise Tülay Eratalay yönetmenliğinde çekilmişti.

Sönmemiş Dizeler, şairin kitapta yer alan şiirlerde şiirinin belirgin özelliklerini sürdürmekle birlikte yeni biçim denemelerinden kaçınmadığı; bu denemelerde söyleyişle içerik arasındaki uyumu oluşturmada başarılı olduğu; ustalığından ve birikiminden kaynaklanan dolgunluktan yararlanırken yeni denemelerinde de şiirsel gerilimi koruduğu konusunda oluşan görüş birliğiyle değerlendirilmiş ve 2010 Metin Altınok Şiir Ödülüne layık görülmüştü. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

YSK protestoları sürüyor

SONRAKİ HABER

Ghobadi yeni filmini Mardin’de çekecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...