09 Ağustos 2014 06:00

İmbat'ta seçim sonuçlandı

Soma’da İmbat AŞ işçileri sendika yönetimini belirleyecek delegeleri seçmek için sandık başındaydı. İmbat AŞ’de çalışan 4 bin işçinin bağlı olduğu 2 No’lu Şube yönetiminin belirleyecek 150 delegenin seçimi dün yapıldı.

İmbat\'ta seçim sonuçlandı
Paylaş

Soma’da İmbat AŞ işçileri sendika yönetimini belirleyecek delegeleri seçmek için sandık başındaydı. 3 bin 900 dolayında Maden İş üyesinin bulunduğu işyerinde 2000'e yakın işçi oy kullanarak 150 delege seçti. Üç grubun delegelik için yarıştığı seçimlerde, patronların da arkasında olduğu söylenen liste  770, mevcut müteşebbis heyet başkanı Engin Kurşuncu'nun listesi 744, İbrahim Suay'ın listesi ise 240 oy aldı.

Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirdiği katliamın ardından en çok tepki çeken kurumların başında, patron tarafından belirlendiği söylenen T. Maden-İş Ege Bölge Şubesi yönetimi vardı. Tepkiler üzerine genel merkez şube yönetimi görevden alınmış, mevcut şubeyi de 3’e ayrılmıştı. İmbat AŞ’de çalışan 3 bin 900 daolyında işçinin bağlı olduğu 2 No’lu Şube yönetiminin belirleyecek 150 delegenin seçimi dün yapıldı.

MÜCADELE PATRONU ENGELLEDİ

İşçilerin madene girmek üzere son hazırlıklarını yaptıkları, “Tertip Odası”na sabah erken saatlerde üç sandık konuldu. İlk olarak saat sekizde gece vardiyasından çıkan işçiler oylarını kullandı. Katliamın ardından işçilerin verdiği mücadele nedeniyle patronun müdahalesi daha az oldu. Geçmişte yaşanan delege adaylarının tehditle vazgeçirilmesi, vazgeçmeyenlerin işten atılması, yine delege adaylarının seçim yapılan alana sokulmaması, işçilerin ellerine zarf tutuşturulması gibi uygulamalar bu seçimde yapılmadı. bu seçimde İmbat’ın üst düzey yöneticilerinden Yavuz Barbut ve Mustafa Çalık’ın bir süre sandıkların yakınında durarak gözdağı vermek istediğini söyleyen işçiler, buna karşın istedikleri kişilere oy verdiklerini söylediler.


YABANCI SENDİKACILAR MADENE ALINMADI

Almanya Sendikalar Federasyonuna (DGB) bağlı çok sayıda sendika temsilcisi İmbat’a gelerek seçimleri yerinde görmek istedi. İmbat Madeni Güvenlik Amiri ile madenin işgüvenliği uzmanı, işverenlerin kesin talimatı olduğunu söyleyerek sendikacıların girmesine izin vermediler. Yabancı delegasyon, böyle bir seçimin sendikacıların gözlemine açık olması gerektiğini belirterek, maden patronlarının tutumunun antidemokratik olduğunu vurguladılar. Sendikacılar daha sonra Kınık, Soma ve Savaştepe’de maden işçileri ile görüştü. Delegasyonda, BAU (Tarım Doğa İnşaat Sendikası) Temsilcisi Nils John, DGB (Almanya Sendikalar Federasyonu) Franfurt Gençlik Temsilcisi Heiko Langer, EVG Demiryolları Sendikası Temsilcisi Martin Tescheudorf,  NGG (Gıda Sendikası) Eyalet Sözcüsü Sebastian Larls Hessen yer aldı. (Soma/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Konutlar bitmeden ödeme emri geldi

SONRAKİ HABER

Modern zamanın Kerbela’sı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...