08 Ağustos 2014 18:58

IŞİD, ABD’nin Irak’ı işgalinin ürünüydü, unutmayalım!

Fatih Polat, ABD'nin IŞİD'e hava saldırısını yazdı: 'ABD’nin işgal ettiği Irak’ta kurduğu yapı, görüldüğü gibi aynı zamanda kendisini yeniden bir 'kurtarıcı' olarak geri çağıran bir yapıdır. ABD’nin, müdahalesini ancak bu örgüt ABD’nin bölgedeki çıkarlarını tehdit edecek düzeye gelince yapması da şaşırtıcı değil.

IŞİD, ABD’nin Irak’ı işgalinin ürünüydü, unutmayalım!
Paylaş

Fatih POLAT

IŞİD’in Irak’ta giriştiği katliamlar, Şengal’de gerçekleştirdiği büyük Êzidi kırımı ile birlikte  modern zamanların en barbar gerçekliğine dönüştü. Aralarında çocukların da bulunduğu binlerce kişinin IŞİD tarafından katledilmesi, IŞİD’in durdurulması talebini dünya kamuoyunun en önemli gündemlerinden biri haline getirdi. Ve ABD’nin IŞİD’e yönelik hava harekatı 11 yıl önce Irak’a yönelik olarak giriştiği işgalde olduğu gibi, bütün dünya televizyonlarından canlı olarak izlendi. Bu yazının yazıldığı dakikalarda neredeyse her kanalda yorumcular bu harekatı yorumluyorlar.
Konunun ayrıntıları zaman içinde tartışmak gerektiğini de belirterek, ilk anda bazı önemli noktaları özellikle vurgulamak gerekiyor. Verilen haberlerde ve yapılan yorumlarda, IŞİD’in ABD’nin Irak’ı işgal yıllarının bir ürünü olduğu gerçeği ihmal ediliyor.
Bir süredir kendisini İslam Devleti olarak da adlandıran IŞİD (Irak ve Şam İslam Devleti) ABD’nin 2003 yılında İngiltere ile birlikte Irak’ı işgalinin ilk yıllarında kuruldu ve 2004 yılında el Kaide’ye bağlılığını ilan etti. Bir süre sonra Irak el-Kaidesi adını aldı.  
Irak Savaşı’nın yoğun olarak yaşandığı dönemlerde Irak’ın Anbar, Nineve, Diyala, Babil, Kerkük ve Selahaddin illerinde ciddi bir etkinlik gösteren IŞİD, Maliki yönetiminin mezhepçi yönetiminin sağladığı avantajla, dışlanan Sünni kesimlerin bulunduğu bölgelerde onların da desteğini sağlayarak, giderek otoritesini artırdı.
Ve ABD, kendisinin işgalinin yol açtığı istikrarsızlığın sonucu olan IŞİD’in varlığında, hem bugün “İslami terör”le mücadeleyi dünya nezdinde sürekli haklı bir gerekçe olarak sunma imkanını buluyor, hem de Ortadoğu’da yeniden “kurtarıcı” düzeyine yükseliyor.
Obama’nın ulusa sesleniş konuşmasında, IŞİD’in bölgede yaptıklarını ‘soykırım’ olarak nitelendirmesinden sonra, bu müdahalenin geldiğini de dikkate alırsak; söylem ile eylemin birbirini tamamlayacak biçimde kurulduğunu da görebiliriz. Yani ABD böylelikle kendisini, halkları ‘soykırımdan’ kurtaran güç olarak yeniden sunmuştur.
ABD’nin işgal ettiği Irak’ta kurduğu yapı, görüldüğü gibi aynı zamanda kendisini yeniden bir “kurtarıcı” olarak geri çağıran bir yapıdır. ABD’nin, IŞİD’e müdahalesini ancak bu örgüt ABD’nin bölgedeki çıkarlarını tehdit edecek düzeyde bir yayılma gösterdiği anda yapması da şaşırtıcı değil.
Dolayısıyla tüm bu gerçeklerin üzerinden atlayarak, sanki 11 yıl önce Irak’ı işgal ederek bu manzarayı kendisi hazırlamamış gibi ABD’yi bir kurtarıcı olarak alkışlamak, büyük bir cehalet örneğidir.
 

ÖNCEKİ HABER

\'Berkin Elvan\'a terörist dediniz, IŞİD\'e diyemediniz\'

SONRAKİ HABER

Roboski’nin acısı hâlâ taze

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...