09 Ağustos 2014 06:00

Modern zamanın Kerbela’sı

Ortadoğu’daki gelişmeleri takip geden gazetecilerden ve aynı zamanda IMC TV Genel Koordinatör Eyüp Burç, Şengal’deki gelişmelere dair gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Êzidi gazeteci Eyüp Burç, Şengal’de yaşanan trajedinin, modern zamanların Kerbela’sı olduğunu söyledi.

Modern zamanın Kerbela’sı
Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

Êzidi gazeteci Eyüp Burç, Şengal’de yaşanan trajedinin, modern zamanların Kerbela’sı olduğunu söyledi.

Ortadoğu’daki gelişmeleri takip geden gazetecilerden ve aynı zamanda IMC TV Genel Koordinatör Eyüp Burç, Şengal’deki gelişmelere dair gazetemize değerlendirmelerde bulundu. 13 köyden oluşan yerleşim yerinden kesin olmamakla birlikte 50 ila 100 bin insanın Şengal Dağı’na sığınmak zorunda kaldığını belirten Burç, YPG’nin Şengal Dağı’na ulaşmasıyla birlikte dağa kaçanların kısmi de olsa Rojava’ya geçmelerinin sağlandığını kaydetti. Rojava’nın Derik kentinde kamp kurulduğunu ve Êzidilerin buraya yerleştirildiğini anlatan Burç, Semalka Kapısı üzerinden Irak Federal Kürdistan Bölgesi’nde Zaho ve Duhok kentlerine göç edenlerin de olduğunu belirtti. Türkiye’de ise 2 bin 500 civarında Êzidinin Batman, Viranşehir, Nusaybin’in de içinde olduğu il ve ilçelerdeki akrabalarının yanlarına yerleştiğinin bilgisini verdi. Türkiye’ye gelenler için Viranşehir’de kamp oluşturulacağı bilgisini veren Burç şunları söyledi: “Dağdaki 50 bin ila 60 bin Êzidinin, Şengal Dağı’ndaki trajedisi sürüyor. Özellikle su ve temel gıda ihtiyacı aciliyetini koruyor. Ölü çocukları atarak, kaçanların görüntülerini de yayınladık. Yaptığımız görüşmeler ile ailelerinden, akrabalarından haber alamayan çok sayıda insanın olduğunu biliyoruz. Görüşmelerde, IŞİD’in çocukları ve kadınları kaçırarak, yanlarında götürdüklerini söyleyenler de çok var. Rehin olarak götürülenlerin sayısının 4- 5 bin olduğu söyleniyor. Bunların kalkan olarak götürüldüklerini biliyoruz. Çünkü IŞİD, daha önce de sivilleri Serekaniye’de kalkan olarak kullanmıştı. Bir askeri hava müdahalesinde, yanlarında götürdükleri esirleri kalkan olarak kullanacak. Böyle trajik bir durum var. Kayıp sayısının ise 2 bin ila 3 bin arasında olduğu yönünde bilgiler alıyoruz. Ama dağa sığınmak zorunda kalanların durumlarını düşündüğümüzde bu sayı maalesef artabilir.”

GEÇ REAKSİYON, MAĞDURİYETİ ARTIRDI

Êzidi katliamının 5. gününde Êzidilerin özellikle Avrupa ve Amerika’da, Kürt hareketinin diasporadaki eylemleri ve Irak Parlamentosunda Êzidi vekilin çığlığıyla birlikte dünya kamuoyunun gündemine geç de olsa girmeye başladığını ifade eden Burç, “Obama’nın yaptığı açıklama da, gösterilen tepkiler üzerinden yapılan bir açıklama. Yaşanan trajedi modern zamanın Kerbela’sı olarak görüyorum. Türkiye’de insan hakları savunucuları, Kürt kurumları, demokrasiden eşitlikten yana güçlerin geç reaksiyon vermesi, bürokratik hantallıklardan dolayı, on binlerce insanın mağdur olmasına neden oldu” diye konuştu.

IŞİD’in, Irak Anayasasında tartışmalı olan yerlere saldırdığına dikkat çeken Burç, “IŞİD de facto sınırları çizdi. Erbil’i tehdit eder hale geldi. Erbil ile Kerkük’ü değiştirmek isteyen Selefist Arap aklı var. Erbil’i Arap topraklarına katmak istiyorlar. IŞİD’i destekleyen Irak ve Suriye dışında geriye kalan Arap ülkeleri olduğu gibi başka uluslararası bağlantıları da olabilir. Türkiye’nin de bu aklın içinde olduğunu söylemek mümkün” dedi.  

IŞİD’İ ORTAK SAVUNMA DURDURUR

IŞİD vahşetinin Kürtlerin birleşik savunmasıyla durdurabileceğini ifade eden Burç, IŞİD’in elinde ağır silahlardan dolayı ortak savunmanın şart olduğunu kaydetti. IŞİD’in elindeki silahlara karşılık verebilecek silahların, KDP peşmergelerinin elinde mevcut olduğunu da söyleyen Burç; “KDP silahları sağlamalı. IŞİD, deneyimli olan YPG ve HPG gerillalarının birikimleriyle birlikte oluşturulacak ortak savunmayla durdurulabilir. Bununla birlikte uluslararası müdahale de olursa, bu beladan bir şekilde kurtulmuş olunur” diye konuştu.
 

ÖNCEKİ HABER

İmbat\'ta seçim sonuçlandı

SONRAKİ HABER

Êzidiler IŞİD vahşetini anlattı: Kundaktaki bebekleri öldürüyorlardı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...