09 Ağustos 2014 11:53

Gündoğdu'da on binlerin Demirtaş coşkusu

Halkların ve Değişimin Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş, seçimden önceki son mitinginde binlerce İzmirli'ye seslendi. Demirtaş, İzmir'in de iktidarın ayrımcılığından nasibini aldığını ifade etti.

Gündoğdu\'da on binlerin Demirtaş coşkusu
Paylaş

Halkların ve Değişimin Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş, seçimden önceki son mitinginde binlerce İzmirli'ye seslendi.

Mitingin yapıldığı Gündoğdu Meydanı sabah saatlerinden itibaren binlerce kişinin akınına uğradı. Aydın, Muğla, Manisa gibi çevre illerden halk otobüslerle geldi. 
Alan, mitingin başlamasından çok önce doldu.

Mitingde sık sık, Filistin, Şengal, Rojava ile dayanışma çağrıları yapıldı, İsrail ve IŞİD karşıtı dövizler taşındı. Toplumun pek çok kesiminden katılımın olduğu mitingde LGBTİ bayrakları taşındı. Çok sayıda sendika, siyasi parti ve kurum tem silcisi mitinge katıldı.
    
Selahattin Demirtaş'ın konuşmasından önce Ruşen Alkar ve MKM'nin caz ve rock ağırlıklı müzikleri kitleyi coştururken, Yasemin Göksu mini bir konser verdi.

HDP Milletvekilleri A.Levent Tüzel, Sırrı Süreyya Önder, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, EMEP Genel Başkan Yardımcısı Sabri Topçu da mitinge katıldı.

12.40'ta sahneye çıkan ve yaklaşık bir saat sahnede kalan Selahantin Demirtaş konuşmasına, "Yeni bir yaşam uğruna yürüttüğümüz kampanyada gittiğimiz her yerde Türkiye halklarının barışı, kardeşliği, korkmadan birlikte yaşamı özlediğini gördük" diyerek başladı.

Bugün Erdoğan'ın dayattığı tekçi politikaların 90 yıllık Cumhuriyet tarihinin pratiği olduğunu belirten Demirtaş, "Her birimiz bu ülkenin gerçekleriyiz. Birbirimizi tek bir kimliğe benzeterek yaşamak zorunda değiliz. Etnik kimlikler arası dayanışmayı geliştireceğiz. Kürt halkının anadilini en çok Türk halkı savunmalı. Halklar önce kendi gönlünde çözer, sonra yasa yapılır" dedi.

'ŞEN KAHKALARINIZLA GELECEĞİ KURMAYA'

Bugün ülkede milyonlarca insanın açlık sınırı altında yaşadığını, Soma'da, tersanelerde katledildiğini belirten Demirtaş, "İşçiden, emekçiden, ezilenden yana bir devlet oluşturmak bunu kurmak bizim ellerimizdedir" dedi.

Kadınlara seslenen Demirtaş, "Sizin kaderiniz tacize, tecavüze uğramak, katledilmek eve kapanmak olamaz. Şen kahkahalarınızla toplumun geleceğini yaratacaksınız. Size hakaret eden yuhalatanlara neden oy veresiniz" dedi.

İktidarın gençlere dair dair yapabildiği tek şeyin dindar ve kindar nesil yetiştirmek olduğunu belirten Demirtaş, "Gençlerin genç adaydan, genç tavırdan yana olmaları lazım. Yarın sandık başında fotoğraflara baktığınızda tek seçenek olduğunu göreceksiniz. Demirtaş'a değil kendi geleceğinize oy verin" dedi.

'İZMİR DE AYRIMCILIĞA UĞRUYOR'

İzmir halkının iradesinin yüzde 50'ye yakınının CHP'den yana olduğunu belirten Demirtaş, "Ancak seçilenler İzmir'i yönetemiyorlar, yetkileri yok. AKP Ankara'dan İzmir'i yönetiyor. Bütün ekolojisini tarumar ediyorlar. İzmir halkı bunu çekmek zorunda değil" dedi. 20 yılda metronun bitmediğini, İzmir'in yüzde 7 ile işsizliğin başkenti durumuna geldiğini belirten Demirtaş, "AKP'ye oy vermediğiniz için cezalandırılıyorsunuz. 32 milyar lira vergi ödemiş İzmirliler ama Ankara 704 milyon lira yatırım yapmış İzmir'e sadece. AKP'ye oy vermeden de burada özgürce yaşayabilirsiniz. Onun formülü bizim yeni yaşam çağrımızda gizli" dedi.  Bu durumun da bir ayrımcılık olduğunu, herkesin ayrımcılık gördüğünü ifade eden Demirtaş, "İktidara yakınsan durumun iyi. Değilsen zarar görüyorsun" dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tekçi anlayışa, neoliberal kapitalist politikalara, işsizliğe karşı tavır sergilemenin bir fırsatı olduğunu belirten Demirtaş, "Bunu sadece Kürt halkının öncülüğünde yapamayız. Bütün olup bitenleri izleyecek miyiz, 700 bin liralık kol saati takıp işçiyi meydanlarda yuhalatanları izleyecek miyiz" diye sordu.

'İNSANLIK ONURU AYAKLAR ALTINDA'

Ortadoğu halkları için de bir umut ışığı olunabileceğini belirten Demirtaş, "Ortadoğu'da büyük bir vahşet yaşanıyor. Oradaki halklar bizim gibi yanyana durabilseydiler bu alandaki gibi el ele verseydiler kimse onları birbirine düşman edemezdi" dedi.

IŞİD barbarlığının Şengal'i işgal ettiğini belirten Demirtaş, "Günlerdir, katliam yapıyor. Şengal dağına sığınan 100 bine yakın insan su bile bulamıyor. İnsanlık onuru ayaklar altında. Biz sessiz kalmayalım. Gündoğdu'dan Şengal'e dayanışma duygularımızı gönderiyoruz" dedi.

Hükümet'in IŞİD'e yönelik hoşgörülü tavrını eleştiren Demirtaş, "İzmir'de 13 yaşındaki çocuğu kolundan tutup terörist derken, IŞİD'le ilgili dikkatli cümleler kuruyorlar, adeta meşru gösteriyorlar" dedi.

'SANDIĞA RENKLERİMİZİ YANSITALIM'

90 yılda hiçbir zaman halkın temsilcilerinin iktidara gelmediğini dile getiren Demirtaş, "Birbirimizi suçlayarak kardeşliği inşa edemeyiz. Ezilen bütün kimlik ve inançlarımızla renklerimizi yarın sandığa yansıtalım. İzmir halkı uzatılan bu barış ve kardeşlik elini tutmalıdır. Demokratik çözüm Kürtler ve AKP arasında değildir. Halklar arasındadır. Yeni anayasayı da ancak böyle yazabiliriz" dedi.(İzmir EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

\'IŞİD, Hıristiyan çocukları, kafasını keserek infaz etti\'

SONRAKİ HABER

Trafolara kedi girecek mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...